Rundresor Nicos Pärlor
Resan du sent ska glömma

Nicos pärlor i södra Afrika

Upptäck södra Afrikas alla höjdpunkter på en och samma resa! Tillsammans med Nico besöker vi tre länder – Namibia, Botswana och Zimbabwe. Nico har guidat många av våra rundresor och är väldigt omtyckt och efter stor efterfrågan har han satt ihop en resa som innehåller det han anser vara södra Afrikas pärlor. I Namibia upplever vi några av landets guldkorn – Namibias huvudstad Windhoek, Kalahariöknen med sina röda sanddyner, sanddynorna i Sossusosvlei, Namiböknen, Namibias badort Swakopmund samt spännande safari i Etosha National Park.

Resan fortsätter till Botswana för att besöka Okavango Deltat samt berömda Chobe National Park där vi upplever ytterligare några dagar fyllda av safari. Vi korsar gränsen till Zimbabwe och har möjlighet att besöka ett av världens sju naturliga underverk – Victoriafallen, där vi avslutar denna fantastiska resa.

Förläng gärna resan med några nätter i underbara Kapstaden eller i vindistrikten runt Stellenbosch eller Franschhoek där vingårdarna ligger tätt och landskapet är bedårande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar mot Indiska oceanen. Pris på förfrågan.

 

När vill du resa?
6 mar 2024
25 mar 2024
Dag för dag
ons 6 mar

Dagen har kommit!

Avresa till Istanbul där vi sammanstrålar och flyger söderut till Johannesburg med nattflyg.

Middag (flyg) ingår.
tor 7 mar

Johannesburg – Windhoek

På morgonen landar vi i Johannesburg för att flyga vidare mot Windhoek, staden som är Namibias huvudstad och sprudlar av äventyr. När vi landar möter vår färdledare Nico Barkhuizen upp oss. Nico är en stolt sydafrikan som bott en tid i Sverige och pratar svenska med en lätt underhållande brytning! Under äventyret har vi med oss en engelsktalande guide/chaufför som informerar allt om ländernas historia, kultur, osv. samt Nico som tolk. Vi skall vara beredda på att köra kors och tvärs igenom södra Afrika! Vi reser på ett annorlunda sätt i en omgjord lastbil och kommer att spendera många timmar på vägarna. Frukost äter vi på hotellen och en lättare lunch kan köpas under ett stopp längs med vägen. Vi äter tolv gemensamma buffémiddagar vid hotellens egna restauranger, övriga middagar betalas på plats.

Efter incheckningen på vårt hotell gör vi en kort stadstur från bussen. Windhoek ligger omringat av Auasbergen i sydöst, Erosbergen i nordost och Khomas Hochland i väst. Antingen beror det på ren tur eller den tyska ambitionen att planera allt i minsta detalj, men Windhoek ligger i princip mitt i Namibia. Med drygt 320 000 invånare är det en ganska liten huvudstad med dagens mått mätt. Staden är präglad av sin tyska kolonialhistoria där vackra historiska byggnader blandas med en modern, pulserande, afrikansk stad. Under turen ska local payment betalas kontant till vår engelsktalande guide som använder pengarna för att betala inträden till alla nationalparker och aktiviteter som ingår i resan.

Middagen är på egen hand och kan ätas i hotellets restaurang eller Beergarden. Vi har förmodligen en tidig kväll efter resans ansträngningar. Imorgon börjar äventyret på riktigt!

Boende på Arebbusch Travel Lodge

 ().
Frukost (flyg) och snacks (flyg) ingår.
fre 8 mar

Windhoek – Mariental, Kalahariöknen

Idag lämnar vi Windhoek och kör söderut mot Kalahari. Vägen fram till Rehoboth är mycket vacker och dramatisk med Auasbergen till vänster och Kupferbergen till höger. Strax efter Rehoboth ser vi en skylt där det står Tropic of Capricorn. Vi stannar för en bensträckare och här kan vi ta kort som bevis för att vi passerat Stenbockens vändkrets! Längre fram blir landskapet något mer platt med vidsträckta vyer. Vi kör nu igenom Kalahariöknen som står i stark kontrast med de vita klipporna som formades av Auobfloden.

När vi kommer fram till vårt boende åker vi på en kortare safaritur och letar efter djur bland de heta sanddynerna. Att uppleva den afrikanska solnedgången över de böljande kopparröda dynerna är en magisk upplevelse!

