Kruger och Kapstaden
Spännande safari i Kruger och vackra Kapstaden

Kruger & Kapstaden

Det här är utan tvekan ett av våra populäraste reseförslag till Sydafrika, speciellt utformad för dig som inte har varit i landet tidigare. Nu får du uppleva två av Sydafrikas bästa områden – den väldiga Krugerparken som sträcker sig 350 km från norr till söder och 60 km från öster till väster och Kapstaden, ”The Mother City” som ofta kallas världens vackraste stad, där den ligger i skuggan av Taffelberget intill Atlantens klarblå vatten. Till ett förmånligt pris får ni en innehållsrik resa ni aldrig glömmer!

Sammanfattning
Resans längd:
11 dagar
Pris från:
16 900 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 8 nätter samt inrikesflyg.
Reseförslag

Äventyr i Mpumalanga

Resan börjar i Johannesburg där ni hämtar ut en hyrbil och kör österut över höglandet Waterval Boven. Detta är samma väg som Winston Churchill tog efter att han hade flytt genom ett toalettfönster undan Boernas fångenskap. Längs svajande sädesfält och vidsträckta vyer kör ni genom provinsen Mpumalanga, cirka 5 timmar österut mot vackra, böljande landskap. Intill Krugerparken bor ni i enklare bungalows, på en vackert belägen camp. I närheten finns det ett sjukhus för skadade, vilda djur som är väl värt ett besök. Två gånger om dagen hålls guidade turer där ni kommer nära djuren och lär er mycket om deras situation.

Ta vägen via Panoramarouten

Under resan kör ni och utforskar allt på egen hand efter våra tips och förslag. Med sina hänförande utsiktsplatser och spektakulära naturfenomen är Panoramarouten en populär rutt. Ett stopp vid vattenfallen Mac Mac Falls är ett måste, likaså den fantastiska utsikten vid Gods Window. Bourkes Potholes stora grythål som bildats av virvlande sandkorn under 1000-tals år ska ni heller inte missa. För den historieintresserade så kan ett stopp i den gamla guldgrävarstaden Pilgrims Rest, som stått still sedan guldrushen i slutet av 1800-talet, vara spännande. Börjar ni bli fikasugna rekommenderar vi ett stopp i Graskop. Där utlovas fantastiskt goda pannkakor.

Safari i Krugerparken

Efter dessa äventyr kör ni vidare mot Krugerparken där ni bor er första natt i de mellersta delarna av parken. Lägret ligger på en höjd med 360 graders utsikt över landskapet nedanför och en utsiktsplattform där ni kan sitta i skuggan, spana efter djuren och bara njuta. Efter morgonens frukost kör ni vidare söderut mot ert nästa boende. På vägen njuter ni av spännande safari. Bege er iväg strax efter soluppgången då detta är den tid på dygnet när många djur är aktiva och chanserna att se dem är betydligt större. Kanske får ni se ”The Big 5” (lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel).

Det finns flertal platser att stanna för att sträcka på benen, äta eller vila. Om ni vill förboka en safari med guide hjälper vi gärna till. Efter några innehållsrika dagar fyllda av naturupplevelser är det dags att lämna Krugerparken och köra i riktning mot Johannesburg. Framåt kvällen flyger ni vidare till en av världens vackraste städer, Kapstaden.

Avslutar i Kapstadens myller

I Kapstaden ligger stränderna vita, insprängda i de små bukterna utmed Atlantens kust. Taffelberget reser sig högt över stadens kvarter och ger “Moderstaden” dess speciella karaktär. Fortsätter ni utmed kusten kommer ni ner till Godahoppsudden, en utmärkt dagsutflykt om ni inte har fått nog av fantastiska naturupplevelser. Klipporna stupar rakt ner i havet där världshaven Atlanten och Indiska Oceanen sägs mötas. Ett besök i vinområdena utanför Kapstaden gör heller ingen besviken. Och att strosa runt i V&A Waterfront bland restauranger och uteserveringar är för många ett perfekt avslut på en innehållsrik resa.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Alla delar av resan är anpassningsbara. Programmet går att förändra, förlänga eller förkorta, vi skräddarsyr enligt era önskemål. Priset är räknat på del i dubbelrum och styrs av säsong samt hur långt i förväg resan bokas. Kontakta oss för fler tips och ett personligt reseförslag. Kostnad för transfer och/eller hyrbil tillkommer.

  • Flyg i ekonomiklass t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • Inrikesflyg Johannesburg – Kapstaden.
  • 2 övernattningar på 2-stjärnigt boende med frukost i Moholoholo.
  • 2 övernattningar på 2-stjärnigt boende utan frukost i Krugerparken.
  • 4 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Kapstaden.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Kristina

Resespecialist

Resans längd:
11 dagar
Pris från:
16 900 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 8 nätter samt inrikesflyg.

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

Safari över och under ytan

Kruger & Moçambique

På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas kanske mest kända nationalpark, Krugerparken, och magiska stranddagar med sol, bad ochutforskning under vattenytan i solsäkra Moçambique.

Antal dagar:

13 dagar

Pris från:

27 300 kr

Safari, naturupplevelser och storstadspuls

Pilanesberg & Garden Route

Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att sedan avsluta i världens vackraste stad Kapstaden.

Antal dagar:

14 dagar

Pris från:

23 600 kr

Utforska Lotties sydafrikanska pärlor!

Sydafrika i Lottie Knutsons fotspår

Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut av avkopplande dagar vid havet i Umhlanga och avsluta med safari på enastående Thanda. Förhoppningsvis får ni, precis som Lottie gjorde på sin resa, uppleva The Big 5 på nära håll.

Antal dagar:

11 dagar

Pris från:

49 800 kr