The Big Five med Vin och Mat med Sydafrikaresor
Ett smakprov av Sydafrika

Mat, Vin & The Big Five

Vår populära resa Mat, Vin & The Big Five passar er som i lugnt tempo vill få ett smakprov av Sydafrika. Vi börjar med fyra underbara dagar på ett modernt och centralt beläget hotell i en av världens vackraste städer, Kapstaden. Ledig tid varvas med utflykter så som heldagstur till Godahoppsudden och en mängd olika restaurangupplevelser.

Vi åker vidare österut till Stellenbosch, de sydafrikanska vinernas huvudstad, där vi naturligtvis bor på en vingård. Här tillbringas dagarna med vinprovningar och utflykter. På vägen hit gör vi ett besök i en kåkstad för att lära oss mer om Sydafrika och hur folk bor och lever. Resan avslutas med tre dagars spännande safari i de östra delarna av landet där en av landets bästa safariparker är belägen, Thanda Private Game Reserve.

22 okt 2024
3 nov 2024
Sammanfattning
Resans längd:
13 dagar
Pris:
38 900 kr

per person

Barnpris:
33 300 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 10 övernattningar i dubbelrum
 • 10 frukostar
 • 7 luncher
 • 7 middagar
 • Vinprovningar
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide
Dag för dag
tis 22 okt

Avresa

Avresa från Skandinavien med nattflyg söderut till Kapstaden.

Middag (flyg) ingår.
ons 23 okt

Kapstaden

De första fyra nätterna bor vi i Kapstaden på ett modernt hotell som är centralt beläget i V & A Waterfront-området med gångavstånd till de trendigaste restaurangerna, affärer och småbutikerna.

Vi börjar med en kortare stadstur i Kapstaden innan vi checkar in på vårt hotell under eftermiddagen. Stadsturen börjar med Signal Hill, varifrån vi har en fin utsikt över staden. På vägen hit får vi lite allmän information om programmet och lär känna varandra. Rundturen fortsätter med sevärdheter som Houses of Parliament, City Hall, Castle of Good Hope och Slave Lodge. Vi kan även välja att promenera i Company Gardens. Som avslutning besöker vi de traditionella Malay-kvarteren med sina trånga gator och moskéer. 

Vi checkar sedan in och vilar ut efter resan. På kvällen samlas vi för att ta en välkomstdrink, Gin & Tonic, och avslutar dagen med en gemensam middag.  

Boende på Radisson RED Cape Town ().

Frukost (flyg) och middag ingår.
tor 24 okt

Kapstaden

Idag börjar vi med sovmorgon för de som önskar. För de morgonpigga kan vi rekommendera att ta linbanan upp för Table Mountain som stoltserar med sina 1000 meter över havet. Den 360 graders roterande linbanan ger en fantastisk panoramabild av staden nedanför.

Lagom till lunch beger vi oss gemensamt ner till V & A Waterfront där vi äter lunch på en belgisk restaurang, Den Anker Restaurant, med fin utsikt över hamnen och Table Mountain. Därefter besöker vi ett diamantmuseum och fabrik och får bland annat se hur diamantslipning går till från råsten till färdigt smycke. Detta är ett utmärkt tillfälle att handla prisvärda smycken och lösa stenar till grossistpriser. Eftermiddagen är ledig för att strosa runt och shoppa i butiker och på marknader.

Frukost och lunch på Den Anker Restaurant ingår.
fre 25 okt

Godahoppsudden

Idag går resan till Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste spets, som ofta förväxlas med Afrikas sydligaste spets, Cape Agulhas. Ungefär 200 km söder om Cape Agulhas möts den Indiska Oceanens varma vatten med Atlantens kalla.

Vi tar Chapmans Peak, den otroligt vackra kustvägen, ner till Cape Point, som är naturreservatet på spetsen av udden. Längs vägen kan vi, om vi har tur, se valar och delfiner! Vid Godahoppsudden stupar klipporna 300 meter ner, dramatiskt och vackert. Ta gärna bergbanan eller en uppfriskande promenad till toppen för en magnifik panoramavy över havet, ibland bildas en lång vit linje ut mot horisonten och det ser ut som två oceaner möts.

