The Big Five

Ni har med all säkerhet stött på uttrycket ”The Big Five” när ni drömt er bort till andra sidan jorden och gjort research inför ert nästa äventyr i Afrika.

The Big Five nämns nästan alltid i safarisammanhang, men vad är det man faktiskt kommer att se när ett möte med dessa djuren utlovas? The Big Five består av elefanter, lejon, buffel, leoparder och noshörningar.

Namnet uppstod på 1800-talet bland jägare då dessa djur ansågs som svårast att jaga och därmed blev de allra mest imponerande troféerna. Detsamma gäller även när man åker på Safari, The Big Five brukar vara svårast att hitta och ger därför största wow-faktorn när man får syn på dem.

Även om tjuvjakt är ett allvarligt problem än idag, så vill de flesta som letar efter The Big Five lyckligtvis enbart fånga de på bild. Djuren har blivit patriotiska symboler av respekt, var och en av dem syns på deras respektive Sydafrikanska sedlar i sällskap av självaste Nelson Mandela.

Det går att hitta The Big Five i många Afrikanska länder, men Sydafrikas specifika klimat och natur är särskilt passande för hela gruppen, därför är det störst chans att få se dem just här.

Elefanten

Det är lätt att förstå varför elefanten ansågs imponerande att jaga, med sina 3 meter i mankhöjd är den Afrikanska elefanten inte bara den största elefantarten i världen, men också det största djuret som lever på land.

Att bara se en ensam elefant är väldigt mäktigt, men att bevittna en hel flock (som kan innehålla upp till 100 individer) är en hissnande upplevelse. En flock leds av en matriark och uppför sig ganska likt oss människor på många sätt, exempelvis sörjer och begraver de familjemedlemmar som gått bort.

Lejonet

Lejonet är för många djuret som är synonymt med Safari, om inte hela Afrika som kontinent. På samma sätt som lejonet var jägarens kronjuvel, är ingen safari komplett utan ett möte med kungen på savannen.

Lejon vistas främst på savannen eller i öppna slätter, vilket i kombination med att de lyckligtvis inte är utrotningshotade, gör era chanser att stöta på dessa ståtliga djur väldigt stora.

Honor lever i egna flockar och brukar ofta föda sina ungar samtidigt så alla kan hjälpas åt att ta hand om dem. Hanarna formar egna grupper, men lever generellt inte lika länge då det ofta uppstår slagsmål för att hävda sin dominans i gruppen.

Buffeln

Buffeln är kanske den minst välkända bland The Big Five och kan nästan se gullig ut med sina horn som liknar en renässansperuk – men skenet bedrar! De har extremt hett temperament och blir väldigt snabbt aggressiva.

Trots att de är vegetarianer ansvarar bufflar för flest dödsfall bland människor. Liksom elefanter kan man se massiva flockar bufflar med upp till 100 individer.

Leoparden

Leoparden är ett djur som ofta lever i ensamhet, detta gäller både honor och hanar, med undantag för parningssäsongen.

Deras förmåga att kunna tassa fram helt knäpptyst är det som gör dem till skickliga jägare, men också det som gör de svåra att upptäcka under en safari.

De är även riktigt sluga och har setts använda safaribilar som skydd för att kunna närma sig ett byte. Har ni riktigt tur kanske ni får se en leopard med sin middag släpandes upp i trädkronorna, trots att bytet ofta är lika stort som dem själva.

Noshörningen

Även om man vet hur en noshörning ser ut sedan tidigare kommer man garanterat bli förvånad över hur forntida de faktiskt ser ut, nästan som en dinosaurie. Trots att de är vegetarianer och bara äter gräs kommer de på en stark andraplats efter elefanten, som näst största djuret på land.

Tyvärr är de väldigt eftertraktade bland tjuvjägare då deras horn tros ha magiska och läkande egenskaper. För att motverka detta och förhindra att de blir utrotade brukar nationalparker färga eller fila ner deras horn. Detta gör man för att hornen ska bli oanvändbara för tjuvjägare.

Safari

Det här var bara en smula av all spännande information det finns att veta om The Big Five.

Hur lite av en friluftsmänniska man än tro sig vara kommer ni ha hundratals frågor när ni sitter i safarijeepen och befinner er fem meter från en elefant som knaprar på en gren, eller en buffel som stångar ett träd. Frågor ni aldrig trodde att ni skulle fundera över men som ni nu akut måste veta svaren på.

Som tur är kommer er gameranger ha svar på exakt allt och lite till. Gamerangers har ofta växt upp i området och känner både djuren och naturen utan och innan.

Liknande inlägg

Senaste inläggen