Kapstaden är en kaffeälskares stad och fullkomligt kryllar av hipstriga caféer att välja mellan. Kaffestandarden är väldigt hög och en dålig kopp kaffe är nästan omöjlig att hitta. Men, eftersom det finns så många att välja mellan kan man lätt missa guldkornen! Här är en lista på ställen ni absolut borde fika på under semestern och tips på grejer som passar perfekt att göra i samband med eran fikapaus.

Heaven coffee

38 Burg Street, @heavencoffeect

Vid ett besök på Heaven Coffee kommer ni välkomnas med ett entusiastiskt ”welcome to heaven!” av ägaren Mondli (som även erbjuder guidade turer för den som vill ha med en expert när ni ska vandra i bergen). Till skillnad från Sankte Per kommer Mondli släppa in er i himlen oavsett vilket bus ni hittat på. Inte nog med det – han kommer även att göra en riktigt god kopp kaffe.

Antingen kan ni ta en take-away och besöka marknaden på Green Market Square och stånden på Church Street som ligger precis runt hörnet. Fast allra mysigast är det om ni går och sätter er i en av bänkraderna och beundrar Kapstadens äldsta kyrka medans ni smuttar på er goda kaffe.

Kyrkans bänkrader är prydda med kuddar av traditionellt shweshwe-tyg i regnbågens färger för att visa solidaritet med LBGTQ+ personer och kyrkan samarbetar med många lokala NGOs. Oavsett om man är religiös eller inte så gäller deras motto för alla: You are born in love, by love, for love.

Tamboerswinkel

3 De Lorentz St, @tamboerswinkel

Tamboerswinkel är ett sånt där typiskt charmigt hål i väggen café. Det kan vara väldigt lätt att gå förbi då det ligger på en sidogata en bit längre upp på Kloof street, förbi det allra hippaste stråket. Men det borde du inte missa! Deras bakverk är utsökta och kaffet likaså – särskilt deras cheesecake och pain au chocolat.

De har också en liten deli där man bland annat kan köpa färdiga rätter med känslan av husmanskost, vegansk glass och särskilt utvalda sydafrikanska viner som man inte hittar överallt. Mot kvällskvisten förvandlas det från ett fik till en mysig bar som bjuder på både middag och tapas, på torsdagskvällar erbjuder dem även vinprovningar.

Deluxe Coffeeworks

8 Kloof Street, @deluxecoffeeworks

Deluxe Coffeeworks ligger precis i början av Kloof Street och det enda som gör att det inte ser ut som ett garage är deras rosa neonskylt. När ni dricker kaffe på andra ställen i Kapstaden är det högst sannolikt att det är gjort på deras bönor, Deluxe Coffee är nämligen en av ”the mother city’s” främsta leverantörer av kaffebönor. Man kan alltså säkert säga att dom har stenkoll på kaffe.

Här dricker man kaffet på stående fot bredvid tvättäkta hipsters eller så tar du med den när du fortsätter strosa uppåt Kloof Street.

Our Local

117 Kloof Street, @our_local

Efter ert första kliv in på Our Local kommer ni helt säkert vilja strosa runt och beundra omgivningen före ni sätter er till bords. Innan det blev ett hippt brunch-ställe tillhörde lokalen nämligen en bilmekaniker och har renoverats så lite som möjligt för att bevara en riktigt rustik känsla. Det är nästintill en hipster-dröm då både väggarna och taket är helt täckta med plantor och antikviteter (som även går att köpa om du ser något som du fastnar för).

Här finns alla ingredienser som behövs för en lyckad brunch: eggs florentine, shakshuka, avokado-mackor men viktigast av allt, mimosa och bloody mary.

Ni kommer garanterat dröja er kvar och ta en extra kaffe efter maten och njuta av den goda stämningen och det lugnande porlet från deras fontän.

