Rundresor Safari och Kapstaden
Sydafrika för djur & naturälskaren

Safari & Kapstaden

Detta är den ultimata resan för dig som vill fokusera på djurlivet som Sydafrika har att erbjuda. Resan inleds med en lärorik tur till Soweto varpå vi åker mot de mäktiga Drakensbergen till Mpumalanga som betyder ”platsen där solen går upp”. Här besöker vi sevärdheter längs vackra Panorama Route så som utsiktsplatsen Wonder View och spektakulära Bourkes Potholes.

I Krugerparken har vi två dagars spännande safari innan vi åker vidare söderut via kungadömet eSwatini mot kulturrika Kwa-Zulu Natal. Här njuter vi av mer safari på fantastiska Thanda Private Game Reserve. Resan fortsätter till Indiska oceanen och den UNESCO-skyddade staden St. Lucia. Här finns det tid för mer safari i iSimangaliso Wetland Park. Vi fortsätter vår resa till vindistriktet Stellenbosch och resan avslutas i Kapstaden, en av världens vackraste städer!

När vill du resa?
2 nov 2024
20 nov 2024
Sammanfattning
Resans längd:
19 dagar
Pris:
44 800 kr

per person

Barnpris:
36 600 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 16 övernattningar i dubbelrum
 • 16 frukostar
 • 5 luncher
 • 7 middagar
 • 7 safariturer med engelsktalande guide
 • Vinprovning
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide
Dag för dag
lör 2 nov

Äntligen påbörjas resan

Avresa från Skandinavien med nattflyg söderut till Johannesburg.

Middag (flyg) ingår.
sön 3 nov

Johannesburg – Soweto – Emalahleni

Vår guide tar emot oss när vi landar i Johannesburg och äventyret börjar på riktigt! Vi startar direkt med ett besök i den välkända kåkstaden Soweto och eftersom turen ordnas i samarbete med en lokal arrangör stödjer vi Sowetos befolkning och entreprenörer genom vårt besök. Här bodde Nelson Mandela och Desmond Tutu en gång och många av de betydelsefulla upproren mot regimen ägde rum här. Vår lokalguide visar oss runt i kåkstaden och vi kommer att få se slumområden med fattigdom samt de överklassområden som finns idag. Det ges även möjlighet att prova ett lokalt öl, bryggt på plats. Efter en gemensam välkomstlunch fortsätter vi till vårt boende i Emalahleni, som ligger ungefär två timmar från Soweto. Vi äter middag tillsammans och det blir förmodligen en tidig kväll efter resans ansträngningar!

Boende på Klein Bosveld Guesthouse ().

Frukost (flyg), lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 225 km.
mån 4 nov

Emalahleni – Mpumalanga – Panorama Route

Idag åker vi längs böljande sädesfält och karga slätter innan vi når det vackra, kuperade och frodiga bergsområdet i Mpumalanga. Innan vi kommer fram till vårt boende upptäcker vi den natursköna Panoramarutten. Området bjuder på ett mycket vackert landskap med djupa raviner, berg och dalar. De mest kända sevärdheterna är Wonder View, Bourkes Luck Potholes och Three Rondavels. Wonder View är en plats med stupande klippor där vi från 1730 m höjd njuter av en underbar utsikt. Där floderna Treur och Blyde möts fascineras vi av Bourkes Luck Potholes som är grytformade formationer som bildats av virvlande sandkorn. Three Rondavels är precis som det låter, tre spetsiga bergstoppar med underbar utsikt över Blyde Dam. Till lunch får vi möjlighet att äta pannkakor fyllda med allt från glass till chili.

Vårt boende Moholoholo Ya Mati ligger vackert beläget vid Blyde River i ett lummigt skogsparti. Från huvudbyggnaden sluttar gräsmattan mot floden som kantas av mäktiga träd.

Boende på Moholoholo Ya Mati ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 420 km.
tis 5 nov

Intressanta möten med rehabiliterade djur

Idag beger vi oss till Moholoholo Rehab Centre där vilda, skadade djur tas om hand för att återintroduceras till naturen igen. Tillsammans med en av centrets eldsjälar får vi en rundvandring och möjlighet till närkontakt med en del av djuren. Resten av dagen är ledig för att ta det lugnt och slappna av i de vackra omgivningarna.

Frukost och middag ingår.
ons 6 nov

Mpumalanga – Mjejane River Lodge

En extra aktivitet som erbjuds idag är en vandringssafari innan frukost. Vi beger oss sedan till vår nästa lodge som ligger i ett eget naturreservat vid Krugerparkens södra del, alldeles intill en av Krugerparkens finaste floder, Crocodile River. Under eftermiddagen har vi vår första safari. Detta är för många en av resans höjdpunkter. Nu spanar vi efter ”The Big Five” (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning) och vår ranger berättar om allt vi ser, både smått och stort. Vi avslutar dagen med en välsmakande bomamiddag, en utomhus restaurang där vi sitter runt en stor lägereld och njuter av bushen.