Boende på Kalahari Anib Lodge

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 290 km, ca 5 timmar.
lör 9 mar

Kalahari – Fish River Canyon

Turen går söderut mot Fish River Canyon som med sin mäktiga, enorma spricka i jordskorpan slingrar sig genom landskapet. Efter Grand Canyon i USA är Fish River Canyon andra största naturliga ravinen i världen. Den är faktiskt äldre än Grand Canyon och är beräknad att vara 500 m djup, 160 km lång och upp till 27 km bred. Vi kommer fram till vårt boende på eftermiddagen och vandrar längs med kanten och får en fantastisk utsikt över dalen, ett perfekt tillfälle att ta bilder.

Boende på Canyon Village

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 390 km, ca 6 timmar.
sön 10 mar

Fish River Canyon – Sossusvlei

Idag går resan norrut mot Aus där området vi reser genom heter Succulent Karoo och har världens rikaste flora med vackra, exotiska ökenblommor. Vårt mål är Namiböknen, här höjer sig några av världens högsta sanddyner mot en klarblå himmel och vi njuter av den fantastiska utsikten som naturen bjuder på.

Boende på Desert Camp

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 520 km, ca 7 timmar.
mån 11 mar

Sagolika Sossusvlei

Vi går upp med solen och kör genom den stora Namiböknen. På Nama-språket betyder Namib ”ofantlig” och det är verkligen ingen överdrift! Namib-Naukluft Park som är 50 000 kvadratkilometer, är det största skyddsområdet i Namibia och ett av de största i världen. Här finns orangeröda vackra dynor som vinden formar till böljande och stupande spetsar. Djur, insekter och plantor har anpassat sig efter de tuffa förhållandena i området, eftersom det regnar så sällan är de beroende av den dimma som kommer från havet och rullar inåt land.

Sanddynorna i Sossusvlei är de högsta i världen! Denna del av öknen är ett sagoland med sanddyner som sträcker sig upp till 300 m och är omgivna av stora uttorkade sjöar. De varma tonerna från sanddynerna sträcker sig från blekt aprikos till terrakotta och djupt rött. Det ger en stor kontrast till den bländande vita ytan från de uttorkade sjöarna som ligger nedanför. När solen går upp över det ödsliga landskapet är naturen otroligt vacker och en naturfotografs dröm.

Tillsammans gör vi en 5 km promenad till Sossusvlei. Det finns även möjlighet att ta en taxi! Vi stannar precis efter Dune 45, en sanddyn som ligger på bra avstånd från vägen och som går att bestiga för den som vill se utsikten. Inne i Sossusvlei besöker vi Deadvlei, ett uttorkat träsk som en gång i tiden var en oas full av akaciaträd. Idag liknar det mer en kyrkogård med skelett från forna träd som bevarats tack vare det torra klimatet. Deadvlei är omringat av höga sanddyner där Sossus Dune är den högsta och Crazy Dune den som är svårast att bestiga.

På eftermiddagen gör vi ett stopp vid Sesriem Canyon som är 2–4 miljoner år gammal, 40 meter djup och ca 3 km lång! Här finns möjlighet att ta en kortare promenad i kanjonen vilket är riktigt skönt då det är något svalare när solen står som högst.

Frukost och middag ingår.
tis 12 mar

Sossusvlei – Swakopmund

Idag åker vi vidare till Swakopmund. Det är grusväg i princip hela vägen fram till Walvis Bay och landskapet är ganska kargt. När vi närmar oss Kusieb Pass ändras landskapet till ett obeskrivligt fenomen som verkligen får en att förundras över utsikten. Sista biten mot Walvis Bay är sandig och öde. Här stannar vi till vid lagunen för att leta efter rosaskimrande flamingos som ofta ses här.

Vi kör vidare och längs vägen ser vi Moon Valley Landscape. Naturen i området är mycket annorlunda och liknar mer ett månlandskap. Här växer även de märkliga Welwitschia-plantorna som lever i hundratals år och består av ett enda blad som kan bli upp till fyra meter högt. Det anses vara den ökenväxt som funnits längst på jorden!

Till sist når vi den idylliska kuststaden Swakopmund, det perfekta stället för att vandra, shoppa eller bara sitta och slappa på ett litet pittoreskt kafé och njuta av havets ljumma bris längs sandstränderna. På kvällen finns det en hel del restauranger att välja mellan. Vi kommer gärna med tips och guiden hjälper er att ordna transport.

Boende på Artemis Hotel

 (+).
Frukost ingår.
Körsträcka ca 400 km, ca 8 timmar.
ons 13 mar

Lugn dag i Swakopmund

En helt ledig dag med massor av spännande aktiviteter att välja bland, allt från delfinkryssningar till fallskärmshoppning, quad biking, sandboarding, kamelridning och cykelturer. Eller varför inte ta en naturskön flygtur över öknen? Eller åka luftballong?

