Rundresor Nicos Pärlor
Resan du sent ska glömma

Nicos pärlor i södra Afrika

Upptäck södra Afrikas alla höjdpunkter på en och samma resa! Tillsammans med vår färdledare Nico Barkhuizen besöker vi tre länder – Namibia, Botswana och Zimbabwe. Nico är en stolt sydafrikan som bott en tid i Sverige och som har guidat många av Sydafrikaresors rundresor. Under äventyret har vi även med en engelsktalande guide/chaufför som informerar om respektive lands kultur och historia.

Merparten av resan genomförs på grusvägar och vissa dagar spenderar vi många timmar i bussen. Frukost äter vi på hotellen och lättare lunch kan köpas längs med vägen. De middagar som är inkluderade i programmet består oftast av buffémiddagar på hotellens egna restauranger.

I Namibia upplever vi några av landets guldkorn – Namibias huvudstad Windhoek, den mäktiga Kalahariöknen, sanddynerna i Sossusosvlei, Namiböknen, kustsamhället Swakopmund samt spännande safari i Etosha National Park.

Resan fortsätter till Botswana där vi upplever natursköna Okavangodeltat och välkända Chobe National Park där vi upplever ytterligare safaridagar. Vi korsar gränsen till Zimbabwe där vi har möjlighet att besöka ett av världens sju naturliga underverk – Victoriafallen där vi avslutar denna fantastiska resa.

Förläng gärna resan med nätter i underbara Kapstaden eller i vindistrikten runt Stellenbosch och Franschhoek där vingårdarna ligger tätt och landskapet är bedårande vackert.

När vill du resa?

Fåtal platser kvar

61 900 kr

4 mar 2025
24 mar 2025
Sammanfattning
Resans längd:
21 dagar
Pris:
61 900 kr

per person

I resan ingår
  • Samtliga flyg enligt program
  • 18 övernattningar i dubbelrum
  • 18 frukostar
  • 2 luncher
  • 13 middagar
  • 6 safariturer med engelsktalande guide
  • Utflykter enligt program
  • Svensktalande färdledare
  • Engelsktalande certifierad guide
Dag för dag
tis 4 mar

Dagen har kommit!

Avresa från Skandinavien med nattflyg söderut till Johannesburg.

Middag (flyg) ingår.
ons 5 mar

Johannesburg – Windhoek

På morgonen landar vi i Johannesburg för att flyga vidare mot Windhoek, staden som är Namibias huvudstad och sprudlar av äventyr. Innan incheckningen på vårt hotell gör vi med bussen en kort stadstur. Windhoek ligger omringat av Auasbergen i sydöst, Erosbergen i nordost och Khomas Hochland i väst. Antingen beror det på ren tur eller den tyska ambitionen att planera allt i minsta detalj, men Windhoek ligger i princip mitt i Namibia. Windhoek är en spännande stad där tysk kolonialhistoria med vackra historiska byggnader möter en modern och nytänkande arkitektur.

Kvällens middag sker på egen hand. Vi har förmodligen en tidig kväll efter vår lång resa. Imorgon börjar äventyret på riktigt!

Boende på Arebbusch Travel Lodge ().

Frukost (flyg) och snacks (flyg) ingår.
tor 6 mar

Windhoek – Mariental, Kalahariöknen

Idag lämnar vi Windhoek och kör söderut mot Kalahari. Vägen fram till Rehoboth är mycket vacker och dramatisk med Auasbergen till vänster och Kupferbergen till höger. Strax efter Rehoboth ser vi en skylt där det står Tropic of Capricorn. Vi stannar för en bensträckare och här kan vi ta kort som bevis för att vi passerat Stenbockens vändkrets! Längre fram blir landskapet något mer platt med vidsträckta vyer. Vi kör nu igenom Kalahariöknen som står i stark kontrast med de vita klipporna som formades av Auobfloden.

