Kapstaden till Windhoek Namibia
Oförglömliga kontraster för den nyfikne från Kapstaden till Windhoek

Kapstaden till Windhoek

Ni börjar resan i Kapstaden och njuter av ett par fullmatade dagar i en av världens mest omtalade städer, vackert belägen mellan havet och Taffelberget. Varva upptäckterna i staden med dagsturer till vindistrikten, Godahoppsudden eller Robben Island. Från Kapstaden kör ni sedan norrut genom bland annat Citrusdal mot Namibia. På vägen ser ni hur den sydafrikanska grönskan ersätts av det torra, karga klimatet i Kalahariöknens västra utlöpare. När ni har passerat Orange River, som flyter längs gränsen, är ni i Namibia och kommer först till den mäktiga ravinen Fish River Canyon som är den andra största i världen. Härifrån fortsätter färden mot Aus och spökstaden Kolmanskoppe där man gjorde stora diamantfynd i början av 1900-talet innan staden övergavs och togs över av ökensanden. Längre norrut stöter ni på de stora sanddynerna i Sossusvlei, som kan stoltsera med att vara några av världens högsta!

Efter all öken kopplar ni av med några sköna dagar i kuststaden Swakopmund, en charmig småstad som har ett stort utbud av aktiviteter men som även inbjuder till avkoppling. Sista etappen går från Swakopmund in i landet igen, nu till huvudstaden Windhoek som är en modern afrikansk stad vackert omgiven av berg. Här kan ni passa på att köpa fina hantverk till rimliga priser, äta på trevliga restauranger och uppleva tysk byggnadskonst anpassad till afrikanska förhållanden. Det är också i Windhoek som ni kan släcka törsten med en sista iskall lager, som råkar heta just Windhoek, innan ni flyger hemåt igen.

Sammanfattning
Resans längd:
18 dagar
Pris från:
25 400 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter samt del i dubbelrum under 14 nätter.
Reseförslag

Resan börjar i Kapstaden

När ni har landat i Kapstaden hämtar ni ut er hyrbil och kör till ert boende för natten. Ni har ett par dagar här så det finns gott om tid att se sig om. Spendera gärna en eftermiddag nere i de gamla hamnkvarteren och ät på någon av de fina uteserveringarna. Här avgår även båtarna ut till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under apartheid. Turen är mycket intressant då den guidas av tidigare fångar och fångvaktare som berättar sin egen personliga historia om hur det var under den här tiden. Kapstaden som stad är som allra vackrast härifrån där man ser den ligga inklämd mellan Taffelberget i öster och havet i väster. Kanske åker ni till Godahoppsudden för att uppleva platsen där två världshav sägs mötas? Eller ta en rofylld tur till vindistrikten som gör gott för både kropp och själ.

Mot Namibia!

Idag lämnar ni Kapstaden och kör nu ut på vägarna med siktet inställt på den lilla staden Springbok i norr. Här stannar ni på en gästfarm som heter Biesjesfontein och Daisy Country Lodge. Biesjesfontein ligger strax utanför Springbok och är en mycket lugn plats där stjärnorna fyller natthimlen som juveler varje natt. Ni kan koppla av och bara njuta av stillheten efter en lång dag och om ni vill, så finns det möjlighet att bl.a. ta en tur på hästryggen i landskapet. Passa på och njut av Namaqualands gästfrihet!

Mäktiga Fish River Canyon

Efter frukost fortsätter ni mot Namibia som ligger ca 120 km norrut. Ni passerar gränsövergången Vioolsdrif/Noordoewer och korsar Orange River som utgör gräns mellan Namibia och Sydafrika. Har ni tid över kan ni hyra kanot och ta en tur här. Vidare norrut kommer ni fram till Gondwana National Park som ligger precis i kanten till Fish River Canyon och det är här ni stannar för natten.

Många hävdar att Fish River Canyon är som vackrast i soluppgången när solen sakta stiger och de vassa klippkanterna kastar skuggor över sprickflodsdalen. Fish River Canyon räknas som näst störst efter Grand Canyon i USA men är dock äldre och ett verkligt spektakulärt naturfenomen som tagit naturen hundra miljoner år att forma till hur det ser ut idag. Den är 160 km lång, upp till 27 km bred och 500 m djup, med rester av den flod som en gång i tiden karvade ut ravinen långsamt rinnande i dess botten. En helt otrolig plats!

Diamanter och en sandig spökstad

Ni kan ta det lite lugnt på dagen eller vandra i det vackra området runt lodgen. Ett annat förslag som vi varmt rekommenderar är att åka ut till kuststaden Lüderitz. Staden ligger vackert vid havet och en lunch här kan vara ett bra tidsfördriv. Men den verkliga turistattraktionen är inte staden i sig utan den lilla byn strax innan Lüderitz, Kolmanskop.

Staden var en gång i tiden en blomstrande och toppmodern stad som byggdes upp helt tack vare de diamantfynd som gjordes i området. Här plockade man de värdefulla stenarna från marken och fyllde en hel simbassäng innan tillgångarna började sina. När man beslutade sig för att flytta längre söderut för att leta nya diamanter lämnade man staden helt åt sitt öde. Då Kolmanskop ligger mitt ute i Namiböknen har sanden sakta tagit över stadens hus. Starka vindar har slagit sönder fönster och dörrar och sanden ligger i drivor inne i husen. Den torra luften gör så att allt har bevarats som det lämnades för mer än 60 år sedan. En guide berättar om de fina damernas lyxiga liv och de hårda arbetsförhållanden som rådde för de övervakade arbetarna. För den som gillar fotografi finns många möjligheter till otroliga motiv och otaliga minnesbilder.

