Eran guide till den charmiga fiskarbyn Hermanus - valar, viner och vidundrande vyer

Att vara på semester är ansträngande på sitt alldeles egna sätt och ibland kan man behöva en liten semester från semestern – då är Hermanus en ypperlig destination. En tripp till Hermanus är ett precis lagom och okomplicerat sätt att se lite mer av den västra Kapprovinsen om man inte har tid att åta sig hela Garden Route. Hermanus är en typiskt sömnig och charmig fiskarby som ligger drygt två timmar utanför Kapstadens centrum. Byn är mest känd för att vara valarnas favoritställe att hänga på när det är valsäsong (Juli – December) och har blivit utpekat som ett av dom bästa platserna i hela världen för att se dessa majestätiska varelserna på nära håll. Men valsäsong eller inte är ni garanterade en avslappnande liten getaway. På sisådär tre övernattningar hinner du uppleva lite av varje, men det funkar också bra att göra en dagsutflykt av det.

För att komma till Hermanus kan man antingen åka längs med kusten eller inlandsvägen. Båda har sin charm, så för få ta del av allt det vackra borde man ta ena vägen dit och andra vägen hem. Kustvägen, Clarence Drive, bjuder på kilometervis av dramatiska berg som slutar precis där ett glimmande turkost hav tar vid – världsomnämda Chapman’s Peak Drive bleknar nästan i jämförelse. Landsvägen tar er först över det hissnande bergspasset Sir Lowry’s Pass för att sedan ta er längs med vidsträckta åkrar som ger en smak av hur större delen av kapprovinsens landskap ser ut. När man åker denna vägen är det obligatoriskt att stanna vid Houw Hoek Farmstall för att äta en av deras hemmagjorda pajer (en traditionell bobotie-paj är särskilt att rekommendera).

 

Hermanus är som sagt valarnas huvudstad och det finns mängder med olika verksamheter som erbjuder val-safari med båt. Om ni inte har tid, eller lust, att bege er ut till havs går det lika bra att se dom från torra land då dom kommer extremt nära kusten. Gearing’s Point är en utkiksplats som har använts i över hundra år för just detta och som följs av en lång gångbro längs med klipporna. Det är även lika stor chans att ni får se delfiner och så kallade dassies; djur som liknar gigantiska marsvin men som konstigt nog är närmst besläktade med elefanter. Gångbron är också kantad av ståtliga skulpturer med bauhaus-känsla. För den som är snäppet kaxigare kan man också våga sig på shark-cage diving i den närliggande staden Gansbaai vilket går att göra året om, men maj – oktober brukar ses som haj-säsongen.

Den hemtrevliga fiskeorten

I enlighet med Hermanus hemtrevliga atmosfär finns det en marknad vid hamntorget och i närheten hittar ni mysiga butiker och konstgallerier att strosa runt i – helst med glasspaus emellan. Marknaden på torget är permanent men det finns många andra marknader i området som kommer till liv under helgerna. Die Markie är en av dessa och som utöver lokalt hantverk bjuder på delikatesser och vinprovning. Om ni har en bokmal bland er måste också ett stopp göras vid det säregna antikvariatet Hemingway’s Bookshop (och deras två katter). Deras utbud omfattar alla smaker men fokuserar mycket på lokala genrer såsom Africana, Rhodesiana och Sydafrikansk konst – ett perfekt tillfälle att fylla på med med sällsynta böcker till läsning på stranden. För den som är historieintresserad finns det även förvånansvärt många små museum med tanke på byns storlek. En lite mer interaktiv och annorlunda upplevelse kan hittas på Heart of Abalone som är en abalone-farm; abalone är enorma snäckor vars skal skimrar i silver och blågrönt. Här erbjuds guidade turer där man får läras sig om deras livscykel, hur dom odlas och till och med hur dom smakar.

Det blir säkerligen också tillfälle för bad och sol på en av Hermanus tre vackra stränder; Langbaai, Grotto Beach och Voelklip. I området runt Hermanus finns det dessutom en buffé av olika utomhusaktiviteter som passar barnfamiljer eller dom som söker en adrenalinkick likaså: quad-biking, zip-lining, river rafting och kajakpaddling – bara för att nämna några stycken. Det finns alltså inte på kartan att det någonsin blir långtråkigt. Är ni här en längre tid är Hermanus också en perfekt utgångspunkt för dagsutflykter till närliggande attraktioner, till exempel Cape Agulhas – den sydligaste spetsen på Afrika där Atlanten och den Indiska Oceanen möts (alltså inte vid Godahoppsudden som många tror).

Med tanke på Hermanus närhet till havet är det såklart ett måste att frossa i skaldjur och seafood. Det är nästintill omöjligt att hitta en resturang som inte serverar seafood, men två ställen som erbjuder på mer än en otrolig matupplevelse är Ficks och Vette Mossels. Ficks är en seafood-restaurang som ligger så nära havet det går att komma – borden är placerade på klipporna alldeles intill vattnet och där finns till och med en badplats för gästerna om ni vill ta en badpaus mellan tuggorna. När ni äter på Vette Mossels som också ligger mitt på stranden är det absolut nödvändigt att ni anländer vrålhungriga då ni kommer överösas med 13 olika rätter. Alla råvaror är pinfärska och lagas över öppen eld medans ni tittar på och beundrar solnedgången som sedan ersätts av en stjärnklar himmel. Dessutom kan ni frossa med gott samvete då alla matrester doneras till behövande familjer.

Traktens klimat är utmärkt lämpad för vinodling så naturligtvis finns här ett överflöd av vingårdar i världsklass såsom Bosman Hermanus, Bouchard Finlayson Winery, Hamilton Russell Vineyards och Domain des Dieux. Förutom fantastiska viner kan ni avnjuta lika utsökt mat, då många vingårdar parallellt är fine dining restauranger, samtidigt som ni överrumplas av dom hissnande vyerna. Om öl är det som faller er mer i smaken finns det också en rad olika bryggerier där ni får testa lokala och småskaliga öler. Ifall det inte ges tillfälle för en vinprovning måste ni åtminstone kika in på Wine Village Hermanus, en extremt välsorterad vinbutik som huserar flest Sydafrikanska viner på ett och samma ställe i hela landet.

Vid det här laget borde det stå klart att Hermanus har mycket mer att erbjuda än valar, viner och vidundrande vyer, även om det räcker långt och väl. Ni bestämmer själva om ni bara vill slappna av och frossa i skaldjur och goda viner, eller om ni vill ut på äventyr i naturen. I vilket fall som helst är det garanterat att en god dos med frisk havsluft är bra för själen.