Safari i Sydafrika Krugerparken
Det bästa av Sydafrika

Stora Sydafrikaresan

Av alla våra rundresor är detta den ultimata resan för dig som vill uppleva många av Sydafrikas höjdpunkter. Vi startar vår resa med ett givande och intressant besök i kåkstaden Soweto. På vår färd österut mot de mäktiga Drakensbergen upplever vi sevärdheter längs natursköna Panoramarutten som bland annat inkluderar utsiktsplatsen Wonder View och spektakulära Bourke’s Luck Potholes.

I Krugerparken har vi två dagars spännande safari innan vi åker vidare söderut via kungadömet eSwatini mot kulturrika Kwa-Zulu Natal. Här njuter vi av mer safari på fantastiska Thanda Private Game Reserve följt av dagar med avkoppling längs kusten innan vi flyger vidare till Port Elizabeth. Längs natursköna Garden Route och R62:an, världens längsta vinrutt, fortsätter vi färden västerut. Vi provar viner i vindistriktet Stellenbosch innan vi slutligen når Kapstaden, som av många är ansedd som världens vackraste stad.

När vill du resa?

Endast 1 rum kvar

48 900 kr

11 jan 2025
2 feb 2025
Sammanfattning
Resans längd:
23 dagar
Pris:
48 900 kr

per person

Barnpris:
41 500 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 20 övernattningar i dubbelrum
 • 20 frukostar
 • 4 luncher
 • 7 middagar
 • 6 safariturer med engelsktalande guide
 • Vinprovningar
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide
Dag för dag
lör 11 jan

Äntligen påbörjas resan

Avresa från Skandinavien med nattflyg söderut till Johannesburg.

Middag (flyg) ingår.
sön 12 jan

Johannesburg – Soweto – Emalahleni

Vår guide tar emot oss när vi landar i Johannesburg och äventyret börjar på riktigt! Vi startar direkt med ett besök i den välkända kåkstaden Soweto och eftersom turen ordnas i samarbete med en lokal arrangör stödjer vi Sowetos befolkning och entreprenörer genom vårt besök. Här bodde Nelson Mandela och Desmond Tutu en gång och många av de betydelsefulla upproren mot regimen ägde rum här. Vår lokalguide visar oss runt i kåkstaden och vi kommer att få se slumområden med fattigdom samt de överklassområden som finns idag. Det ges även möjlighet att prova ett lokalt öl, bryggt på plats. Efter en gemensam välkomstlunch fortsätter vi till vårt boende i Emalahleni, som ligger ungefär två timmar från Soweto. Vi äter middag tillsammans och det blir förmodligen en tidig kväll efter resans ansträngningar!

Boende på Klein Bosveld Guesthouse ().

Frukost (flyg), lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 225 km.
mån 13 jan

Emalahleni – Mpumalanga – Panorama Route

Idag åker vi längs böljande sädesfält och karga slätter innan vi når det vackra, kuperade och frodiga bergsområdet i Mpumalanga. Vårt boende Moholoholo Ya Mati ligger vackert beläget vid Blyde River i ett lummigt skogsparti. Från huvudbyggnaden sluttar gräsmattan mot floden som kantas av mäktiga träd.

Innan vi kommer fram till vårt boende upptäcker vi den natursköna Panoramarutten. Området bjuder på ett mycket vackert landskap med djupa raviner, berg och dalar. De mest kända sevärdheterna är Wonder View, Bourkes Luck Potholes och Three Rondavels. Wonder View är en plats med stupande klippor där vi från 1730 m höjd njuter av en underbar utsikt. Där floderna Treur och Blyde möts fascineras vi av Bourkes Luck Potholes som är grytformade formationer som bildats av virvlande sandkorn. Three Rondavels är precis som det låter, tre spetsiga bergstoppar med underbar utsikt över Blyde Dam. Till lunch får vi möjlighet att äta pannkakor fyllda med allt från glass till chili.