När vi kommer fram till vårt boende åker vi på en kortare safaritur och letar efter djur bland de heta sanddynerna. Att uppleva den afrikanska solnedgången över de böljande kopparröda dynerna är en magisk upplevelse!

Boende på Kalahari Anib Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 290 km, ca 5 timmar.
fre 7 mar

Mariental, Kalahariöknen – Sossusvlei

Idag går resan norrut mot Aus där området vi reser genom heter Succulent Karoo och har världens rikaste flora med vackra, exotiska ökenblommor. Vårt mål är Namiböknen, här höjer sig några av världens högsta sanddyner mot en klarblå himmel och vi njuter av den fantastiska utsikten som naturen bjuder på.

Boende på Desert Camp ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 315 km, ca 4 timmar.
lör 8 mar

Sagolika Sossusvlei

Vi går upp med solen och kör genom den stora Namiböknen. På Nama-språket betyder Namib ”ofantlig” och det är verkligen ingen överdrift! Namib-Naukluft Park som är 50 000 kvadratkilometer, är det största skyddsområdet i Namibia och ett av de största i världen. Här finns orangeröda vackra dynor som vinden formar till böljande och stupande spetsar. Djur, insekter och plantor har anpassat sig efter de tuffa förhållandena i området, eftersom det regnar så sällan är de beroende av den dimma som kommer från havet och rullar inåt land.

Sanddynorna i Sossusvlei är de högsta i världen. Denna del av öknen är ett sagoland med sanddyner som sträcker sig upp till 300 m och är omgivna av stora uttorkade sjöar. De varma tonerna från sanddynerna sträcker sig från blekt aprikos till terrakotta och djupt rött. Det ger en stor kontrast till den bländande vita ytan från de uttorkade sjöarna som ligger nedanför. När solen går upp över det ödsliga landskapet är naturen otroligt vacker och en naturfotografs dröm.

Tillsammans gör vi en 5 km promenad till Sossusvlei. Det finns även möjlighet att ta en taxi. Vi stannar precis efter Dune 45, en sanddyn som ligger på bra avstånd från vägen och som går att bestiga för den som vill se utsikten. Inne i Sossusvlei besöker vi Deadvlei, ett uttorkat träsk som en gång i tiden var en oas full av akaciaträd. Idag liknar det mer en kyrkogård med skelett från forna träd som bevarats tack vare det torra klimatet. Deadvlei är omringat av höga sanddyner där Sossus Dune är den högsta och Crazy Dune den som är svårast att bestiga.

På eftermiddagen gör vi ett stopp vid Sesriem Canyon som är 2–4 miljoner år gammal, 40 meter djup och ca 3 km lång. Här finns möjlighet att ta en kortare promenad i kanjonen vilket är riktigt skönt då det är något svalare när solen står som högst.

Frukost och middag ingår.
sön 9 mar

Sossusvlei – Swakopmund

Idag åker vi vidare till Swakopmund. Det är grusväg i princip hela vägen fram till Walvis Bay och landskapet är ganska kargt. När vi närmar oss Kusieb Pass ändras landskapet till ett obeskrivligt fenomen som verkligen får en att förundras över utsikten. Sista biten mot Walvis Bay är sandig och öde. Här stannar vi till vid lagunen för att leta efter rosaskimrande flamingos som ofta ses här.

Vi kör vidare och längs vägen ser vi Moon Valley Landscape. Naturen i området är mycket annorlunda och liknar mer ett månlandskap. Här växer även de märkliga Welwitschia-plantorna som lever i hundratals år och består av ett enda blad som kan bli upp till fyra meter högt. Det anses vara den ökenväxt som funnits längst på jorden.

Till sist når vi den idylliska kuststaden Swakopmund, det perfekta stället för att vandra, shoppa eller bara sitta och slappa på ett litet pittoreskt kafé och njuta av havets ljumma bris längs sandstränderna. På kvällen finns det en hel del restauranger att välja mellan. Vi kommer gärna med tips och guiden hjälper er att ordna transport.

