Rebeckas första möte med Sydafrika

Förväntansfull satte jag mig på planet mot Sydafrika, en dröm var på väg att bli sann. Tidig förmiddag landade vi i Johannesburg och väl utanför planet möttes vi av ljumma härliga vindar. Det var sensommar i Sydafrika och skönt att lämna ett kallt Sverige bakom sig.

Redan på ankomstkvällen gjorde vi vår första safaritur i nationalparken Pilanesberg. I en niositsig jeep, satt vi tillsammans med guiden som var engagerad och brann för sitt yrke. Han berättade inte bara om alla djur vi såg utan även om landet i allmänhet och växterna, landskapet och problemen med tjuvjakt i synnerhet. Vi såg elefanter, giraffer, noshörningar, flodhästar, antiloper och en gepard som precis fångat ett byte. Det var en fantastisk första safari och parken var så vacker.

Resan gick vidare mot Port Elizabeth, ”The windy city” som den också kallas. Och visst var det blåsigt dagen vi skulle på Ocean Safari, även regnet hängde i luften och havet var vilt. Iförd regnställ, men med ett stort leende på läpparna, hoppade jag i den lilla båten redo för en dag ute i det blå. Det dröjde inte länge förrän det flockades delfiner runt båten, de var nyfikna på oss och showade rejält. Vågorna slog hårt mot båten så det blev inte så många foton, men minnesbilderna från den dagen kommer alltid leva kvar.

Känslorna var blandade när vi på eftermiddagen begav oss ut i kåkstäderna utanför Port Elizabeth. Guiden som var med oss bodde själv i området och berättade sin livshistoria. Jag blev rörd av hans berättelse och det jag såg av livet i kåkstaden. Men jag blev även glad av alla människor och speciellt barnen som mötte oss med stora leenden, nyfikenhet, vänlighet och värme. Kvällen avslutades mycket trevligt med ett afrikanskt lokalband som uppträdde för oss.

Dagarna efter blev det ännu mer safari fast nu i de sydöstra delarna av Sydafrika. Jag bodde på en jättemysig lodge, mitt ute i bushen med endast ett litet staket emellan lodgen och alla vilda djur. Det var lugnt och skönt att bo så naturnära. Från min terrass såg jag zebror, impalor och även en elefant som drack en slurk från vår pool. När det var dags att resa vidare fick jag en stark känsla i kroppen att det här måste jag bara få uppleva igen. Jag tror det är många som känner så.

Sista dagarna fylldes av aktiviteter i världens vackraste stad, Kapstaden. Vi åkte på vinprovning i Constantia, det äldsta vindistriktet i Sydafrika. Vi stannade till vid Boulders Beach för att kolla på pingvinerna. Och det blev till och med en tur längs Chapmans Peak åkandes på en Harley Davidson.

En annan dag åkte vi ribbåt i rykande fart på False Bay, det var nervkittlande men en rolig tur. Sista dagen hann jag med lite shopping och fika i Waterfront för att sedan avsluta kvällen med picknick och solnedgång uppe på Signal Hill. Det var en magisk kväll och ett fint avslut på en intensiv men härlig resa. Jag blev förälskad i Sydafrika och jag räknar redan dagarna till min nästa resa.

/Rebecka

Resor till Sydafrika

Liknande inlägg

Senaste inläggen