Boende på Mjejane River Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 220 km.
tor 7 nov

Safari i det vilda

Vi stiger upp samtidigt som solens värmande strålar tittar upp över trädtopparna. Efter lite värmande dryck ger vi oss iväg till Krugerparken för safari i öppna terrängbilar tillsammans med kunniga safariguider. Vi stannar till mitt ute i parken för att äta frukost med bushens symfonier som bakgrundsmusik. Tillbaka på lodgen finns sedan tid för att vila upp sig.

Under eftermiddagen beger vi oss åter ut i det lummiga landskapet, men den här gången i Mjejane Naturreservat. Det är nu när temperaturen sjunker som djuren blir mer aktiva och chansen att få se dem förbättras. Strax innan solnedgången stannar vi till och, med en drink i handen, skålar vi för allt som dagen erbjudit.

Frukost, lunch och middag ingår.
fre 8 nov

Mjejane River Lodge – eSwatini

Vi fortsätter vår resa vidare mot gränsen till kungadömet eSwatini som har ett mycket vackert kuperat landskap. Vi startar med ett besök på den lokala eSwatinimarknaden där det ges tillfälle att äta lunch och köpa billig kuriosa och presenter att ta med sig hem.

Vi besöker sedan Mantenga Cultural Village, ett levande museum där vi får en guidad tur med en engelsktalande guide. Här får vi uppleva eSwatinifolkets kultur på nära håll och se hur befolkningen levde på 1850-talet. Turen avslutas med uppvisning av traditionell dans. Vårt hotell ligger utanför huvudstaden Mbabane, ovanför Ezulwini Valley, med en vacker utsikt över bergen och dalen nedanför.

Boende på Mountain View ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 150 km.
lör 9 nov

eSwatini – Thanda Private Game Reserve

Vi åker söderut till Thanda Private Game Reserve där det bergiga och gröna landskapet skiljer sig en del från vad vi tidigare upplevt. Reservatet ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och är 14 000 hektar stort. Thandas viltreservat anses av många som en av Afrikas bästa privatägda safariparker och här bor och trivs naturligtvis alla i The Big Five.

Vi bor i kolonialinspirerade safaritält. Alla tält har ett soldrivet system som gör att det finns varmt vatten och belysning, förövrigt är campen fri från elektricitet så vi får en äkta afrikansk safariupplevelse! Här får vi uppleva fyra safariturer i öppna terrängbilar med utbildad guide och spårare samt en föreläsning om noshörningar ingår också. Efter lunch är det tid för en spännande eftermiddagssafari. Strax innan solnedgången stannar vi till mitt i parken och avnjuter en drink, vi åker sedan vidare med strålkastarna tända. Om vädret tillåter äter vi vår välsmakande middag utomhus.

Boende på Thanda Tented Camp ().

Frukost, lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 255 km.
sön 10 nov

Thanda Private Game Reserve

Vi stiger upp samtidigt med solen och efter lite värmande dryck beger vi oss iväg ut i parken på safari. Efter safarin återvänder vi till lodgen för frukost och har sedan möjlighet att vila upp oss lite eller kanske ta ett dopp i poolen. Någon gång under förmiddagen kommer en noshörningsexpert som lär oss mer om noshörningar, deras beteenden och hur man jobbar för att bevara noshörningen. Efter föreläsningen kommer vi bland annat kunna skilja på svarta och vita noshörningar samt bestämma ålder och kön.

På eftermiddagen beger vi oss åter ut i det frodiga landskapet för att söka efter djur. Väl tillbaka på lodgen äter vi en utsökt middag.

Frukost, lunch och middag ingår.
mån 11 nov

Thanda Private Game Reserve – St. Lucia

Tidig morgon beger vi oss ut på en avslutande safari. Frukosten smakar alldeles förträffligt efter alla upplevelser och vi packar ihop det sista och checkar ut. Vår nästa destination är St. Lucia, en UNESCO-skyddad liten stad i en marin nationalpark, våtlandsreservatet i Simangaliso, norr om Durban vid Indiska oceanen. Innan vi kommer fram till St. Lucia besöker vi en Star for Life skola. Sydafrikaresor sponsrar skolprojektet Star for Life i Sydafrika, för varje resenär skänker vi 100 kr till Star for Life. Ibland är skolan tyvärr stängd för helg/lov men vi får alltid möjlighet att gå runt i byn för att se hur folk bor och lever i området. Under rundvandringen berättar vår kunniga guide om skolan, hur man lever i byarna, folkets traditioner och den spännande zulukulturen på ett mycket interaktivt och intressant vis.