Vi kör vidare till Simons Town och äter lunch innan vi stannar till vid den lilla nationalparken, Boulders Beach. Här har hundratals glasögonpingviner sina häckningsplatser och de som vill kan ta sig ett dopp på den mysiga lilla stranden bredvid. Vi är åter i Kapstaden på sen eftermiddag, middag på egen hand. Vi rekommenderar det trendiga och fashionabla området Camps Bay nere vid havet, strax utanför Kapstaden. I området ligger många av Kapstadens fina restauranger med utsikt över havet och stranden.

Frukost och lunch på Seaforth Restaurant ingår.
lör 26 okt

Kapstaden

Hela dagen är ledig för egna aktiviteter. Vi rekommenderar att ni tar båten ut till Robben Island, fängelseön som Nelson Mandela satt fängslad på i 18 år, där man får tillfälle att se Nelson Mandelas lilla cell. Från båten ges det ett bra tillfälle att fotografera Kapstaden med det vackra Table Mountain i bakgrunden.

Ni kan passa på att spela en golfrunda på någon av Kapstadens vackra golfbanor, ligga på en av de långa vita stränderna och njuta av värmen, besöka Two Oceans Aquarium, shoppa, mm.

Ikväll åker vi gemensamt till GOLD Restaurant, en typisk afrikansk restaurang där vi får prova mat från hela den afrikanska kontinenten. Personalen är klädd i traditionella dräkter från Västafrika och stämningen är livlig. Vi börjar med en interaktiv trumsession och äter sedan 14 små rätter. Alla fint presenterade där personalen berättar om varje rätt innan den serveras, en riktig ”matsafari”. Det brukar råda feststämning med avslappnad stil – maten är utsökt och underhållningen mycket bra!

Frukost och middag på GOLD Restaurant ingår.
sön 27 okt

Kapstaden – Stellenbosch

Idag lämnar vi Kapstaden och kör österut mot Stellenbosch. På vägen dit gör vi ett besök i kåkstaden Langa där vi får lära oss mer om lokalbefolkningen och deras liv.

Lagom till lunch åker vi in till Stellenbosch. Staden är promenadvänlig med en mängd gallerior, marknader och restauranger och vi börjar med en kortare stadstur med buss för att lära känna staden som är en vacker gammal universitetsstad med intressant arkitektur, så kallad Cape Dutch style. Därefter får vi tid för att strosa runt och äta lunch på egen hand.

Vi gör sedan ett besök på Van Ryns Brandy Distillery där vi får en tur av källaren och får även se hur ekfat tillverkas samt prova brandy som är lagrad 10 – 15 år.

Vårt boende i Stellenbosch är beläget bland gamla träd och vinrankor, mitt i den storslagna naturen som utgör vindistriktet. På kvällen samlas vi för att gemensamt åka till centrala Stellenbosch där vi avnjuter en trerätters middag på De Volkombuis.

Boende på The Devon Valley Hotel ().

Frukost och trerätters middag på De Volkombuis ingår.
Körsträcka ca 75 km.
mån 28 okt

Stellenbosch

Förmiddagen är ledig för egna aktiviteter i vinlandskapet. Slappna av vid poolen, läs en bra bok i skuggan eller bara njut av de vackra omgivningarna. Varför inte åka ut på vinprovningar med ett lokalt företag? Det finns även möjlighet att cykla bland vingårdarna. I närheten av hotellet finns också golf, tennis och flera vandringsleder.

På eftermiddagen samlas vi för att åka till Franschhoek som är ett litet samhälle med kapholländsk arkitektur. Namnet betyder ”den franska hörnan” och här får vi lite tid att strosa runt och bekanta oss med de mysiga butiker och caféer. Vi tar oss sedan vidare till Rickety Bridge Winery för gemensam middag inkl. dryckespaket.

Frukost och trerätters middag på Paulina´s at Rickety Bridge ingår.
tis 29 okt

Stellenbosch

Idag åker vi ut i det vackra, lummiga landskapet. Här ligger vingårdarna tätt och området är hänförande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar mot Atlanten. Morgonen börjar med ett besök på Simonsig där vi provar gårdens viner och får se hur sabrering går till. Vi fortsätter till Boschendal Wine Estate, en av de äldsta vinproducenterna i Sydafrika med anor från 1685. Här intar vi en härlig picknicklunch under de hundraåriga ekarna omgärdade av vinrankor.