Frukost ingår.
tor 14 mar

Swakopmund – Damaraland

Idag lämnar vi Swakopmund och kör mot vårt nästa äventyr. Vi passerar Brandberg som är Namibias högsta berg och är nu i Damaraland som är ett av de områden där vilda djur fortfarande strövar fritt omkring. Vi kör försiktigt då det mycket väl kan komma ut elefanter på vägen. Här finns en hel del antiloper men det är mer sällsynt att man ser lejon, geparder och noshörningar. Vi åker vidare till Cape Cross som är ett minnesmärke från den första europeiska landstigningen år 1476. Här besöker vi världens största koloni av Cape Fur sälar.

Boende på Damara Mopane Lodge

.
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 380 km, ca 7 timmar.
fre 15 mar

Damaraland – Etosha National Park South

Resan fortsätter norrut mot Etosha National Park. På vägen stannar vi för att beundra hällristningarna som finns vid Twyfelfontein som tidigare hette ”ui ais” som betyder ”mellan bergen”. I området ser det ut som om stenbumlingarna bokstavligen rasar ner mot dalens botten. Det är på de stenarna som urbefolkningen ristade in sin historia för mellan 1 000 och 10 000 år sedan. Det är uppskattat att det finns ca 2 500 – 5 000 ristningar! Platsen brukar kallas för världens största utomhusutställning och området blev år 2007 Namibias första världsarv.

Vi kommer även att köra förbi naturfenomenen Burnt Mountain som fick sitt namn då det ser ut som att berget brinner när solens strålar vandrar över berget samt Organ Pipes, bergsformationer som ser ut som kyrkorgelns pipor. Vi besöker sedan Petrified Forest, pinjeträden som bedöms vara runt 250 miljoner år gamla. På grund av alla mineraler som finns i sanden och det höga trycket när träden har varit begravda i öknen har stammarna blivit som sten.

Efter att ha upplevt allt detta så fortsätter vi till den berömda Etosha National Park som blev ett viltreservat år 1907 under den tyska kolonialadministrationen. Reservatet täcker ett område på ca 22 000 kvadratkilometer och mitt i parken finns en uttorkad saltsjö, mer känd som Etosha Pan, som omges av gräs och taggig savann. Det finns Mopanibuskar på den västra sidan av parken och ett torrt skogsområde nordöst om parken.

Vårt läger ligger precis utanför parken. På sen eftermiddagen beger vi oss ut i Etosha på vår första safari i vår omgjorda lastbil. Etosha har fyra av ”The Big Five” (lejon, leopard, elefant och noshörning) och det är nu när det har blivit lite svalare som vi har störst chans att se djur på jakt efter föda.

Boende på Taleni Etosha Village

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 300 km, ca 7 timmar.
lör 16 mar

Etosha National Park South – Etosha National Park East

Dagen spenderar vi med att njuta av det rika djurlivet som finns i Etosha National Park. Vi korsar parken i vår omgjorda lastbil från västra delen hela vägen till vårt nästa boende som ligger vid gränsen i östra delen av Etosha. Parken har en mångfald av vilda djur och är tveklöst ett av de största och bästa reservaten i Afrika. Det finns bland annat 114 olika däggdjursarter och 340 olika fågelarter.

Boende på Namutoni Resort

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 150 km.
sön 17 mar

Etosha – Mahango Game Reserve, Caprivi Strip

Vi kör vidare till Bwabwata National Park som är 6 100 kvadratkilometer som innefattar Kongola, Mahango Game Reserve, Popa Falls och Buffalo Core Area. Nationalparkens mål är att rehabilitera utrotningshotade arter och efter att parken bildades har djurlivet börjat återhämta sig. Parken tar hjälp av lokalbefolkningen för att skydda djurlivet och hjälper på så vis det lokala samhället. Vår väg går via Tsumeb som är en märkligt grönskande stad då marken här är mycket bördig. I området finns mycket mineraler samt halvädelstenar och det bryts mycket blymalm här. Första biten är mycket olik det som vi är vana vid från södra Namibia. Här är det mer tätbefolkat, det finns människor utmed vägarna och kor och getter slåss om det spröda gräset vid kanten. Vår lodge ligger på strandbanken till Okavango River och har en genuin afrikansk karaktär med halmtak.

