Durban - en stad med kultur, stränder och surfing

Durban – eller “Durbs” om du vill låta som en tvättäkta “Durbanite” – är Sydafrikas tredje största stad och ligger i provinsen som heter KwaZulu-Natal. Staden ligger precis vid kusten och är granne med den vackra och turkosa indiska oceanen. Klimatet här är subtropiskt och mycket fuktigare än resten av Sydafrika och åker ni hit under sommar-säsongen kommer ni absolut få skåda många dramatiska åskoväder. Men det slår om till perfekt strandväder lika fort som det kom. Havet är också mycket varmare än i många andra delar av landet, perfekt för eventuella badkrukor eller surfare! Inte undra på att Durban är dubbat “surfer’s haven”. Golden Mile är en av otaliga stränder i området, som namnet avslöjar är det en gyllene sandstrand och som ligger kant i kant med stadens höghus. Ett stenkast utanför stan ligger även Uhmlanga och Umdloti som båda är badorter kända för sina paradisstränder, hit kan ni antingen åka över en dag eller stanna några nätter om ni vill komma bort från storstan. En kort bilresa från Durban kan även ta er till många olika typer av naturreservat om ni är sugna på safari och andra naturupplevelser.

Matupplevelser och stadspuls

Staden präglas av en rad olika kulturer men har en särskilt stor Indisk befolkning på grund av Indisk arbetskraft som kom för att jobba på sockerrörsodlingarna på 1800-talet. Den Indiska influensen märks speciellt när det kommer till den smakrika maten som staden bjuder på, under erat besök är det bland annat ett måste att smaka den lokala specialitén som heter “Bunny-Chow”. “Chow” är ett slangord som kan översättas till “att käka” (men oroa er inte; att den kallas för “bunny” betyder inte att rätten innehåller kanin). Rätten består av en urgröpt brödlimpa som sedan fylls med valfri curry – den som lyckas äta hela utan att spilla vinner! Ni borde också ta del av stadens kulturella mångfald på Victoria Street Market där lika delar Indisk som Afrikansk kultur kan upplevas: här hittar ni allt från kryddor och färska skaldjur, till traditionella kläder och konst.

Stadens matupplevelser är oändliga, men det finns mycket mer än så. I Durban finns bland annat Afrikas största akvarium – uShaka Marine World. Förutom traditionsenliga delfin-shower finns en  det hel del interaktiva aktiviteter, varför inte hoppa i plurret och mata en stingrocka? Om ni äter på akvariets restaurang är rollerna dock ombytta: här är gästerna omringade av ett gigantiskt akvarium. Durban är också hem till Afrikas äldsta botaniska trädgård och södra halvklotets största shopping centrum – Gateway. För den som är ute efter aktiviter som är lite mer pulshöjande kan man besöka Moses Mabhida Stadium där man göra mycket mer än att kolla på rugby-matcher (trots att det också är väldigt kul om du vill uppleva nåt mer lokalt). Här kan du antingen ta dig an världens högsta gunga där du faller fritt i hela 80 meter, eller så kan du klättra hela vägen upp till toppen av stadion för den ultimata utsikten över Durban.

Durban är som sagt en riktigt färgrik stad med många annorlunda godbitar att fylla eran semester med – och era magar. Det är en stad med puls men som också har nära till fantastisk natur. Här kan ni kan fylla er semester med lite av varje: strandhäng, stadsliv, shopping och safari.