Flexibelt, spontant, underbart

Att köra bil i Sydafrika är ett perfekt sätt att uppleva landet och det är mycket lättare än många tror. Hyrbilen har vi redan hjälpt er att boka hemifrån så det är bara att hämta ut den väl på plats. Med en lättnavigerad GPS och färdhandlingar med adresser och telefonnummer hittar ni enkelt era destinationer och ni kan uppleva resan i den takt ni själva vill. Om man väljer att resa runt i landet med hyrbil får man mycket mer frihet på sin resa. Man kan göra spontana stopp längs vägarna och upptäcka nya platser och sitta och njuta av platser man inte visste fanns. Man styrs inte av någon annans tid än sin egen, i motsats mot när man reser i grupp.

En sak man ska känna till är att det finns en hel del fartkontroller längs vägarna i Sydafrika. Dessa är ofta markerade med skyltar men otroligt svåra att se. Förutom fartkontroller finns det vägtullar på de större vägarna i landet. Vid vägtullarna betalar man en summa och kör enkelt igenom. Summan varierar mellan R6 och R70 beroende på vald sträcka.

Lite mer praktisk information är att man sitter kvar i bilen när man ska tanka och låter personalen på bensinstationen tanka åt en. De brukar även tvätta av vindrutan och om man vill även kolla olja, vatten och lufttryck. Det är förväntat att man då ger lite dricks R5-10 för deras service och säg därför till om ni inte önskar den. En annan sak att känna till är att det ofta finns parkeringsvakter som bevakar både betalda och obetalda parkeringar. När man parkerar kommer de västförsedda vakterna fram och bekräftar er ankomst och håller koll på bilen under tiden man inte använder den. De kan även vinka åt er om de märker att ni letar efter en parkering och visar er till en tom ficka. Även dessa personer ger man lite dricks för sin service R2-5. Det är väl investerade pengar som både ger er en service, en extra säkerhet och förser fler folk med arbete.

Att hyra bil i Sydafrika är ett prisvärt sätt att ta sig fram då priset på både bil och drivmedel är relativt lågt. I början kan det kännas lite ovant att köra i landet då Sydafrika har vänstertrafik, men det brukar man ganska snabbt vänja sig vid och sedan är det bara att lägga i en extra växel, om man vill. Sydafrika har ett väl utvecklat vägnät med bra vägar och tillåter ungefär samma hastigheter som i Sverige. De stora nationella vägarna, som alla har ett N framför numret, länkar Sydafrikas största städer. Längs med dessa stora vägar finns många stopp med affärer, restauranger och bensinmackar. Längs med lite mindre vägar kan man se små butiksstånd där lokalbefolkningen säljer närproducerade specialiteter som till exempel biltong (torkat kryddat kött), färsk frukt och grönsaker och souvenirer för en billig peng. Detta är ett fantastiskt kul sätt att uppleva Sydafrika!

Förslag på resor att uppleva på egen hand

Liknande inlägg

Senaste inläggen