För en ljusare framtid

Den dinosaurieliknande noshörningen är starkt utrotningshotad och av 30 olika arter finns idag endast fem kvar. Tjuvjägarna är ute efter hornet som i vissa asiatiska länder anses ha diverse läkande egenskaper, men ingen är bevisad. Hornet skärs av mycket brutalt och noshörningarna lämnas att förblöda. På Thanda Private Game Reserve, liksom i andra nationalparker i Sydafrika läggs enorma resurser för att skydda dessa vackra djur. Det pågår diverse forskningsprojekt, drönarbevakningar testas och antitjuvjägar-team patrullerar dag och natt för att hålla tjuvjägarna borta. Ett allt vanligare sätt att skydda noshörningarna är att, kontrollerat, såga av hornen för att på så vis göra den oattraktiva för tjuvjägarna. Hornet består av kompakta fibrer av keratin, typ naglar.

För några år sedan fick jag möjlighet att delta i en väldigt annorlunda upplevelse på Thanda då vi skulle söva och därefter såga av en noshörnings horn. Det är mycket som skall klaffa. Det får inte vara för varmt, så därför görs detta på svalare dagar och på tidig morgon. En veterinär och helikopter skall finnas tillgänglig och man skall ha tur att den noshörning som valts ut inte precis då bestämt sig för att gömma sig i den täta buskagen.

Vi steg upp tidigt, innan solens strålar börjat lysa över bushen, och hoppade upp i safaribilen. Kort därefter lyfte helikoptern med veterinären ombord och jakten började. Vi placerade oss på en kulle med bra utsikt och följde via radiokontakt helikopterns letande efter rätt noshörning. Efter någon timmes väntan fick vi plötsligt ett ”go ahead” och körde i ilfart till den GPS position som piloten angav, där noshörningen precis blivit skjuten med en bedövningspil. När vi anlände bedömde veterinären att det gått tillräckligt med tid och att det nu var säkert att ta sig fram till buskaget där noshörningen låg och snarkade. Och det gjorde den faktiskt – alltså snarkade. Snabbt vändes den till rätta, tungan drogs ut, svansen lyftes och en termometer placerades upp i ändan. Gissa vem som fick äran och vars uppgift var att under hela denna insats konstant hålla koll på temperaturen? – Jag! Under tiden som jag skötte min uppgift exemplariskt sågades hornet av med en motorsåg. Ett hål borrades i roten av hornet och ett chip placerades där i syfte att om det nya, utväxta hornet, en dag skulle komma i tjuvjägarnas händer så skulle man lättare kunna lagföra dem. Snabbt i med silikon och sedan mättes noshörningen, blodprov togs och DNA-prov samlades in. Allt gick i en rasande fart för bedövningen varar inte länge och ingen vill vara i närheten när en två tons noshörning vaknar till liv.

Med denna insats hoppas jag att vi har gjort något litet för bevarandet av noshörningarna, och något som fler kan vara med om då tyvärr efterfrågan på svarta marknaden inte ser ut att minska…

/Tomas

Liknande inlägg

Senaste inläggen