Boende på Moholoholo Ya Mati ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 420 km.
tis 14 jan

Intressanta möten med rehabiliterade djur

Idag beger vi oss till Moholoholo Rehab Centre där vilda, skadade djur tas om hand för att återintroduceras till naturen igen. Tillsammans med en av centrets eldsjälar får vi en rundvandring och möjlighet till närkontakt med en del av djuren. Resten av dagen är ledig för att ta det lugnt och slappna av i de vackra omgivningarna.

Frukost och middag ingår.
ons 15 jan

Mpumalanga – Pestana Kruger Lodge

En extra aktivitet som erbjuds idag är en vandringssafari innan frukost. Vi beger oss sedan till Pestana Kruger Lodge, som är den första av de två safarilodger vi bor på. Från lodgen har vi utsikt över Crocodile River som är en av Krugerparkens finaste floder.

Boende på Pestana Kruger Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 210 km.
tor 16 jan

Krugerparken

Idag är det dags för en av resans höjdpunkter – Krugerparken. Vi stiger upp med den magiska soluppgången för att åka in till Krugerparken. Vi färdas i öppna Landrovers tillsammans med kunniga guider och letar efter allt från små djur till The Big Five (lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel).

Under eftermiddagen beger vi oss åter ut i det lummiga landskapet för att söka efter fler djur. Det är nu när temperaturen börjar sjunka som djuren vaknar till liv och chansen att få se dem är betydligt bättre än under den heta dagen.

Frukost och middag ingår.
fre 17 jan

Pestana Kruger Lodge – eSwatini

Vi fortsätter vår resa vidare mot gränsen till kungadömet eSwatini som har ett mycket vackert kuperat landskap. Vi startar med ett besök på den lokala eSwatinimarknaden där det ges tillfälle att äta lunch och köpa billig kuriosa och presenter att ta med sig hem.

Vi besöker sedan Mantenga Cultural Village, ett levande museum där vi får en guidad tur med en engelsktalande guide. Här får vi uppleva eSwatinifolkets kultur på nära håll och se hur befolkningen levde på 1850-talet. Turen avslutas med uppvisning av traditionell dans. Vårt hotell ligger utanför huvudstaden Mbabane, ovanför Ezulwini Valley, med en vacker utsikt över bergen och dalen nedanför.

Boende på Mountain View ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 150 km.
lör 18 jan

eSwatini – Thanda Private Game Reserve

Vi åker söderut till Thanda Private Game Reserve där det bergiga och gröna landskapet skiljer sig en del från vad vi tidigare upplevt. Reservatet ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och är 14 000 hektar stort. Thandas viltreservat anses av många som en av Afrikas bästa privatägda safariparker och här bor och trivs naturligtvis alla i The Big Five.

Vi bor i kolonialinspirerade safaritält. Alla tält har ett soldrivet system som gör att det finns varmt vatten och belysning, förövrigt är campen fri från elektricitet så vi får en äkta afrikansk safariupplevelse! Här får vi uppleva fyra safariturer i öppna terrängbilar med utbildad guide och spårare samt en föreläsning om noshörningar ingår också. Efter lunch är det tid för en spännande eftermiddagssafari. Strax innan solnedgången stannar vi till mitt i parken och avnjuter en drink, vi åker sedan vidare med strålkastarna tända. Om vädret tillåter äter vi vår välsmakande middag utomhus.

Boende på Thanda Tented Camp ().

Frukost, lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 255 km.
sön 19 jan

Thanda Private Game Reserve

Vi stiger upp samtidigt med solen och efter lite värmande dryck beger vi oss iväg ut i parken på safari. Efter safarin återvänder vi till lodgen för frukost och har sedan möjlighet att vila upp oss lite eller kanske ta ett dopp i poolen. Någon gång under förmiddagen kommer en noshörningsexpert som lär oss mer om noshörningar, deras beteenden och hur man jobbar för att bevara noshörningen. Efter föreläsningen kommer vi bland annat kunna skilja på svarta och vita noshörningar samt bestämma ålder och kön.