Boende på Ocean House Swakopmund (+).

Frukost ingår.
Körsträcka ca 400 km, ca 8 timmar.
mån 10 mar

Lugn dag i Swakopmund

En helt ledig dag med massor av spännande aktiviteter att välja bland, allt från delfinkryssningar till fallskärmshoppning, quad biking, sandboarding, kamelridning och cykelturer. Eller varför inte ta en naturskön flygtur över öknen? Eller åka luftballong?

Frukost ingår.
tis 11 mar

Swakopmund – Damaraland

Idag lämnar vi Swakopmund och kör mot vårt nästa äventyr. Vi passerar Brandberg som är Namibias högsta berg och är nu i Damaraland som är ett av de områden där vilda djur fortfarande strövar fritt omkring. Vi kör försiktigt då det mycket väl kan komma ut elefanter på vägen. Här finns en hel del antiloper men det är mer sällsynt att man ser lejon, geparder och noshörningar. Vi åker vidare till Cape Cross som är ett minnesmärke från den första europeiska landstigningen år 1476. Här besöker vi världens största koloni av Cape Fur sälar.

Boende på Damara Mopane Lodge.

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 380 km, ca 7 timmar.
ons 12 mar

Damaraland

Idag har vi en dagstur till  Twyfelfontein  där vi ska beundra hällristningarna som tidigare hette ”ui ais” som betyder ”mellan bergen”. I området ser det ut som om stenbumlingarna bokstavligen rasar ner mot dalens botten. Det är på de stenarna som urbefolkningen ristade in sin historia för mellan 1 000 och 10 000 år sedan. Det är uppskattat att det finns ca 2 500 – 5 000 ristningar. Platsen brukar kallas för världens största utomhusutställning och området blev år 2007 Namibias första världsarv.

Vi kommer även att köra förbi naturfenomenen Burnt Mountain som fick sitt namn då det ser ut som att berget brinner när solens strålar vandrar över berget samt Organ Pipes, bergsformationer som ser ut som kyrkorgelns pipor. Vi besöker sedan Petrified Forest, pinjeträden som bedöms vara runt 250 miljoner år gamla. På grund av alla mineraler som finns i sanden och det höga trycket när träden har varit begravda i öknen har stammarna blivit som sten.

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 300 km, ca 7 timmar.
tor 13 mar

Damaraland – Etosha National Park South

Resan fortsätter norrut mot Etosha National Park som blev ett viltreservat år 1907 under den tyska kolonialadministrationen. Reservatet täcker ett område på ca 22 000 kvadratkilometer och mitt i parken finns en uttorkad saltsjö, mer känd som Etosha Pan, som omges av gräs och taggig savann. Det finns Mopanibuskar på den västra sidan av parken och ett torrt skogsområde nordöst om parken.

Vårt läger ligger precis utanför parken. På sen eftermiddagen beger vi oss ut i Etosha på vår första safari i vår omgjorda lastbil. Etosha har fyra av ”The Big Five” (lejon, leopard, elefant och noshörning) och det är nu när det har blivit lite svalare som vi har störst chans att se djur på jakt efter föda.

Boende på Etosha Safari Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 300 km, ca 7 timmar.
fre 14 mar

Etosha National Park

Dagen spenderar vi med att njuta av det rika djurlivet som finns i Etosha National Park. Vi korsar parken i vår omgjorda lastbil från västra delen hela vägen till vårt nästa boende som ligger vid gränsen i östra delen av Etosha. Parken har en mångfald av vilda djur och är tveklöst ett av de största och bästa reservaten i Afrika. Det finns bland annat 114 olika däggdjursarter och 340 olika fågelarter.

