Så var det äntligen dags!

Efter tre års väntan på grund av pandemin kunde vi äntligen genomföra vår annars årliga guideträff! Efter avslutad säsong möter vi upp våra fantastiska guider, Annika, Jennifer, Dennis och Nico för att spendera två dagar tillsammans. Det blir ett sätt att få avsluta året som varit och att blicka framåt mot kommande säsong. Vad kan vi lära oss av de resor som genomförts, vad har fungerat och vad kan förändra? Guidernas tankar tillsammans med feedback vi fått från våra resenärer blir grunden för förändring och förbättring.

Det har blivit en tradition att guiderna ska vara ovetandes om programmet för dessa dagar. Vi bokar dag, tid och mötesplats. Därefter fylls dagarna med aktiviteter, personliga samtal och möten för hela gruppen. Ni kan tänka er hur dessa guider, som är vana vid att vara de som har ansvar och kontroll, får kämpa med sin nyfikenhet inför varje stopp längs med rutten. Det är alltid lika roliga att höra dem resonera och spekulera kring vart vi är på väg!

Detta år möttes vi upp vid ett av våra favoritboenden i Kapstaden, Abbey Manor. Här införskaffades en kopp kaffe innan vi hoppade in i vår minibuss och styrde österut mot Stellenbosch. Resan första stopp blev boendet Hazendal som nyligen renoverats och byggts ut. Här fick vi en rundvisning av de inbjudande rummen, det stora poolområdet och golfbanan innan vi njöt av en god lunch i deras restaurang The Deli. Därefter fortsatte resan norrut, mot området Swartland och närmare bestämt orten Riebeek-Kasteel.

Efter en kort vinprovning på Allesverloren rullade vi vidare till Eden Studios som ägs av det svenska paret Camilla och Bosse Nilsson. Efter en snabb incheckning hoppade vi upp på flaket på deras jeep och körde ut till en av samhällets gårdar där vi fick en fantastisk stund med barnen i bandet Steelband Project. Bandet är en del av ett projekt som funnit sedan 1997 och som just nu finns på 16 platser runt om i provinsen Western Cape. Projektets huvudfokus ligger i att ge musikutbildning till barn i utsatta grupper.

De barn som vi träffade växer upp på gården där deras föräldrar arbetar. Önskan är att projektet ska ge barnen disciplin och förståelse för att spela i ett band men lika viktigt är att ge dem ett glädjeämne i vardagen och stärka deras självförtroende genom att låta dem uppträda inför publik. Trots regnet som föll på oss i den öppna jeepen på väg till gården lämnade vi ändå spelningen varma i hjärtat efter att ha sett barnen och deras glädje för musiken spelglädje. Efter en kväll med givande samtal och god mat avslutade vi dagen.

Morgon därpå lämnade vi grönskande Eden och Riebeek-Kasteel för en ny tur till Stellenbosch och lunch på den vackra vingården Clos Malverne. Vi har rekommenderat denna gård och framförallt deras restaurang under många år, dels för den fantastiska utsikten som erbjuds från restaurangen och dels för god mat till förmånliga priser. Restaurangen har relativt nyligen bytt ägare och ändrat sitt fokus till mer familjeorienterat tema, känslan är inte lika elegant som tidigare men merparten av sällskapet var mer än nöjda med sina rätter. Vi hade tur och solen tittade stundtals fram under vår stund här vilket vi verkligen njöt av.

Inför de två dygn som vi träffade våra guider utfärdades flera vädervarningar runt omkring i Sydafrika. De stora regnmängder som det förvarnades om uteblev men det blåste kraftigt och i stora delar av vindistriktet föll träd omkull, tak släppte från hus och flera områden blev utan ström.

Vår avslutande aktivitet, katamarantur längs Kapstadens kust, kändes mindre passande med tanke på vädret men vårt motto under träffen var ”hellre trevligt sällskap och dåligt väder än tråkigt sällskap och bra väder” och med dessa ord i tankarna i hoppade vi ombord, och inget ont som inte har något gott med sig, vi hade katamaranen helt för oss själva denna eftermiddag. Oavsett väder är det alltid mäktigt att se staden från vattnet med Taffelberget som en kuliss i bakgrunden. Även om regndropparna föll tunga mot rutan blev båtturen av fin avrundning på årets guideträff! Vi vinkar hejdå till våra fantastiska guider och redan samma kväll börjar vi smida planer för nästa års träff!

/Martina & Marianne

Liknande inlägg

Senaste inläggen