I St. Lucia checkar vi in på vårt hotell där vi skall bo de närmaste två nätterna för att njuta av det tropiska klimatet. Hotellet ligger på strandbanken till St. Lucias reservat med utsikt över floden och här kan vi njuta av solnedgången från terrassen. Det finns en utomhuspool som ofta besöks av flodhästar.

Boende på Elephant Lake Hotel ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 95 km.
tis 12 nov

Låt era egna intressen styra i St. Lucia

Hela dagen är fri till diverse aktiviteter. Ni kan sola och bada vid poolen, strosa runt i den mysiga staden eller boka någon av de aktiviteter som finns att välja mellan. Vi rekommenderar att ni åker på en heldagsutflykt till Cape Vidal. Det är ca tre mil till udden och på vägen kan man se antiloper och giraffer och en mängd andra djur. Till denna udde åker man för att njuta av de enorma orörda sandstränderna som är milslånga och inbjuder till bad och snorkling. Ekosystemet här är mycket känsligt och guiden berättar hur hela systemet fungerar. Här ute får ni en picknicklunch och det finns möjlighet att bada, snorkla samt njuta av de stora sanddynerna och de fina stränderna.

På seneftermiddagen samlas vi åter för en två timmars kryssning i solnedgången. Floden är full av krokodiler, flodhästar och en mängd färgsprakande fågelarter och vi njuter av en fridfull, härlig kväll i natursköna omgivningar.

Frukost ingår.
ons 13 nov

St. Lucia – Durban – Stellenbosch

Idag åker vi till Durbans flygplats och flyger vidare till Kapstaden som blivit framröstad som en av världens vackraste storstäder. Vi väntar med att utforska denna fantastiska stad och tar oss direkt till vackra Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad. Staden är en gammal universitetsstad som pryds av ekar och intressant arkitektur, så kallad Cape Dutch style. Vårt hotell ligger centralt i Stellenbosch stad.

Boende på Bonne Esperance ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 209 km.
tor 14 nov

Charmfyllt i Stellenbosch

En helt ledig dag i den mysiga lilla staden. I området ligger vingårdarna tätt och landskapet är bedårande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar mot Indiska oceanen och vi rekommenderar att ni bokar en tur med en lokal arrangör som kör er mellan olika gårdar.

Frukost ingår.
fre 15 nov

Stellenbosch – Kapstaden

Idag åker vi ut i det vackra, lummiga landskapet. Vi börjar med en ost- och vinprovning innan vi fortsätter till Franschhoek, ”den franska hörnan” där vi intar en härlig  picknicklunch på Grande Provence. Vi tar oss vidare in till centrala Franschhoek där vi kan strosa runt och bekanta oss med de mysiga butiker och caféer.

När vi på seneftermiddagen kommer till en av världens vackraste städer, Kapstaden, har vi en kort stadsrundtur i buss innan vi checkar in på vårt hotell som är centralt beläget i V&A Waterfront-området med gångavstånd till de trendigaste restaurangerna, affärer och småbutikerna.

Boende på Radisson RED Cape Town ().

Frukost och picknicklunch ingår.
Körsträcka ca 70 km.
lör 16 nov - mån 18 nov

Verkliga höjdpunkter avslutar vår resa

Vi har nu några lediga dagar, vi föreslår att ni tar en tur ut till Robben Island där ni får möjlighet att fotografera Taffelberget från sin bästa sida. På ön satt Nelson Mandela fängslad i 18 av sina totalt 27 år i fängelse och ni kan besöka hans cell. Detta är verkligen en minnesvärd och givande upplevelse.

Åk på en guidad tur till Godahoppsudden och ett besök till pingvinerna utanför Simons Town. Ta den 360 graders roterande linbanan upp för det mäktiga Table Mountain som sträcker sig 1000 meter över havet för att få en fantastisk panoramabild av staden.

Frukost ingår.
tis 19 nov

Hemresan förbereds

Sista chansen till shopping ges och på eftermiddagen bär det av med fullpackade resväskor mot flygplatsen. Några säger farväl till Sydafrika och flyger med nattflyg hem till Sverige medan de som förlängt fortsätter vidare till exempelvis de mäktiga Victoriafallen eller Mauritius för några dagar med sol och avkoppling. Läs mer om våra förlängningar här!

Frukost och middag (flyg) ingår.
ons 20 nov

Hemkomst

Efter en resa med många upplevelser och intryck landar vi idag i Skandinavien igen.