Frukost och middag ingår.
lör 15 mar

Etosha – Rundu

Vi lämnar Etosha National Park och kör vidare till Rundu som angränsar till Angola, vid Okavangofloden i norra Namibia. Första biten är mycket olik det som vi är vana vid från södra Namibia. Här är det mer tätbefolkat, det finns människor utmed vägarna och kor och getter slåss om det spröda gräset vid kanten. Vår lodge ligger på strandbanken till Okavango River och har en genuin afrikansk karaktär med halmtak.

Boende på Kaisosi River Lodge.

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 350 km, ca 5 timmar.
sön 16 mar

Rundu – Okavangodeltat

Idag kör vi vidare till Caprivi Strip och de nordvästra delarna av Botswana, Okavangodeltat, som sträcker sig över 15 000 kvadratkilometer och är ett världsarv eftersom det är det största inlandsdeltat i världen. Den magnifika Okavangofloden sprider sig ut över Kalahariöknens torra sand och bildar en vattenrik oas med oändligt slingrande kanaler, kristallklara laguner belamrade med näckrosor, bördiga slätter och små öar med rikt djurliv så som lejon, noshörningar, leoparder, giraffer, flodhästar, elefanter, krokodiler samt många fågelarter.

Boende på Swamp Stop.

Frukost, lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 350 km, ca 5 timmar, plus 2-3 timmar i båt.
mån 17 mar

Oförglömliga dagar vid Okavangodeltat

Idag beger vi oss ut för att utforska deltat, vi åker i Mokoros, traditionella kanoter, som ofta är gjorda i trä. Längs vägen gör vi då och då stopp på mindre öar där vi går en tur till fots och får lära oss om djurlivet och växtligheten. Guiderna visar oss spår, lär oss om buskar och träd och visar de små och oftast mycket fascinerande sakerna i bushen.

Frukost, lunch och middag ingår.
tis 18 mar

Okavango Delta – Divundu

Idag lämnar vi Okavangodeltat och kör tillbaka till Namibia och Caprivi Strip. Detta område i Namibia liknar ett finger som sträcker sig österut mellan Angola och Botswana hela vägen till Zimbabwe. Överflödet av vatten från Zambezi, Okavango, Kwando och Chobe floderna gör att regionen är ett av Afrikas största och artrikaste safariområden. Här finns fyra stora naturreservat helt utan stängsel vilket gör att djuren kan vandra fritt mellan länderna. Vårt boende ligger på flodbanken till Kavangofloden.

Boende på Nunda Safaris & Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 280 km, ca 4 timmar, plus 2-3 timmar i båt.
ons 19 mar

Divundu – Chobe National Park

Efter frukost så kör vi återigen in i Botswana till Chobe National Park och vår lodge som ligger vid Chobe River i staden Kasane. I norra Botswana ligger Kwando, Chobe och Linyanti River som tillsammans formar en serie av sjöar, öar och våtmark. Detta område är Chobe National Park, som är känt för sina stora hjordar med bufflar och elefanter. Här finns även gott om rovdjur samt ett rikt fågelliv och på eftermiddagen gör vi en tur på floden för att spana efter djur som förhoppningsvis kommer ner till strandkanten för att dricka lite vatten. Längs med flodbanken ser vi krokodiler som spanar i vassen och flodhästar som kommer ner för ett eftermiddagsdopp.

Boende på Chobe Safari Lodge ().

Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 300 km, ca 5 timmar.
tor 20 mar

Safari i Chobe National Park

Vi vaknar tidigt och efter lite värmande dryck beger vi oss ut på safari. Med vinden i ansiktet färdas vi i öppna Landrover och kommer på så vis nära naturen och dess lukter och ljud. Vi spanar efter allt som rör sig. Det här är den bästa tiden för safari då djuren är aktiva. Efter safarin återvänder vi till lodgen för frukost för att sedan ta det lugnt och njuta fram till lunch.

