KwaZulu-Natal är en av Sydafrikas nio provinser och är hem till landets tredje största stad, Durban. Provinsen ligger i den nordöstra delen av landet och gränsar till Moçambique. Därmed är klimatet subtropiskt och mycket fuktigare än i många andra delar i landet och kallas ibland ”the garden province” på grund av dess gröna och frodiga landskap. För den som uppskattar lite kuriosa kommer namnet från en kombination av ursprungsbefolkningen – Zulu folket, samt att Vasco Da Gama “hittade” provinsen på juldagen och därav det portugisiska ordet för jul – Natal. Detta speglar både provinsens mångfaldiga kultur och landskap.

Om man börjar inåt landet hittar man två stora bergskedjor, Drakensberg och Lebombo. Var beredd på att tappa andan för här breder det storslagna landskapet ut sig så långt ögat kan nå. Ni kan välja att avnjuta de utsökta utsikterna på många olika sätt. Här finns otaliga vandringsleder som absolut inte kräver att ni är några idrottare men som ändå erbjuder belöning så att det räcker och blir över. Man kan bland annat vandra till Tugela Falls som är det näst största vattenfallet i hela världen. En annan vandringsled kallas Drakensberg Amphitheatre och ger utsikt över en klippvägg som är 10 gånger så stor El Camino i Yosemite. Har man inte lust att vandra finns det lika många, och lika vackra, vägar att köra.

Bergskedjorna möts så småningom av den indiska oceanen och KwaZulu-Natal bjuder på en generös kuststräcka som är kantad av stränder. En av dessa är den så kallade ”Golden Mile” i Durban där kilometer efter kilometer gyllene strand ligger alldeles intill skyskrapor och myllrande stadsliv. Föredrar ni lite mer lugn och ro på stranden så kan man åka till Uhmlanga, eller dess lillasyster Umdloti. Både Uhmlanga och Umdloti är semesterstäder ligger en bit utanför Durban som likaså bjuder på paradisstränder, och är det säsong kommer ni förmodligen se både delfiner och valar från stranden. Det säger nästan sig självt att här även kryllar av skaldjursrestauranger och cocktailbarer.

Strandhäng och solbränna i all ära – men er Sydafrika-resa är knappast komplett utan en safari. I KwaZulu-Natal finns massvis att välja mellan och Thanda som är ett privatägd reservat är ett av många ställen där du kan få chansen att se ”the Big Five”. Förutom traditionella safaris kan ni ta del av ett flertal andra aktiviteter för att komma ännu närmare dom majestätiska djuren. Dessa inkluderar guidad bush-vandring, Rhino Tracking där ni får vara delaktiga i att bevara den utrotningshotade noshörningen, och skräddarsydda gepard-vandringar. Inte långt ifrån Thanda ligger ännu ett reservat som heter St Lucia. St Lucia är en gigantisk sumpmark som är hem till många djur, men först och främst (och mest) flodhästar och krokodiler. En båttur vid solnedgången är ett måste – ni kommer se fler flodhästar och krokodiler än vad ni kan räkna.