Agnetas adrenalinrush i Zimbabwe

Jag säger bara, åk till Zimbabwe! Där finns ett fantastiskt djurliv och den allra häftigaste upplevelsen var mötet med elefanterna. Jag har aldrig sett så många elefanter på en gång och på så nära håll. En dag ute på safari gjorde vi ett stopp vid ett gömsle. Gömslet var en nedgrävd container, en sådan man ser i stora containerhamnar. Precis ovan jord fanns små avlånga öppningar perfekta att fotografera genom. Genom dem kunde vi se när elefanter av olika storlek kom för att dricka vid vattenhålet. Var vi knäpptysta så kom de så nära att det var svårt att få med hela elefanten på bild med kameraobjektivet.

Det blev många stilstudier av fötter, snablar, ögon och öron. En av elefanterna blev så nyfiken och kom så nära att den kände doften av oss och vågade sticka in sin snabel en liten bit för att undersöka oss närmare. Adrenalinet sköt i höjden kan jag medge. I vildmarken strax utanför nationalparken gjorde vi också spännande vandringar och spårade bland annat ett lejon. Vi lyckades inte komma ikapp det men en gammal elefanthanne dök plötsligt upp i buskaget. Trots sin storlek så blir elefanterna nästan osynliga i snåren. Tur att vi hade en erfaren guide med oss som sa åt oss att backa långsamt.

Imvelo Safari Lodges, som jag reste med och vars lodger jag bodde på, är ett bra exempel på ekoturism när den fungerar. De sponsrar och utför en hel del av den natur- och djurvård som bedrivs i Hwange. Bland annat anställer de parkvakter för att förhindra tjuvskytte. De skapar också arbetstillfällen för invånarna i den närbelägna byn samt sponsrar dess skola. Vi besökte byn i sällskap av vår safariguide som kom därifrån. En lite mer ovanligare aktivitet vi också gjorde i Hwange var den så kallade pumprundan. Vi fick följa med personalen i bil ut till ett av flera vattenhål i parken som borrats fram och nu underhålls löpande. Där servades pumpen som fyller hålet och gör så att djuren har tillgång till vatten även under torrperioden.

En perfekt början och avslutning på den här resan fick jag vid Victoriafallen som jag aldrig tröttnar på fast jag har besökt fallen flera gånger. De är verkligen en mäktig syn och den vackra regnskogen som finns här är underbar att vandra i. En stor behållning av resan var också alla vänliga människor jag mötte överallt. Jag kommer att resa tillbaka till Zimbabwe någon dag för att upptäcka mer av detta spännande land. Och självklart vill jag möta elefanterna i Hwange igen.

/Agneta

Liknande inlägg

Senaste inläggen