På eftermiddagen väntar en kryssning på floden för att spana efter elefanter och bufflar. De är en vanlig syn längs floden och kommer förhoppningsvis ner till strandkanten för att dricka lite vatten. Längs med flodbanken ser vi även krokodiler som spanar i vassen och flodhästar som kommer ner för ett eftermiddagsdopp. Vi vänder tillbaka mot lodgen och har sedan lite tid att göra oss i ordning inför middagen.

Frukost och middag ingår.
fre 21 mar

Chobe National Park – Victoriafallen

Vår resa fortsätter nu mot Zimbabwe. Efter gränsövergången är det ca 70 km till staden Victoriafallen. Här erbjuds möjligheten att göra en rundtur genom regnskogen och besöka de olika utsiktsplatserna. Vattenfallen är hela 1,7 km breda och räknas till ett av världens sju naturliga underverk och guiderna berättar om hur de upptäcktes och har formats. Glöm inte regnrock då det är konstant fuktigt i luften när de gigantiska vattenmassorna forsar ned i de djupa ravinerna och ångmolnen reser sig och faller ner som små regndroppar över landskapet.

På kvällen finns det en hel del restauranger att välja mellan. Ett tips inför middagen är att prova en sexrätters avsmakningsmeny på det anrika The Victoria Falls Hotel ”fine dining” restaurang, The Livingstone Room.

Boende på Bayete Guest Lodge ().

Frukost ingår.
Körsträcka ca 70 km, ca 3 timmar.
lör 22 mar

Kvalitetstid vid Victoriafallen

Dagen är ledig för egna aktiviteter. Det finns möjlighet att göra helikopterturer över vattenfallen, elefantridning, flygning med ultralätta flygplan och en hel del andra aktiviteter. Alternativt tar man en promenad eller ligger vid poolen och tar det lugnt.

Frukost ingår.
sön 23 mar

Dags för hemfärd

Idag bär det av med fullpackade resväskor mot flygplatsen. Vi flyger via Johannesburg och sedan vidare med nattflyg hem till Sverige.

Förläng gärna resan med några nätter i underbara Kapstaden eller i vindistrikten runt Stellenbosch eller Franschhoek där vingårdarna är tätt och landskapet är bedårande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar mot Indiska oceanen.

Frukost och middag (flyg) ingår.
mån 24 mar

Hemkomst

Efter en resa med många upplevelser och intryck landar vi idag i Skandinavien igen.

Frukost (flyg) ingår.

Prisdetaljer

Priset inkluderar

  • Flyg Skandinavien – Johannesburg – Skandinavien.
  • Regionala flygsträckor Johannesburg – Windhoek, Victoriafallen – Johannesburg.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • Rundresa i södra Afrika med buss enligt program.
  • 1 övernattning i Windhoek med frukost.
  • 1 övernattning i Mariental, Kalahariöknen med frukost samt middag.
  • 2 övernattningar i Sossusvlei med frukost samt middag.
  • 2 övernattningar i Swakopmund med frukost.
  • 2 övernattning i Damaraland med frukost samt middag.
  • 2 övernattning på Taleni Etosha i Etosha South med frukost samt middag.
  • 1 övernattning i Rundu med frukost och middag.
  • 2 övernattningar i Okavangodeltat med frukost, lunch och middag.
  • 1 övernattning i Divundu med frukost och middag.
  • 2 övernattning på Chobe Safari Lodge i Botswana med frukost och middag.
  • 2 övernattningar på Victoriafallen i Zimbabwe med frukost.
  • Svensktalande färdledare under hela resan.
  • Engelsktalande auktoriserad guide/chaufför.
  • Kortare stadstur i Windhoek.
  • Stopp vid Tropic of Capricorn.
  • Eftermiddagssafari i Kalahari.
  • Transfer/utflykt till Sossusvlei med stopp vid Dune 45, Deadvlei och Sesriem Canyon.
  • Stopp vid lagunen i Walvis Bay för att se flamingos.
  • Besök på Welwitschia Plains och Moon Landscape.
  • Besök på Cape Cross sälkoloni.
  • Besök på Twyfelfontein och Petrified Forest.
  • Eftermiddagssafari i ombyggd lastbil i Etosha National Park.
  • Heldagssafari i ombyggd lastbil genom Etosha National Park.
  • Kanotkryssning i så kallade mokoros i Okavangodeltat.
  • Vandringssafari i Okavangodeltat.
  • 1 flodsafari i båt med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Chobe National Park.
  • 1 safari i öppna fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Chobe National Park.
  • Flygplatstransfer i Victoriafallen.
  • Dricks till portiererna på flygplatserna samt alla hotell.
  • Dricks på utflykterna.
  • Dricks till guiden/chauffören.
  • Dricks till färdledaren.