Dags för Namiböknen

Nu fortsätter ni norrut mot Seeheim, där Namibias järnvägar korsas. Här styr ni mot nordväst till Helmeringhausen, en tyskgrundad stad som är känd för fåruppfödning. Njut av den fantastiska utsikten som naturen bjuder på utmed vägen, ni är nu på väg in i en riktig öken – Namiböknen. Ni bor på Hammerstein Lodge, som är ett populärt läger ca 60 km från Sesriem. På kvällen kan ni ta del i några av de aktiviteter som den här farmen bjuder på, t.ex. ”Cat Walk” där ni har möjlighet att se några av de stora afrikanska katterna.

Sossusvlei, en makalös plats

Den som stiger upp mycket tidigt hinner till Sossusvlei vid soluppgången. Detta är som ett sagoland, med sanddyner som sträcker sig upp till 300 meter omgivna av stora uttorkade sjöar. De varma tonerna från sanddynerna sträcker sig från blekt aprikos till terrakotta och djupt rött. Det ger en stor kontrast till den bländande vita ytan från de uttorkade sjöarna som ligger nedanför. Njut av en ofattbar utsikt över de högsta sanddynerna i världen och ta gärna en promenad till Dead Vlei, med uråldriga träd förstenade av torkan och hettan. Om ni är här tidigt på morgonen får ni se vackra skuggor på dynernas mitt och den som orkar tar gärna en tur upp på dynorna. Efteråt fortsätter ni en kort bit till den lilla byn Solitaire, för en god natts sömn.

Lugna dagar i Swakopmund

Efter frukost kör ni vidare via Kuiseb Canyon innan ni kommer ut till kusten vid Walvis Bay. Där svänger ni rakt norrut till Swakopmund. Stanna gärna till i Walvis Bay och ta omvägen ner mot Sandwich Harbour där tusentals flamingos samlas delar av året.

Swakopmund, Namibias badort på västkusten är en charmig småstad. Det är en liten bayersk ort som ligger inklämd mellan öknen och havet. Spendera eftermiddagen med att utforska staden till fots och svalka fötterna i Atlantens vatten. Ni har avslutningsvis två dagar ledigt här innan ni far vidare hemåt. Här finns mycket att hitta på för den som inte bara vill koppla av vid en pool eller i puben. Swakopmund är, förutom att vara en hamnstad, centrum för sådant som delfinsafari, quad biking, kamelridning, fallskärmshopp och andra äventyrliga aktiviteter. En underbar strand ligger precis vid stadens centrum och här träffas många under soliga dagar även om det är svalt i vattnet.

Resan avslutas i Windhoek

Ni kör nu den sista biten genom Namibia till huvudstaden Windhoek. Åter tillbaka i en stor stad, där ni kan njuta av de bekvämligheter som finns på pensionatet. Kanske tillbringar ni eftermiddagen med att slappa vid poolen eller klara av den sista shoppingen. Windhoek är ett stort center för hantverkare som kommer från norr, så det är ett bra tillfälle att köpa med sig en handgjord noshörning, flodhäst eller giraff som souvenir hem. Kvaliteten är generellt hög och priserna rimliga.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Alla delar av resan är anpassningsbara. Programmet går att förändra, förlänga eller förkorta, vi skräddarsyr enligt era önskemål. Priset är räknat på del i dubbelrum och styrs av säsong samt hur långt i förväg resan bokas. Kontakta oss för fler tips och ett personligt reseförslag. Kostnad för hyrbil tillkommer.

  • Flyg i ekonomiklass t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • 3 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Kapstaden.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Springbok.
  • 2 övernattningar på 3-stjärnigt boende med frukost i Fish River.
  • 2 övernattningar på 3-stjärnigt boende med frukost i Aus.
  • 1 övernattning på 2-stjärnigt boende med frukost i Sesriem.
  • 1 övernattning på 3-stjärnigt boende med frukost i Solitare.
  • 3 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Swakopmund.
  • 1 övernattning på 3-stjärnigt boende med frukost i Windhoek.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Sofie

Resespecialist

Resans längd:
18 dagar
Pris från:
25 400 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter samt del i dubbelrum under 14 nätter.

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

Utforska Lotties sydafrikanska pärlor!

Sydafrika i Lottie Knutsons fotspår

Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut av avkopplande dagar vid havet i Umhlanga och avsluta med safari på enastående Thanda. Förhoppningsvis får ni, precis som Lottie gjorde på sin resa, uppleva The Big 5 på nära håll.

Antal dagar:

11 dagar

Pris från:

49 800 kr

Ett land helt olikt alla andra

Mitt Namibia

Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika naturupplevelserna. En mix av kultur, natur och spännande safari.

Antal dagar:

16 dagar

Pris från:

26 200 kr

Safari, naturupplevelser och storstadspuls

Pilanesberg & Garden Route

Upplev det vilda afrikanska djurlivet och den natursköna kuststräckan i söder för att sedan avsluta i världens vackraste stad Kapstaden.

Antal dagar:

14 dagar

Pris från:

23 600 kr