Resan utgår ifrån Kapstaden

Resan börjar oftast i Kapstaden. Härifrån kör ni österut mot den lilla staden Hermanus. Hermanus är en liten fiskeby, främst känd för sina rätvalar som kommer hit för att leka bland klipporna juli -november. Vill man göra något lite mer äventyrligt kan man åka till Gansbaai och göra ett vithajsdyk. För den vinintresserade finns det ett antal vingårdar i området, bland annat den välkända Hamilton Russell, som var den första att plantera druvor i detta område. Hamilton Russell har rykte om sig att producera viner som präglas både av europeiska vintraditioner och nya tekniker. De fokuserar och odlar enbart två druvsorter vilket är ovanligt i Nya Världen. Vinerna rankas som de absolut bästa i landet.

När man kör längs sydkusten är det trevligt att göra en avstickare inåt landet. Man kan köra längs Route 62 till Oudtshoorn. Här finns det många fina små och pittoreska vingårdar och byar. När man närmar sig Oudtshoorn blir landskapet mer ökenlikt och torrt, det ligger nämligen i Little Karoo Öknen. Oudtshoorn är framför allt känd för sina strutsfarmer och droppstensgrottorna Cango Caves.

Från Oudtshoorn kommer man till hjärtat av Garden Route Wilderness. Här är väldigt vackert och grönt med mycket floder, skogar och långa stränder. Resan fortsätter österut till Knysna som är känd för sina delikata ostron. Staden ligger vackert beläget i en lagun med turkostblått vatten. Förutom att äta ostron finns här en mängd aktiviteter att göra. Man kan göra en utflykt till naturområdet Knysna Heads eller ta en promenad i Knysna Forest och leta efter vilda elefanter.

Garden Route inbjuder till flera trevliga avstickare

Till Plettenberg Bay som ligger ytterligare något österut från Knysna, ska man åka om man är intresserad av sol, bad och vita stränder. Här finns kilometerlånga stränder där man verkligen kan hitta en enskild plats att slå sig ner och njuta.

Längs Garden Route hittar man även urskogen Tsitsikamma Forest som är en nationalpark med vandringsleder och äventyr. Skogens stolthet är bland annat det 36 meter höga Yellowoodträdet. Inte så långt från Tsitsikamma ligger Blaukrans Bron där världens högsta fasta bungyjump finns. Här slänger sig våghalsiga själar ut från 216 m höjd.

Som ett avslut på resan längs Garden Route kan man övernatta på någon av safarilodgerna som ligger strax öster om Port Elizabeth. Parkerna utanför Port Elizabeth är mindre men flera av de har the Big Five och ger en mycket bra safari-upplevelse både för den som gör sitt första besök i en safaripark och även för den återkommande. Att få se de vilda djuren i sitt rätta element och bo på en lodge är en fantastisk upplevelse, för både gammal och ung.

Vill man uppleva hela Garden Route rekommenderar vi er att spendera minst en vecka här. Detta för att ni i lugn takt ska hinna stanna vid alla sevärda platser och göra spontana stopp längs vägen. Det blir en roadtrip ni aldrig glömmer!

Förslag på resor med Garden Route

Liknande inlägg

Senaste inläggen