I priset ingår inte

  • Eventuellt enkelrumstillägg, 4 900 kr/person.
  • Visum till Zimbabwe som ordnas på plats, ca 45 USD/person.
  • Extra aktiviteter i någon av orterna.

Anmälan

En anmälningsavgift på 3 000 kr per person betalas i samband med anmälan. Resan kan bli fullbokad snabbt och vi förbehåller oss att då inte acceptera några vidare anmälningar.

Minimum 14 personer, maximum 20 personer. Vid för få anmälningar kan resan ev. ställas in.

Med reservation för ändringar i pris, program och gruppens storlek.

Karta

Vissa avgångar kan ha andra boende eller andra avvikelser än vad som visas på kartan.

Förlängningar

Efter att ha varit på våra rundresor är man fullmatad med nya, härliga och spännande intryck. Som ett resultat av detta passar många på att förlänga sin resa för att få tid att koppla av och smälta alla upplevelser. Möjligheterna är oändliga men här har vi valt att presentera några av våra mest populära varianter.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Martina

Resespecialist

Resans längd:
21 dagar
Pris:
61 900 kr

per person

I resan ingår
  • Samtliga flyg enligt program
  • 18 övernattningar i dubbelrum
  • 18 frukostar
  • 2 luncher
  • 13 middagar
  • 6 safariturer med engelsktalande guide
  • Utflykter enligt program
  • Svensktalande färdledare
  • Engelsktalande certifierad guide

Information Botswana

Säkerställ även att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Botswana har inget krav på visum för svenska medborgare så länge ni stannar mindre än tre månader och inte jobbar i landet. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Resa med barn under 18 år
Observera att Botswana kräver särskilda personbevis och intyg för samtliga barn under 18 år som medföljer på resan. Intygen får vara max tre månader gamla vid inresa i landet. För mer information kontakta, Botswanas ambassad i Stockholm. Dessa intyg krävs även vid så kallad transit, det vill säga om ni mellanlandar i landet.

För tillfället finns rekommendationer kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Botswana är malariaområden. Ta inte med svenska myggmedel, då dessa inte biter på de afrikanska myggorna, utan köp lokala medel av märket Tabard eller Peaceful Sleep och använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Glöm inte att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter! Vaccin mot Gula febern krävs inte i Botswana om ni kommer direkt från Europa. Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för korrekt och aktuell information.

Vi hänvisar till Forex för aktuell valutakurs. Landets valuta, botswanska pula, går inte att få tag på utanför landet. Ett alternativ är att växla US-dollar eller sydafrikanska rand. Räkna med att få växel i pula. Utländska betalkort som VISA och Mastercard accepteras i regel på hotell och restauranger, dock inte alltid på mindre orter.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av att kundernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider.

Ni bör ge er privata safariguide 20 USD per person/dag. Om ni även har en tracker (spårare) med på safarituren bör denna få 5–10 USD/dag och det samma gäller övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks, fråga gärna dem om ni är osäkra.

Botswana har 220–224 volt (brittisk variant). Vissa hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen hemifrån.