Prisdetaljer

Priset inkluderar

 • Flyg t/r Skandinavien – Sydafrika.
 • Flyg Durban – Kapstaden.
 • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
 • Rundresa i Sydafrika med buss enligt program.
 • 1 övernattning i Emalahleni med halvpension.
 • 2 övernattningar i Mpumalanga med halvpension.
 • 2 övernattningar på övernattningar på Mjejane River Lodge med helpension.
 • 1 övernattning i eSwatini med frukost.
 • 2 övernattningar på Thanda Private Game Reserve med all inclusive.
 • 2 övernattningar i St. Lucia med frukost.
 • 2 övernattningar i Stellenbosch med frukost.
 • 4 övernattningar i Kapstaden med frukost.
 • Svensktalande auktoriserad guide under hela resan förutom under de lediga dagarna i Kapstaden.
 • Sowetotur med inträden och specialutbildad guide.
 • Välkomstlunch i kåkstaden Soweto.
 • Inträde till Bourkes Potholes och Three Rondawels.
 • Besök på djursjukhuset Moholoholo.
 • 1 safari i öppet fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Krugerparken.
 • 2 safaris i öppet fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Mjejane Naturreservat.
 • Besök på eSwatinimarknad.
 • Kulturell upplevelse på Mantenga Cultural Village i eSwatini.
 • 4 safari i öppna fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare.
 • 1 föreläsning om noshörningar på Thanda Private Game Reserve.
 • Besök i en lokalby i anslutning till en Star for Life skola i KwaZulu-Natal.
 • Flodkryssning i St. Lucia.
 • Kort stadsrundtur i buss i Stellenbosch.
 • Picknicklunch på Grande Provence.
 • Vin- och ostprovning Mitre´s Edge.
 • Kort stadsrundtur i buss i Kapstaden.
 • Transport från hotellet i Kapstaden till flygplatsen.
 • Dricks till portier, hotellpersonal och till busschaufförer (inte Kapstaden vid hemresa).
 • Dricks på utflykterna.
 • Dricks till guide.

I priset ingår inte

 • Extra aktiviteter (med engelsktalande guide).
 • Eventuellt enkelrumstillägg, 8 100 kr/person.

Anmälan

En anmälningsavgift på 3 000 kr per person betalas i samband med anmälan. Resan kan bli fullbokad snabbt och vi förbehåller oss att då inte acceptera några vidare anmälningar.

Minimum 14 personer, maximum 30 personer. Vid för få anmälningar kan resan ställas in.

Med reservation för ändringar i pris, program och gruppens storlek.

Barnpriserna är baserade på att 1-2 barn under 12 år delar ett familjerum med två betalande vuxna. Priserna kan eventuellt ändras beroende på tillgång på familjerum. Kontakta oss för exakta priser och boendeförslag utifrån er familj. Thanda Private Game Reserve har vissa åldersbegränsningar för barn men gör ibland undantag för våra grupper. Kontakta oss för mer info.

Karta

Vissa avgångar kan ha andra boende eller andra avvikelser än vad som visas på kartan.

Tillval

Vi erbjuder extra aktiviteter med lokala arrangörer med engelsktalande guide. Hämtning och lämning vid hotellet ingår oftast, annars kostar transfer t/r ca 150 ZAR per person beroende på hur många som anmäler sig. Aktiviteterna bokas och betalas kontant med er guide på plats, om inget annat anges nedan. Observera att det finns aktiviteter som har åldersgräns. Dricks tillkommer på plats.

Förlängningar

Efter att ha varit på våra rundresor är man fullmatad med nya, härliga och spännande intryck. Som ett resultat av detta passar många på att förlänga sin resa för att få tid att koppla av och smälta alla upplevelser. Möjligheterna är oändliga men här har vi valt att presentera några av våra mest populära varianter.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Kristina

Resespecialist

Resans längd:
19 dagar
Pris:
44 800 kr

per person

Barnpris:
36 600 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 16 övernattningar i dubbelrum
 • 16 frukostar
 • 5 luncher
 • 7 middagar
 • 7 safariturer med engelsktalande guide
 • Vinprovning
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide

Liknande resor

Fira nyår i bushen!

Nyårsresa i Sydafrika

På denna underbara resa kombinerar vi bland annat safari i Krugerparken med kultur i kungariket eSwatini, UNESCO-skyddade staden St. Lucia och lediga dagar i Kapstaden.

Antal dagar:

16 dagar

Pris från:

42 900 kr

Tid för upplevelser

Lilla Sydafrikaresan

Upplev imponerande Drakensbergen, safari i Krugerparken, sol och bad, vindistriktet Stellenbosch och vackra Kapstaden. Denna resa håller ett lugnare tempo med mer tid för egna aktiviteter.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

39 900 kr

En golfares drömresa

Golf & The Big Five längs Garden Route

Förverkliga drömmen om en nyårsgolfresa med svensktalande guide längs den vackra kuststräckan Garden Route med fokus på Fancourt Golf Estate.

Antal dagar:

15 dagar

Pris från:

57 995 kr