Boende på n´Kwazi Lodge & Camping Site

.
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 350 km, ca 5 timmar.
mån 18 mar

Mahango Game Reserve, Caprivi Strip – Okavango Delta

Idag kör vi vidare till den nordvästra delen av Botswana, Okavango Delta, som sträcker sig över 15 000 kvadratkilometer och är ett världsarv eftersom det är det största inlandsdeltat i världen. Den magnifika Okavangofloden sprider sig ut över Kalahariöknens torra sand och bildar en vattenrik oas med oändligt slingrande kanaler, kristallklara laguner belamrade med näckrosor, bördiga slätter och små öar med rikt djurliv så som lejon, noshörningar, leoparder, giraffer, flodhästar, elefanter, krokodiler samt många fågelarter.

Boende på Swamp Stop

.
Frukost, lunch och middag ingår.
Körsträcka ca 350 km, ca 5 timmar, plus 2-3 timmar i båt.
tis 19 mar

Oförglömliga dagar vid Okavango Deltat

Idag beger vi oss ut för att utforska deltat, vi åker i Mokoros, traditionella kanoter, som ofta är gjorda i trä. Längs vägen gör vi då och då stopp på mindre öar där vi går en tur till fots och får lära oss om djurlivet och växtligheten. Guiderna visar oss spår, lär oss om buskar och träd och visar de små och oftast mycket fascinerande sakerna i bushen.

Frukost, lunch och middag ingår.
ons 20 mar

Okavango Delta – Bwabwata National Park, Zambezi Region

Idag lämnar vi Okavangodeltat och kör tillbaka till Bwabwata National Park. Vi tar oss till östrasidan av Caprivi Strip, som nuförtiden kallas för Zambezi Region. Detta område i Namibia liknar ett finger som sträcker sig österut mellan Angola och Botswana hela vägen till Zimbabwe och bildar det enda stället på jorden där fyra länder möts! Överflödet av vatten från Zambezi, Okavango, Kwando och Chobe floderna gör att regionen är ett av Afrikas största och artrikaste safariområden. Här finns fyra stora naturreservat helt utan stängsel vilket gör att djuren kan vandra fritt mellan länderna. Vårt boende ligger på flodbanken till Kwandofloden.

Boende på Nunda River Lodge

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 280 km, ca 4 timmar, plus 2-3 timmar i båt.
tor 21 mar

Zambezi Region – Chobe National Park

Efter frukost så kör vi återigen in i Botswana till Chobe National Park och vår lodge som ligger vid Chobe River i staden Kasane. I norra Botswana ligger Kwando, Chobe och Linyanti River som tillsammans formar en serie av sjöar, öar och våtmark. Detta område är Chobe National Park, som är känt för sina stora hjordar med bufflar och elefanter. Här finns även gott om rovdjur samt ett rikt fågelliv och på eftermiddagen gör vi en tur på floden för att spana efter djur som förhoppningsvis kommer ner till strandkanten för att dricka lite vatten. Längs med flodbanken ser vi krokodiler som spanar i vassen och flodhästar som kommer ner för ett eftermiddagsdopp.

Boende på Chobe Safari Lodge

 ().
Frukost och middag ingår.
Körsträcka ca 300 km, ca 5 timmar.
fre 22 mar

Chobe National Park – Victoriafallen

Vi vaknar när solen sakta börjar gå upp och stiger upp för att få ut det mesta av dagen. Tidig morgon är den bästa tiden för safari då djuren är aktiva och vi spanar efter allt som rör sig. Med vinden i ansiktet färdas vi genom landskapet och vi kommer nära naturen och dess lukter och ljud.

Vår resa fortsätter nu mot Zimbabwe. Efter gränsövergången är det ca 70 km till staden Victoriafallen. Här erbjuds möjligheten att göra en rundtur genom regnskogen och besöka de olika utsiktsplatserna. Vattenfallen är hela 1,7 km breda och räknas till ett av världens sju naturliga underverk och guiderna berättar om hur de upptäcktes och har formats. Glöm inte regnrock då det är konstant fuktigt i luften när de gigantiska vattenmassorna forsar ned i de djupa ravinerna och ångmolnen reser sig och faller ner som små regndroppar över landskapet. På kvällen finns det en hel del restauranger att välja mellan. Ett tips inför middagen är att prova en sexrätters avsmakningsmeny på det anrika The Victoria Falls Hotel ”fine dining” restaurang, The Livingstone Room.

Boende på Cresta Sprayview

 ().
Frukost ingår.
Körsträcka ca 70 km, ca 3 timmar.
lör 23 mar

Kvalitetstid vid Victoriafallen

Dagen är ledig för egna aktiviteter. Det finns möjlighet att göra helikopterturer över vattenfallen, elefantridning, flygning med ultralätta flygplan och en hel del andra aktiviteter. Alternativt tar man en promenad eller ligger vid poolen och tar det lugnt.