De flesta hotell erbjuder trådlöst Internet (Wi-Fi). På många boende är Wi-Fi kostnadsfritt på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Många råvaror är lokalt producerade. Maten är billig jämfört med svenska priser.

Vattnet är drickbart men kvaliteten kan variera. Vatten på flaska finns att tillgå i butiker och på era boenden.

Afrikanska souvenirer så som vackra tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna. Vill ni ha äkthetsintyg på de varor ni köper finns souvenirbutiker i städerna och på flygplatserna. Kontrollera att ni får lov att föra ut varorna ur landet och att ni får ett intyg som berättigar detta.

Täckningen för mobiltelefoni är bra i städerna men ute i parkerna är mottagningen ofta begränsad. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkorts varianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Botswana varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Information Namibia

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än tre månader och inte ska arbeta i Namibia. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Resa med barn under 18 år

Observera att Namibia kräver särskilda personbevis och intyg för samtliga barn under 18 år som medföljer på resan. Intygen får vara max tre månader gamla vid inresa i landet. För mer information, kontakta Namibias ambassad i Stockholm. Dessa intyg krävs även vid så kallad transit, det vill säga om ni mellanlandar i landet.

För tillfället finns rekommendationer kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Namibia är malariaområden. Ta inte med svenska myggmedel, då dessa inte biter på de afrikanska myggorna, utan köp lokala medel av märket Tabard eller Peaceful Sleep och använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Glöm inte att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter! Vaccin mot Gula febern krävs inte i Namibia om ni kommer direkt från Europa. Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för korrekt och aktuell information.

Valutan i Namibia heter Namibiska dollar men Sydafrikanska rand fungerar även som valuta. Kursen är den samma, ni kan använda båda valutorna. Ni kan inte växla till er Namibiska dollar i Sverige så vill ni ta med kontanter är det rand som gäller. Vill ni ta ut kontanter så passa på när ni ser en uttagsautomat, de förekommer inte lika ofta som i andra länder.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras ofta, dock inte alltid på mindre orter. Det är fördelaktigt att ha kontanter som komplement.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av att kundernas dricks. Det förväntas att ni ger 10-20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. Ni bör ge er safariguide R100-300 per par eller familj. Om ni även har en tracker (spårare) med på safarituren bör denna få R100-200 per par eller familj. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

För utflykter i grupp bör guiden få R20-50 per person medan om turen är privat ger ni R100 och uppåt beroende på turens längd och hur ni upplever den service ni fått. Portiererna på hotellet bör få R10-20 per väska och vid utcheckning ger ni R50 och uppåt per person vilket fördelas mellan boendets personal. Om ni får hjälp med era väskor på flygplatsen ger ni R3-5 per väska.

På många allmänna platser har lokalbefolkningen delat upp områdena mellan sig och ”vaktar” er bil. För detta ger ni R2-5 vilket ni betalar när ni kommer tillbaka till bilen. Lita dock inte på att de vaktar den på riktigt, det är mer ett sätt för dem att tjäna lite pengar.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar och inte i mynt.

Namibia har 220 volt och ni kan behöva adapter. På plats kan ni köpa en adapter för 20–40 Rand. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

De flesta hotell erbjuder trådlöst Internet (Wi-Fi). På många boende är Wi-Fi kostnadsfritt på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det i regel köpas mot en avgift.

Namibia har vänstertrafik. Vägarna är stundtals krävande, det är främst grusvägar mellan de större attraktionerna. En bra vägkarta kan vara fördelaktigt att införskaffa. Undvika att köra när det är mörkt. Ta aldrig upp liftare och stanna inte heller för att hjälpa personer vid vägen. Lämna inte värdesaker synliga i bilen, lägg allt i bagageutrymmet.

Internationellt körkort rekommenderas, kontakta Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) för mer information. Ert svenska EU-körkort måste vara giltigt i minst ett år framåt.