Frukost och picknicklunch på Boschendal ingår.
ons 30 okt

Stellenbosch – Kapstaden – Durban – Thanda Private Game Reserve

Idag går vi upp tidigt för att ta oss till flygplatsen, där vi flyger vidare till Durban som är en av Sydafrikas viktigaste hamnstäder. Vi åker norrut till vårt boende som anses av många vara en av Afrikas bästa privatägda safariparker.

Thanda Private Game Reserve ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och är 14 000 hektar stort. Vi bor i kolonialinspirerade safaritält och helpension samt utvalda drycker (lokala öl och spritsorter samt husets röda och vita vin) ingår. Här ingår även sex safariturer i öppna Landrovers med utbildad guide och spårare samt en föreläsning om noshörningar. Alla tält har ett soldrivet system som gör att det finns varmt vatten och belysning. Förövrigt är campen fri från elektricitet så här får vi en äkta afrikansk safariupplevelse. Lägret är inte inhägnat så det kan mycket väl hända att djuren stryker igenom på natten!

Vi kommer fram lagom till  lunch och har vår första safari under eftermiddagen. Detta är för många en av resans höjdpunkter. Nu spanar vi efter ”The Big Five” (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning) och vår ranger berättar om allt vi ser, både smått och stort. Strax innan solnedgången stannar vi till mitt i bushen och avnjuter en kall sundowner drink, innan vi fortsätter vidare i mörkret med lamporna tända. Om vädret tillåter så avslutas kvällen med en Bomamiddag under bar himmel.

Boende på Thanda Tented Camp ().

Frukost, lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 260 km.
tor 31 okt

Thanda Private Game Reserve

Vi beger oss ut för en morgonsafari vid soluppgången. Därefter återvänder vi till lodgen för en välförtjänt frukost och har sedan tid för att vila upp oss eller ta ett dopp i poolen. Under förmiddagen kommer en noshörningsexpert. Vi kommer att få lära oss hur man jobbar för att bevara dem, hur man skiljer på svarta och vita noshörningar samt bestämmer ålder och kön.

När temperaturen börjar sjunka vaknar djuren till liv och möjligheten att få se dem är mycket större än under den varma dagen. Under eftermiddagen beger vi oss därför ut i det lummiga landskapet igen för att söka efter fler djur. Efter safarin åker vi tillbaka till lodgen för att äta en god middag.

Frukost, lunch och middag ingår.
fre 1 nov

Thanda Private Game Reserve

Idag har vi ytterligare en hel dag med safari. Vi spanar efter allt som rör sig på morgon– och eftermiddagssafarin, däremellan äter vi gott och njuter av allt lodgen har att erbjuda. Med mängder av safaribilder och spännande upplevelser avslutas dagen med en drink i solnedgången och en härlig middag.

Frukost, lunch och middag ingår.
lör 2 nov

Hemresa

Idag har vi vår sista safari i Thandas viltreservat. Väl tillbaka på lodgen äter vi den uppdukade frukosten och packar sedan ihop våra saker och checkar ut. På vägen till flygplatsen stannar vi till i Umhlanga, norr om Durban, på lyxhotellet The Oyster Box Hotel där vi avnjuter en avslutningslunch.

Hotellets hisnande miljö precis vid strandkanten, tropiska trädgårdar och koloniala charm gör det till ett paradis. Vi rekommenderar starkt att ni förlänger resan med tre nätter på detta vackert belägna hotell – ett perfekt komplement till Mat, Vin & The Big Five. Läs mer om våra förlängningar här!

För er som inte förlänger fortsätter vi till flygplatsen där vi flyger med nattflyg hem till Sverige. Med oss i bagaget har vi härliga minnen av vårt äventyr i Sydafrika.

Frukost, lunch på The Oyster Box och middag (flyg) ingår.
sön 3 nov

Hemkomst

Efter en resa med många upplevelser och intryck landar vi idag i Skandinavien igen.