På eftermiddagen beger vi oss ut i det frodiga landskapet för att söka efter djuren igen. Chansen att få se djuren är nu betydligt bättre än under den heta dagen, eftersom dem vaknar till liv när temperaturen börjar sjunka. Väl tillbaka på lodgen äter vi en utsökt middag.

Frukost, lunch och middag ingår.
mån 20 jan

Thanda Private Game Reserve – St. Lucia

Tidig morgon beger vi oss ut på en avslutande safari. Frukosten smakar alldeles förträffligt efter alla upplevelser och vi packar ihop det sista och checkar ut. Vår nästa destination är St. Lucia, en UNESCO-skyddad liten stad i en marin nationalpark, våtlandsreservatet i Simangaliso, norr om Durban vid Indiska oceanen. Innan vi kommer fram till St. Lucia besöker vi en Star for Life skola. Sydafrikaresor sponsrar skolprojektet Star for Life i Sydafrika, för varje resenär skänker vi 100 kr till Star for Life. Ibland är skolan tyvärr stängd för helg/lov men vi får alltid möjlighet att gå runt i byn för att se hur folk bor och lever i området. Under rundvandringen berättar vår kunniga guide om skolan, hur man lever i byarna, folkets traditioner och den spännande zulukulturen på ett mycket interaktivt och intressant vis.

I St. Lucia checkar vi in på vårt hotell där vi skall bo de närmaste två nätterna för att njuta av det tropiska klimatet. Hotellet är inspirerat av den traditionella Zulukulturen som genomsyrar regionen, de rymliga rummen är inredda i naturnära färger.

Boende på Amazulu Lodge ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 95 km.
tis 21 jan

Låt era egna intressen styra i St. Lucia

Hela dagen är fri till diverse aktiviteter. Ni kan sola och bada vid poolen, strosa runt i den mysiga staden eller boka någon av de aktiviteter som finns att välja mellan. Vi rekommenderar att ni åker på en heldagsutflykt till Cape Vidal. Det är ca tre mil till udden och på vägen kan man se antiloper och giraffer och en mängd andra djur. Till denna udde åker man för att njuta av de enorma orörda sandstränderna som är milslånga och inbjuder till bad och snorkling. Ekosystemet här är mycket känsligt och guiden berättar hur hela systemet fungerar. Här ute får ni en picknicklunch och det finns möjlighet att bada, snorkla samt njuta av de stora sanddynerna och de fina stränderna.

På seneftermiddagen samlas vi åter för en två timmars kryssning i solnedgången. Floden är full av krokodiler, flodhästar och en mängd färgsprakande fågelarter och vi njuter av en fridfull, härlig kväll i natursköna omgivningar.

Frukost ingår.
ons 22 jan

St. Lucia – Umhlanga

Idag fortsätter vi till vårt boende i Umhlanga, strax utanför Durban. Umhlanga är en liten by med vackra stränder, mysiga restauranger och trevliga affärer. På vårt hotell finns pool och vi har gångavstånd till många restauranger och butiker samt badstranden och den lockande strandpromenaden. Det finns inget annat område utanför Indien som har en så stor indisk befolkning som Durban, så passa på att testa traditionell indisk mat.