Efter en god frukost kan ni besöka De Waal Park som ligger en kort promenad från Our Local, där bjuds det på skuggiga grässlätter, gulliga hundar och en fantastisk utsikt över taffelberget. Under helgen har Our Local även öppet för middag som har exakt samma mysiga och rustika känsla med levande ljus och cocktails.

Honest Chocolate

64 A Wale Street, @honestchocolate @theginbar

Honest Chocolate förstår att kombinationen kaffe + choklad = sant och har lika hög standard på båda. Honest Chocolate är en lokal ”chocolatier” som gör choklad på ett traditionsenligt vis i liten skala med ekologiska råvaror – men framförallt med extremt mycket kärlek.

En kopp kaffe kommer gifta sig perfekt med någon av deras otaliga praliner eller chokladdesserter. Deras romantiska och lugna innergård kommer garanterat göra att ni glömmer bort vart ni befinner er (den ger även perfekt skydd från Kapstadens frekventa och starka vindar).

Lägg också adressen på minnet då bakgården nattetid förvandlas till The Secret Gin Bar och blir om möjligt ännu mer romantisk.

Rosetta

101 Bree St, @rosettaroastery

Är du en riktig kaffesnobb är detta stället för dig. Rosetta har en rad olika kaffebönor att välja mellan, dem har väldigt kunniga (och gulliga) baristas som hjälper er välja ett kaffe som kommer falla just er i smaken. När ni hittat er favoritböna går den även att köpa med i en påse hem.

Om det är för bra väder för en kopp med någonting varmt (som det ofta är i Kapstaden) har de även en smaksatt coldbrew som är gjord med samma precision. Här finns sötsaker för en komplett fika men även ordentlig frukost. Särskilt god är deras kalla gröt som är allt annat än tråkig, den serveras med frukt efter säsong och pricken över i:et är att den pryds av ätbara blommor.

The Electric

48 Canterbury Street, @the_electric_sa

The Electric ligger i ett område en liten bit utanför innerstaden som kallas för District 6 och atmosfären inne på The Electric matchar området: en industriell känsla med många färgklickar och hög mysfaktor. Atmosfären passar lika bra för en mysig frukost som för några timmars knappande på tangentbordet.

Här bjuds på massvis med olika juicer, nyttiga shots, smoothies och hemmagjord ”nut-milk” (mjölkalternativ som smaksätts med olika kombinationer av kryddor). Deras etos är extremt miljömedvetet och restaurangen drivs så hållbart som möjligt – bland annat återanvänds resterna från deras nut-milk i deras bakning och i respons till den omtalade dokumentären Sea Conspiracy om överfiske ersatte dom all fisk på deras meny med veganska alternativ.

Om inte vegansk kost faller er i smaken går det även att beställa en rejäl burgare eller nachos med en generös mängd ost. Om ni vill göra en halvdagsutflykt av det kan eran kaffepaus kombineras med en visit på District 6 museet (ett museum om områdets historia under Apartheid) och The Book Lounge (en alternativ bokhandel med fantastisk afrikansk litteratur).

Youngblood

72 Bree Street, @youngblood_ct

På Youngblood är det både konst och kaffe som gäller. Youngblood är en stiftelse som har som mål att ge unga afrikanska konstnärer, musiker, fotografer och dansare exponering och hjälpa dem att nå sin fulla potential. Här får ni alltså chansen att se lite mer lokal konst än vad som visas på större museum. Utställningarna ändras ofta men håller alltid en lika hög standard och är oftast tankeväckande.

Att avnjuta vackra konstverk kan dock ta på energin, så efter en runda i deras galleri är ni säkert redo att sätta tänderna i en av deras saftiga tårtor och en ordentlig kopp kaffe. Förutom traditionell fika erbjuder dem även lunchbuffé med delikatesser som inspireras av Mellanöstern.

Om ni går och fikar här glöm inte att fråga om deras kommande event om ni vill ta del av mer lokal konst – det kan vara allt från dansuppträdanden och pianoföreställningar till workshops.

Liknande inlägg

Senaste inläggen