Frukost ingår.
sön 24 mar

Dags för hemfärd

Idag bär det av med fullpackade resväskor mot flygplatsen. Vi flyger via Johannesburg och sedan vidare med nattflyg hem till Sverige.

Förläng gärna resan med några nätter i underbara Kapstaden eller i vindistrikten runt Stellenbosch eller Franschhoek där vingårdarna är tätt och landskapet är bedårande vackert med bergen i bakgrunden som sluttar ner mot Indiska oceanen. Pris på förfrågan.

Frukost och middag (flyg) ingår.
mån 25 mar

Hemkomst

Efter en resa med många upplevelser och intryck landar vi idag i Skandinavien igen.

Frukost (flyg) ingår.

Prisdetaljer

Priset inkluderar

 • Flygresa Skandinavien – Johannesburg – Skandinavien.
 • Regionala flygsträckor Johannesburg – Windhoek, Victoriafallen – Johannesburg.
 • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
 • Rundresa i södra Afrika med omgjord lastbil enligt program.
 • 1 övernattning i Windhoek med frukost.
 • 1 övernattning i Mariental, Kalahariöknen med frukost samt middag.
 • 1 övernattning i Fish River Canyon med frukost samt middag.
 • 2 övernattningar i Sossusvlei med frukost samt middag.
 • 2 övernattningar i Swakopmund med frukost.
 • 1 övernattning i Damaraland med frukost samt middag.
 • 1 övernattning på Okaukuejo Resort i Etosha South med frukost samt middag.
 • 1 övernattning på Etosha Village i Etosha East med frukost samt middag.
 • 1 övernattning i Mahango Game Reserve, Caprivi Strip med frukost och middag.
 • 2 övernattningar i Okavango Delta med frukost, lunch och middag.
 • 1 övernattning i Bwabwata National Park, Zambezi Region med frukost och middag.
 • 1 övernattning på Chobe Safari Lodge i Botswana med frukost och middag.
 • 2 övernattningar på Victoriafallen i Zimbabwe med frukost.
 • Svensktalande färdledare under hela resan.
 • Engelsktalande auktoriserad guide/chaufför.
 • Kortare stadstur i Windhoek.
 • Stopp vid Tropic of Capricorn.
 • Eftermiddagssafari i Kalahari.
 • Vandring vid Fish River Canyon.
 • Transfer/utflykt till Sossusvlei med stopp vid Dune 45, Deadvlei och Sesriem Canyon.
 • Stopp vid lagunen i Walvis Bay för att se flamingos.
 • Besök på Welwitschia Plains och Moon Landscape.
 • Besök på Cape Cross sälkoloni.
 • Besök på Twyfelfontein och Petrified Forest.
 • Eftermiddagssafari i omgjord lastbil i Etosha National Park.
 • Heldagssafari i omgjord lastbil genom Etosha National Park.
 • Kanotkryssning, Mokoros, i Okavango Delta.
 • Vandringssafari i Okavango Delta.
 • 1 flodsafari i båt med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Chobe National Park.
 • 1 safari i öppna fordon med utbildad engelsktalande guide/viltvårdare i Chobe National Park.
 • Flygplatstransfer i Victoriafallen.
 • Dricks till portier på flygplatserna samt alla hotell.
 • Dricks på utflykterna.
 • Dricks till guiden/chauffören.
 • Dricks till färdledaren.

I priset ingår inte

 • Local payment ca R3 300, som betalas i kontant dag 2.
 • Eventuellt enkelrumstillägg, 4 900 kr/person.
 • Visum till Zimbabwe som ordnas på plats, ca 45 USD/person.
 • Extra aktiviteter i någon av orterna.

Anmälan

En anmälningsavgift på 3 000 kr per person betalas i samband med anmälan. Resan kan bli fullbokad snabbt och vi förbehåller oss att då inte acceptera några vidare anmälningar.

Minimum 14 personer, maximum 20 personer. Vid för få anmälningar kan resan ev. ställas in.

Med reservation för ändringar i pris, program och gruppens storlek.

Karta

Vissa avgångar kan ha andra boende eller andra avvikelser än vad som visas på kartan.

Förlängningar

Efter att ha varit på våra rundresor är man fullmatad med nya, härliga och spännande intryck. Som ett resultat av detta passar många på att förlänga sin resa för att få tid att koppla av och smälta alla upplevelser. Möjligheterna är oändliga men här har vi valt att presentera några av våra mest populära varianter.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Martina

Resespecialist

Resans längd:
20 dagar
Pris:
55 900 kr

per person

I resan ingår
 • Flyg
 • Boende
 • Måltider
 • Guide
Skicka bokningsförfrågan