Boende på Protea Hotel Umhlanga ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 225 km.
tor 23 jan

Umhlanga – Port Elizabeth – Knysna

Tidig morgon tar vi oss till Durbans flygplats för att flyga vidare mot Port Elizabeth, som ligger på Sydafrikas södra kust vid Nelson Mandela Bay. Vår resa fortsätter längs den vackra Garden Route och vi åker mot de fantastiska skogarna i Tsitsikamma National Park. Namnet Tsitsikamma betyder ”porlande vatten” och i detta skyddade skogsområde kommer vi att uppleva gigantiska träd, slingrande floder och djupa raviner. Lagom till lunch kommer vi fram till nationalparken vid Storms River Mouth. Här finns Sydafrikas unika ”fynbos”, ett buskagelandskap, som är otroligt vackert. Vi fortsätter sedan till Blaauwkrantzbron, där man kan göra världens högsta bungyjump från en bro, 216 meter ovanför floden. Självklart går det att förboka ett hopp för den som vågar. Vi åker sedan vidare till vårt hotell i Knysna. Ett tips för kvällens middag är en stor skaldjurstallrik med havets alla läckerheter.

Boende på Premier Hotel Knysna - The Moorings ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 275 km.
fre 24 jan

Småskaligt i Knysna

Idag åker vi med båt ut över Knysnas lagun till det oförstörda naturreservatet Featherbed Nature Reserve. Här åker vi i en jeep med släp upp till toppen av de sandstensklipporna som sträcker sig högt ovanför lagunen, Knysna Heads. Här uppifrån tar vi oss sedan ner till fots tillsammans med en specialutbildad guide som kan allt om parkens unika växt- och djurliv. Som belöning för våra ansträngningar kan vi ta något att dricka under de stora milkwoodträden när vi kommer ner.

Efter båtturen beger vi oss till 34 Degrees South, en restaurang i Knysnas Waterfront, där vi njuter av några färska ostron och ett glas mousserande vin. Det skulle vara synd att missa dessa läckerheter eftersom detta tidigare var Afrikas största ostronodling och härifrån skeppades ostron till alla världens hörn. Vi har resten av dagen ledig till att upptäcka mysiga Knysna på egen hand. Staden erbjuder mängder av restauranger, kaféer, småbutiker och marknadsstånd så det är enkelt att trivas.

Frukost ingår.
lör 25 jan

Knysna – Oudtshoorn

Färden går idag vidare till Oudtshoorn, på vägen dit passerar vi det vackra Outeniquapasset – bergstopparna som delvis täcks av molnen är förtrollande vackra att se. Oudtshoorn är strutsarnas huvudstad och ligger i Karoo, en halvöken, där somrarna är stekande heta och vintrarna iskalla. Detta är det perfekta klimatet för strutsarna och det är därför det bor fler här än någon annanstans i världen. Vi besöker en strutsfarm där en lokalguide lär oss mer om dessa intressanta djur och det finns även strutsstek att smaka under lunchen. Efter lunchen finns det möjlighet att på egen bekostnad besöka de kända droppstensgrottorna Cango Caves där man går en guidad tur och upplever den unika miljön. Grottorna är hela 5,3 km långa varav 1,2 km är öppen för allmänheten.

Boende på Hlangana Lodge ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 120 km.
sön 26 jan

Oudtshoorn – Stellenbosch

Idag fortsätter vi ytterligare västerut i riktning mot Kapstaden längs R62:an, världens längsta vinrutt med ett landskap som är ömsom kargt, ömsom frodigt.

Vi rekommenderar att ni startar dagen med en surikatsafari. När solen börjar stiga upp över bergstopparna beger man sig ut i Karoohalvöknen för att invänta de nyfikna ansikten som plötsligt dyker upp ur en håla och försiktigt vänder sig mot solen för att värma upp sina små magar. Efter ett tag samlas fler och fler av dessa söta djur för att gotta sig i solen, förtjusande!

Vi stannar till i vindistriktet Robertson där vi i Viljoensdrift hämtar en picknicklunch som vi njuter av medan vi åker på en timmes kryssning på Breede River.

På eftermiddagen ankommer vi till vackra Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad, vårt hotell ligger centralt i Stellenbosch. Staden är en gammal universitetsstad som pryds av ekar och intressant arkitektur, så kallad Cape Dutch style.

Boende på Bonne Esperance ().

