En plats du inte kunnat föreställa dig

Få platser i världen kommer att hänföra dig lika mycket som Namibias säregna, men också häftiga ökenlandskap! Vid första tanken på öken, föreställer många sig ofta torrt och ganska trist, monotont och livlöst landskap. Men i Namibias fascinerande ökenområden är det snarare raka motsatsen som erbjuds! Det är en häftig och enorm variation av landskap som öknen bjuder på. Från det mer platta med till synes oändliga vägar, till höga berg och platåer i inlandet, och enorma stenbumlingar i olika fantasifulla formationer, som tycks dyka upp från ingenstans. Det är en annorlunda och häftig upplevelse att färdas längs vägarna, att se hur en sorts växt, buske eller enorma termithögar dyker upp i landskapet som passeras, till att dessa efter en längre eller kortare bit, till synes helt upphör och någon annan företeelse tar dess plats. Här om någonstans blir det inte alls monotont, du kan snarare inte låt bli att fascineras av dess variation.

Namibias ökenlandskap sträcker sig nästan lika långt genom landet, från norr till söder som Sverige är långt. Landet är stort men glesbefolkat och den torraste delen, den som heter Namiböknen börjar ända uppe i Angola och sträcker sig i ett smalt bälte längst kusten genom landet, och ner till Sydafrika. Närmare kusten finns en av världens högsta sanddyner som reser sig nästan 400 meter upp. Här är det i huvudsak dimman från den kalla Atlanten som ger området dess vatten, vissa delar här får inte regn på månader, det kan t.o.m. gå år mellan regnen på vissa platser. I den unika miljön som har bildats här, lever betydligt fler djur och växer, än vi någonsin skulle kunna föreställa oss ha kunnat anpassa sig till detta torra klimat. Här finns bra möjligheter att uppleva vilda djur som strövar i det fria.

Till Namibia ska du åka för att uppleva det speciella landskapet och djuren. Det finns flera olika möjligheter att närmare uppleva öknen på, än genom bilfönstret. Du kan till exempel göra guidade turer, antingen till fots, med cykel eller med jeep. Ett alldeles speciellt minne blir en luftballongtur en tidig morgon. Att från skyn uppleva och se solen stiga upp över landskapet, blir garanterat en oförglömlig upplevelse. Kanske är du till och med så lyckosam att en elefanthjord passerar över vägen… Namibias ökenlandskap är fullt av fascinerande upplevelser av både djur och natur och en plats som inte liknar någon annan!

Förslag på resor till Namibia

Liknande inlägg

Senaste inläggen