En nationalpark inuti en vulkankrater

Pilanesberg är en riktig liten pärla till nationalpark. Parken ligger en endast tre timmars lång bilresa från Sydafrikas huvudstad Johannesburg, och är därför perfekt för er som vill njuta både av spännande stadsliv och vacker natur under eran semester. Eftersom den ligger så pass nära stan är det även möjligt att göra det till en dagstripp utan att det känns stressigt om man inte har så gott om tid. På samma gång borde det också understrykas att det är nästintill omöjligt att bli mätt på det makalösa landskapet och Pilanesberg bjuder på många olika aktiviteter att hålla er sysselsatta med.

Pilanesberg är speciellt på många sätt. Först och främst är dess geografi helt unik på grund av vulkanutbrott som formade bergskedjorna för sisådär 1,2 miljarder år sedan, så själva parken ligger alltså inuti en vulkankrater. Naturen är unik likaså för inuti parken möts två helt olika typer av landskap: den torra Kalahariöknen och den fuktiga Lowveld regionen. Detta betyder att parken är hem till extremt många och varierade djurarter, som vanligtvis inte lever sida vid sida. Eftersom parken är relativt liten har man även god chans att se alla utav de berömda ”Big Five” på en och samma safaritur – vilket är lite av en bucket-list grej!

Begreppet ”The Big Five” kommer ursprungligen från att de var djuren som var svårast att jaga, men används numera mest i relation till att skydda dom från att bli utrotningshotade. De och inkluderar lejonet, elefanten, geparden, buffeln och noshörningen. De populäraste safari-turerna är de vid soluppgång eller solnedgång, men om man vill uppleva naturen på riktigt nära håll kan man även gå på guidade vandringar. För ett helt annat perspektiv finns det också luftballongs-safari – ett äventyr i en klass för sig själv. Luftballongen glider fridfullt fram i tystnad medans landskapet brer ut sig under er och de olika flockarna med djur syns klart och tydligt. Detta blir utan tvekan ett minne för livet.

Boende i Pilanesberg

Parken bjuder på en rad olika typer av boende – allt från luxury lodges till camping, beroende på vilken upplevelse ni är ute efter. Det finns även boenden som är specifikt utformade för att vara barnvänliga. Mellan era mäktiga naturupplevelser så kan ni dra er tillbaka och ta det lugnt vid poolen, och på kvällskvisten kan ni varva ner runt en öppen eld och samtidigt bli förtrollade av en Afrikansk stjärnhimmel. Det är alltså svårt att lämna Pilanesberg utan att vara i alla fall lite mer avslappnad i själen än innan, och påmind om hur magisk naturen kan vara.

Resor som tar er till Pilanesberg