Frukost och lunch ingår.
Körsträcka ca 400 km.
mån 27 jan

Charmfyllt i Stellenbosch

En helt ledig dag i den mysiga lilla staden. I området ligger vingårdarna tätt och landskapet är bedårande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar mot Indiska oceanen och vi rekommenderar att ni bokar en tur med en lokal arrangör som kör er mellan olika gårdar.

Frukost ingår.
tis 28 jan

Stellenbosch – Kapstaden

Idag har vi sovmorgon, efter lunch åker vi iväg ut i det vackra lummiga landskapet för en eftermiddag av vinupplevelser. Vi börjar med ett besök på Lanzerac där vi njuter av en vin- och chokladprovning. Därefter åker vi till Simonsig för ytterligare en vinprovning och får även se hur sabrering går till.

När vi på seneftermiddagen kommer till en av världens vackraste städer, Kapstaden, har vi en kort stadsrundtur i buss innan vi checkar in på vårt hotell som är centralt beläget i V&A Waterfront-området med gångavstånd till de trendigaste restaurangerna, affärer och småbutikerna.

Boende på Radisson RED Cape Town ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 70 km.
ons 29 jan - fre 31 jan

Verkliga höjdpunkter avslutar vår resa

Vi har nu några lediga dagar som vi kan fylla med ett besök uppe på Taffelberget, heldagstur till Godahoppsudden eller till Robben Island, ön där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Vi kan även rekommendera en 25 minuters helikoptertur längs med Atlanten, över Chapmans Peak och runt det majestätiska Taffelberget. Det är verkligen en upplevelse man sent ska glömma!

Frukost ingår.
lör 1 feb

Hemresan förbereds

Sista chansen till shopping ges och på eftermiddagen bär det av med fullpackade resväskor mot flygplatsen. Några säger farväl till Sydafrika och flyger med nattflyg hem till Sverige medan de som förlängt fortsätter vidare till exempelvis de mäktiga Victoriafallen eller Mauritius för några dagar med sol och avkoppling. Läs mer om våra förlängningar här!

Frukost och middag (flyg) ingår.
sön 2 feb

Hemkomst

Efter en resa med många upplevelser och intryck landar vi idag i Skandinavien igen.

Prisdetaljer

Priset inkluderar

 • Flyg t/r Skandinavien – Sydafrika.
 • Flyg Durban – Port Elizabeth.
 • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
 • Rundresa i Sydafrika med buss enligt program.
 • 1 övernattning i Emalahleni med halvpension.
 • 2 övernattningar i Mpumalanga med halvpension.
 • 2 övernattningar på Pestana Kruger Lodge med halvpension.
 • 1 övernattning i eSwatini med frukost.
 • 2 övernattningar på Thanda Private Game Reserve med all inclusive.
 • 2 övernattningar i St. Lucia med frukost.
 • 1 övernattning i Umhlanga med frukost.
 • 2 övernattningar i Knysna med frukost.
 • 1 övernattning i Oudtshoorn med frukost.
 • 2 övernattningar i Stellenbosch med frukost.
 • 4 övernattningar i Kapstaden med frukost.
 • Svensktalande auktoriserad guide under hela resan förutom under de lediga dagarna i Kapstaden.
 • Sowetotur med inträden och specialutbildad guide.
 • Välkomstlunch i kåkstaden Soweto.
 • Inträde till Bourkes Potholes och Three Rondawels.
 • Besök på djursjukhuset Moholoholo.
 • 2 safaris i öppet fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Krugerparken.
 • Besök på eSwatinimarknad.
 • Kulturell upplevelse på Mantenga Cultural Village i eSwatini.
 • 4 safari i öppna fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare.
 • 1 föreläsning om noshörningar på Thanda Private Game Reserve.
 • Besök i en lokalby i anslutning till en Star for Life skola i KwaZulu-Natal.
 • Flodkryssning i St. Lucia.
 • Inträde till Storms River Mouth National Park.
 • Stopp Blaauwkrantzbron.
 • Inträde till Featherbed Nature Reserve i Knysna.
 • Restaurangbesök med mousserande vin och ostron i Knysna.
 • Strutsfarmbesök i Oudtshoorn.
 • Flodkryssning i Viljoensdrift inkl. picknicklunch.
 • Kort stadsrundtur i buss i Stellenbosch.
 • Vin- och chokladprovning på Lanzerac.
 • Vinprovning Simonsig.
 • Kort stadsrundtur i buss i Kapstaden.
 • Transport från hotellet i Kapstaden till flygplatsen.
 • Dricks till portier, hotellpersonal och till busschaufförer (inte Kapstaden vid hemresa).
 • Dricks på utflykterna.
 • Dricks till guide.

