Bortom allfarvägar med Victoria

Bortom allfarvägar med Victoria: Efter att ha jobbat mer än tio år på Sydafrikaresor och med flertalet besök bakom mig i detta fantastiska land, kunde jag inte tro att jag fortfarande skulle bli hänförd av landet. Men det spelar ingen roll hur många gånger jag åker dit. För det finns fortfarande så mycket spännande upplevelser att ta del av i detta mångsidiga land. Det fick jag verkligen erfara på min senaste resa till Sydafrika. Då jag kom till platser som jag aldrig besökt innan.

Jag landade på eftermiddagen och styrde mot Oudtshoorn. Efter en välsmakande middag med struts på menyn var det hög tid att dra sig tillbaka. Men kommande dag skulle vi upp tidigare än tuppen. Då det var dags för surikatsafari! Det var mörkt och lite kallt när vi begav oss ut med bil utanför stan. Vi fick varsin campingstol och började gå ut i den karga terrängen. Vi placerade stolarna på rad vid en noga utvald plats. Guiden Dolf berättade att platsen hade han valt ut eftersom han kvällen innan hade sett surikatfamiljerna gå ner i sina bon just här. Inlevelsefullt berättade han om de små djuren och förutom hans mörka stämma var det alldeles tyst.

Sakta började solen visa sig vid horisonten. Rätt vad det var så stack det upp ett par pigga ögon från marken precis framför oss. Ett lågmält sorl hördes från oss och vips började surikaternas små huvud titta upp från hålorna. Som ett resultat av det kröp de reserverat men ändå nyfiket fram mot oss. Lika plötsligt som de upptäckt oss, lika plötsligt hade de glömt bort vår närvaro. De började gå runt, busa och en efter en ställde de sig på två ben med ansiktet vänt mot solen och lutande sig bakåt mot sin svans. För en sekund så kom liknelsen till mig när jag själv lapar vårsolens första strålar, lika tacksam för solen som de var jag. Efter en stund med bus framför oss och när solen helt hade stigit upp tog deras skådespel slut. Vi packade ihop och körde tillbaka till Oudtshoorn där vår frukost väntade. Nu var det tid att resa vidare.

På vår väg mot Sutherland gjorde vi en avstickare till kalkstensgrottorna Cango Caves. Jag hade ingen större förväntan på besöket i grottorna, men så fel jag hade. Vilken imponerande kreation från naturen! Besöket i det fyra kilometer långa grottsystemet, varav knappt en fjärdedel är öppet för besökare, var både informativt och intressant. Bäst var det när guiden i grottan släckte ner hela grottsystemet och brast ut i vacker sång.  Akustiken var magisk och håret på armarna reste sig. Lamporna tändes igen och ögonen fick vänja sig vid ljuset. Berörd av sången lämnade vi grottorna bakom oss och fortsatte vår resa bortom allfarvägar.

Sutherland sägs vara Sydafrikas kallaste ort vilket inte är så konstigt då den ligger på dryga tusen meters höjd över havsnivån. Detta område är paradiset för stjärnskådare och lockar folk från världens alla hörn. Vi ankom till vårt boende mitt ute i ödemarken och temperaturen hade märkbart gått ner. Iförda varma filtar satt vi efter mörkrets inbrott utomhus och en stjärnspecialist berättade mer om stjärnorna. Vi kunde titta i ett enormt teleskop, men det behövdes egentligen inte då vi kunde se Vintergatan med blotta ögat. Allt var så maffigt! Den svarta himlen var fylld med enorma, gnistrande diamanter och jag var så lycklig över att få vara på en plats med världens bästa stjärnskådning!

Så, efter otaliga besök i Sydafrika kan jag bara konstatera att jag fortfarande kommer hem med helt nya upplevelser i bagaget. Det känns både roligt och inspirerande att få arbeta med en destination som verkligen har något för alla, oavsett vilken gång i ordningen du reser!

/Victoria

Resor till Sydafrika

Liknande inlägg

Senaste inläggen