Passa alltid på och tanka bilen när ni får chansen eftersom det ofta är långt mellan stationerna. Tänk också på att bensinstationerna inte alltid tar emot utländska kreditkort, utan bara lokala kreditkort och kontanter.

Ni har flera långa körningar, så vi rekommenderar att ni tar med er en kylväska med vatten i bilen.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Hyrbil eller taxi i städerna är det som gäller.

Maten håller bra kvalitet och är billig jämfört med svenska priser.

Delar av Namibia har extrem brist på vatten och vattenförsörjningen är ett omfattande problem. Detta kan bland annat påverka er genom att de boenden ni bor på kan tvingas stänga av vattnet under avsatta tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Pratiska saker ni kan göra för minskad vattenanvändning är bland annat att undvika att låta kranar rinna, ta kortare duschar och återanvända handdukar.

 

Vattnet är drickbart i städerna men med tanke på vattenbristen kan kvaliteten påverkas, vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska.

Afrikanska souvenirer så som vackra tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna. Vill ni ha äkthetsintyg på de varor ni köper, så finns souvenirbutiker i städer och på flygplatsen. Kontrollera att ni får lov att föra ut varorna ur landet, och att ni får ett intyg som berättigar detta.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Namibia varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Information Zimbabwe

Säkerställ även att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Zimbabwe kräver visum, som erhålls vid gränsen, detta betalas kontant i US dollar. Ha med jämna pengar i små valörer. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Resa med barn under 18 år
Observera att Zimbabwe kräver särskilda personbevis och intyg för samtliga barn under 18 år som medföljer på resan. Intygen får vara max tre månader gamla vid inresa i landet. För mer information kontakta, landets ambassad i Stockholm. Dessa intyg krävs även vid så kallad transit, det vill säga om ni mellanlandar i landet.

För tillfället finns rekommendationer kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Zimbabwe är malariaområden. Ta inte med svenska myggmedel, då dessa inte biter på de afrikanska myggorna, utan köp lokala medel av märket Tabard eller Peaceful Sleep och använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Glöm inte att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter! Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika, Zimbabwe eller Botswana om ni kommer direkt från Europa. Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för korrekt och aktuell information.

I Zimbabwe används officiellt Zim dollar. Inga utländska valutor tas emot i butiker eller restauranger inom landet. Det finns uttagsautomater men tänk på att ta ut småbelopp, då ni inte kan växla tillbaka Zim dollar när ni lämnar landet. Kortavgifter tillkommer eventuellt beroende på vilken bank ni har. Tills vidare går det bra att betala med US dollar i kontanter, VISA samt Mastercard i flera butiker, restauranger och hotell i Victoriafallen. Detta kan ändras med kort varsel.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av att kundernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–15 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. Ni bör ge er privata safariguide 15–20 USD per person/dag. Om ni även har en tracker (spårare) med på safarituren bör denna få 5–10 USD/dag och det samma gäller övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks, fråga gärna dem om ni är osäkra.

Zimbabwe har 220–224 volt (brittisk variant) som ni med fördel tar med er. Vissa hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

Det råder akut elbrist i Zimbabwe vilket innebär dagliga strömavbrott.

De flesta hotell erbjuder trådlöst Internet (Wi-Fi). På många boende är Wi-Fi kostnadsfritt på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Zimbabwe har brist på vatten och vattenförsörjningen är ett omfattande problem. Detta kan bland annat påverka er genom att de boenden ni bor på kan tvingas stänga av vattnet under avsatta tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Pratiska saker ni kan göra för minskad vattenanvändning är bland annat att undvika att låta kranen stå igång, ta kortare duschar och återanvända handdukar.

Vattnet är drickbart i städerna men med tanke på vattenbristen kan kvaliteten påverkas, vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska.

Täckningen för mobiltelefoni är bra i städerna men ute i parkerna är mottagningen ofta begränsad. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.