I priset ingår inte

 • Extra aktiviteter (med engelsktalande guide).
 • Eventuellt enkelrumstillägg, 7 700 kr/person.

Anmälan

En anmälningsavgift på 3 000 kr per person betalas i samband med anmälan. Resan kan bli fullbokad snabbt och vi förbehåller oss att då inte acceptera några vidare anmälningar.

Minimum 14 personer, maximum 30 personer. Vid för få anmälningar kan resan ställas in.

Med reservation för ändringar i pris, program och gruppens storlek.

Barnpriserna är baserade på att 1-2 barn under 12 år delar ett familjerum med två betalande vuxna. Priserna kan eventuellt ändras beroende på tillgång på familjerum. Kontakta oss för exakta priser och boendeförslag utifrån er familj. Thanda Private Game Reserve har vissa åldersbegränsningar för barn men gör ibland undantag för våra grupper. Kontakta oss för mer info.

Karta

Vissa avgångar kan ha andra boende eller andra avvikelser än vad som visas på kartan.

Tillval

Vi erbjuder extra aktiviteter med lokala arrangörer med engelsktalande guide. Hämtning och lämning vid hotellet ingår oftast, annars kostar transfer t/r ca 150 ZAR per person beroende på hur många som anmäler sig. Aktiviteterna bokas och betalas kontant med er guide på plats, om inget annat anges nedan. Observera att det finns aktiviteter som har åldersgräns. Dricks tillkommer på plats.

Förlängningar

Efter att ha varit på våra rundresor är man fullmatad med nya, härliga och spännande intryck. Som ett resultat av detta passar många på att förlänga sin resa för att få tid att koppla av och smälta alla upplevelser. Möjligheterna är oändliga men här har vi valt att presentera några av våra mest populära varianter.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Kristina

Resespecialist

Resans längd:
23 dagar
Pris:
48 900 kr

per person

Barnpris:
41 500 kr

per barn

I resan ingår
 • Samtliga flyg enligt program
 • 20 övernattningar i dubbelrum
 • 20 frukostar
 • 4 luncher
 • 7 middagar
 • 6 safariturer med engelsktalande guide
 • Vinprovningar
 • Utflykter enligt program
 • Svensktalande certifierad guide

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

En golfares drömresa

Golf & The Big Five längs Garden Route

Förverkliga drömmen om en nyårsgolfresa med svensktalande guide längs den vackra kuststräckan Garden Route med fokus på Fancourt Golf Estate.

Antal dagar:

15 dagar

Pris från:

57 995 kr

Fira nyår i bushen!

Nyårsresa i Sydafrika

På denna underbara resa kombinerar vi bland annat safari i Krugerparken med kultur i kungariket eSwatini, UNESCO-skyddade staden St. Lucia och lediga dagar i Kapstaden.

Antal dagar:

16 dagar

Pris från:

42 900 kr

Tid för upplevelser

Lilla Sydafrikaresan

Upplev imponerande Drakensbergen, safari i Krugerparken, sol och bad, vindistriktet Stellenbosch och vackra Kapstaden. Denna resa håller ett lugnare tempo med mer tid för egna aktiviteter.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

39 900 kr