Prisdetaljer

Priset inkluderar

 • Flyg t/r från Skandinavien till Sydafrika.
 • Inrikesflyg Kapstaden – Durban.
 • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
 • Rundresa i Sydafrika med buss enligt program.
 • 4 övernattningar i Kapstaden med frukost.
 • 3 övernattningar i Stellenbosch med frukost.
 • 3 övernattningar på Thanda Private Game Reserve med all inclusive.
 • Stadstur i Kapstaden.
 • Välkomstdrink & middag på hotellet.
 • Lunch på Den Anker Restaurant.
 • Inträde till Shimansky diamantmuseum.
 • Heldagstur till Godahoppsudden inkl. inträde till Boulders Beach och Cape Point.
 • Lunch på Seaforth Restaurant.
 • Middag och djembe drumming på GOLD Restaurant.
 • Besök i en kåkstad.
 • Kort stadstur i Stellenbosch.
 • Vinprovning på Van Ryns Brandy Distillery.
 • Middag på De Volkombuis. 
 • Besök i Franschhoek.
 • Middag på Paulina´s at Rickety Bridge inkl. dryckespaket.
 • Vinprovning på Simonsig.
 • Picknicklunch på Boschendal.
 • 6 safari i öppna fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Thanda Private Game Reserve.
 • En föreläsning om noshörningar på Thanda Private Game Reserve.
 • Lunch på The Oyster Box.
 • Svensktalande auktoriserad guide under hela resan förutom under lediga dagar i Kapstaden.
 • All dricks på restauranger och utflykter samt till hotellpersonal, busschaufförer, bärarna på flygplatsen.
 • Dricks till guide.

I priset ingår inte

 • Extra aktiviteter (med engelsktalande guide).
 • Eventuellt enkelrumstillägg, 6 100 kr/person.

Anmälan

En anmälningsavgift på 3 000 kr per person betalas i samband med anmälan. Resan kan bli fullbokad snabbt och vi förbehåller oss att då inte acceptera några vidare anmälningar.

Minimum 14 personer, maximum 30 personer. Vid för få anmälningar kan resan ställas in.

Med reservation för ändringar i pris, program och gruppens storlek.

Vissa mindre ändringar kan förekomma. Restauranger och vingårdar som är med i programmet kan ändras beroende på tillgång och säsong. Barnpriserna är baserade på att 1-2 barn under 12 år delar ett familjerum med två betalande vuxna. Priserna kan eventuellt ändras beroende på tillgång på familjerum. Kontakta oss för exakta priser och boendeförslag utifrån er familj.

Thanda Private Game Reserve har vissa åldersbegränsningar för barn men gör ibland undantag för våra grupper. Kontakta oss för mer info.

Karta

Vissa avgångar kan ha andra boende eller andra avvikelser än vad som visas på kartan.

Tillval

Vi erbjuder extra aktiviteter med lokala arrangörer med engelsktalande guide. Hämtning och lämning vid hotellet ingår oftast, annars kostar transfer t/r ca 150 ZAR per person beroende på hur många som anmäler sig. Aktiviteterna bokas och betalas kontant med er guide på plats, om inget annat anges nedan. Observera att det finns aktiviteter som har åldersgräns. Dricks tillkommer på plats.

Förlängningar

Efter att ha varit på våra rundresor är man fullmatad med nya, härliga och spännande intryck. Som ett resultat av detta passar många på att förlänga sin resa för att få tid att koppla av och smälta alla upplevelser. Möjligheterna är oändliga men här har vi valt att presentera några av våra mest populära varianter.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Martina

Resespecialist

Resans längd:
13 dagar
Pris:
38 900 kr

per person

Barnpris:
33 300 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 10 övernattningar i dubbelrum
 • 10 frukostar
 • 7 luncher
 • 7 middagar
 • Vinprovningar
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide

Liknande resor

Golfresan med extra allt

Golfsafari i Sydafrika

Tag chansen att spela golf i Sydafrika! Vi erbjuder rundresor med svensktalande guide som avslutas med spännande safari på Thanda Private Game Reserve i KwaZulu-Natal.

Antal dagar:

15 dagar

Pris från:

46 995 kr

Tid för upplevelser

Lilla Sydafrikaresan

Upplev imponerande Drakensbergen, safari i Krugerparken, sol och bad, vindistriktet Stellenbosch och vackra Kapstaden. Denna resa håller ett lugnare tempo med mer tid för egna aktiviteter.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

39 900 kr

En golfares drömresa

Golf & The Big Five längs Garden Route

Förverkliga drömmen om en nyårsgolfresa med svensktalande guide längs den vackra kuststräckan Garden Route med fokus på Fancourt Golf Estate.

Antal dagar:

15 dagar

Pris från:

57 995 kr