För den som inte har så bra koll på Sydafrika brukar ändå namnet Stellenbosch klinga till lite bekant, om inte annat så har namnet förmodligen synts i förbifarten på Systembolaget då Stellenbosch utgör en del av den största, och förmodligen mest välkända, vinregionen i Sydafrika. Utsökta viner och mat må vara områdets huvudattraktion, men här finns mycket mer än så att uppleva.
Stellenbosch är väldigt lättillgängligt och ligger bara 40 minuter med bil från Kapstadens stadskärna och det funkar bra att ta Uber eller taxi hit för en rimlig peng om man inte har en hyrbil. Här väntar er oändliga vyer av vinrankor som slingrar sig långt upp på dramatiska berg som omringar dom. Man får känslan av att kunna se nästan hela vägen till världens ände samtidigt som man blir omtumlad av landskapets drastiska förändringar. Eftersom det ligger inåt landet är här alltid några grader varmare och man lyckas smita från dom starka vindarna som ofta härjar i Kapstaden. Förutom att det oftast är vindstilla ligger det ett annat lugn i luften som är svårare att sätta fingret på: ett landet-lugn som kommer tvinga er att sänka axlarna lite och ta lite djupare andetag, vare sig ni vill eller inte.
Det är hit Kapstadsbor, och Sydafrikaner, åker och ”hemestrar”. Trots att turister är frekventa förnimmer man sig inte den där känslan av turistfälla och känner sig lite närmare lokalbefolkningen än på andra ställen. Stellenbosch är en välkänd studentstad och huserar Sydafrikas äldsta universitet; Stellenbosch Universiteit. Majoriteten av befolkningen är Afrikaans, ett folk och språk som härstammar från de Nederländska nybyggarna som anlände på 1600-talet. Nederländarnas spår lyser även tydligt i arkitekturen, otaliga traditionella Cape Dutch Houses finns kvar och förhöjer stadens pittoreska känslan ännu mer.
Det finns såklart oändligt mycket att säga om områdets vingårdar och man kan omöjligt besöka alla. Men det erbjuds många halv- och hel-dagsturer som ger er chansen att se, smaka och beundra en blandning av olika viner och vingårdar. Är man extra äventyrlig av sig kan man hyra el-cyklar för att ta sig mellan de olika vingårdarna, eller bara susa runt i stan och vill känna vinden i håret. Ni som är riktigt vin-intresserade borde köpa årets upplaga av vinguiden Platter’s direkt på flygplatsen. Varje års utgåva beskriver och betygsätter alla sydafrikanska viner; både intressant och hjälpsam att ha med på restaurangbesök och vingårdar.
Samtliga vingårdar är i världsklass och det går knappast att pricka fel, men tre som står ut av olika anledningar är Tokara, Kanonkop och Stark-Condé. Tokara är en vingård i modernare stuk, massiva fönster som sträcker sig från golv till tak gör att ni inte missar något av den otroliga utsikten. Samtidigt kan ni vila ögonen på de samtida konstverk som integrerats i miljön både inne- och utomhus. Till och med lekplatsen där barnen kan springa av sig liknar mer ett konstverk än något annat. Förutom vin bjuder Tokara på nytänkande och välkomponerade rätter i världsklass, men utan att reflekteras i priset, tillagade med lokala råvaror – antingen à la carte eller så kan ni unna er en 4- eller 6-rätters. Dessutom är dom mästare på olivolja som kan köpas i deras deli bland en massa andra godsaker.
Kanonkop är inte bara den äldsta vingården i Stellenbosch men är även ganska bokstavligen världsbäst på deras specialité: druvan ”pinotage” som bara gror i Sydafrika. Denna vingården tilltalar er som är äkta vinfantaster och vin-nördar för här ligger de tekniska detaljerna i tillverkningsprocessen i fullt fokus, och Kanonkops ägare vill mer än gärna dela med sig av deras passionerade kunskap. Det erbjuds enbart vin och ingen mat, och är således inte lika attraktiv för barnfamiljer. Stark-condé skiljer sig från mängden rent geografiskt då det är den enda vingården i det storslagna naturreservatet Jonkershoek. Den är belägen i en dramatisk dalgång mellan två branta bergstoppar och alldeles intill en dam klädd med näckrostäcke. Ett besök är mycket väl mödan värd även om man inte väljer att avnjuta en vinprovning då ett extremt mysigt café också finns, kanske passar det perfekt om bara halva erat sällskap är vinintresserade? The Postcard Café erbjuder lätta luncher som sig passar en riktigt het dag och har en nästan lika stor kollektion med kakor som vingården har viner.
Babylonstoren måste också tvunget nämnas trots att den ligger en bit utanför Stellenbosch, och trots att den inte riktigt klassas som vingård; men detta är för att den är så mycket mer än det. Babylonstoren är: vingård, tea-room och bageri, botanisk trädgård, lyxig restaurang, hotel och spa, farm-shop och olivoljeproducent – allt på en och samma gång. Mest imponerande är nog deras trädgård som rymmer mängder av frukt och grönsaker, inhemska växter samt ståtliga snittblommor – varav alla kan provsmakas eller luktas på under en av deras guidade turer.
Vingårdarna är helt klart Stellenboschs kronjuvel, men ni får inte missa stadens många andra pärlor. Åtminstone en dag borde dedikeras till att strosa runt i stadskärnan som med lummiga alléer och nostalgiska fönsterluckor är optimal för att just strosa. Trots dess minimala storlek är stan hem till flertal konstgallerier och en del (lagom obskyra) museum, såsom The Stellenbosch Toy and Miniature Museum. I och med att det är en studentstad finns det gott om gulliga caféer där både studenter och upptäcktsresande i nöd kan få sin kaffekick; på Juvenate utlovas vacker latte-art och på Schoon hittar ni stadens absolut godaste bröd, men ni kommer stöta på en massa andra utan att ens leta. Eller så kan ni ta en takeaway-kaffe, i äkta studentanda, och beundra det nästan 200 år gamla universitetsområdet. Även i centrum är naturen nära till hands, utan att lämna stadskärnan kan ni besöka den botaniska trädgården eller naturreservatet Jan Marais Nature Reserve för en klorofyll-fylld promenad.
Stellenbosch, eller ”Stellies” som Sydafrikaner benämner det, är som sagt kantat av hisnande berg – och där det finns berg finns det hiker. Högst på listan står Jonkershoek Waterfall, för alla vet ju att de bästa hikerna är dom som ger utdelning i form av ett välförtjänt dopp – och i detta fall till och med ett vattenfall. Stigen hit är pulshöjande men med många pauser och mycket fika går den att klara med barn också (och är därmed överkomlig även om kondisen inte är på topp). Förutom extrema mängder vatten får ni inte glömma att boka att ”permit” minst en dag innan; detta är så att naturreservatet kan reglera antalet besökare och se till så att ni som besöker vattenfallet kan göra så i lugn och ro.
Förutom att det finns stora lekplatser att utforska på nästan alla vingårdar, såklart strategiskt placerade för att ge föräldrar chansen att kunna njuta av vinprovningar ifred, hittar ni en rad andra aktiviteter som gör Stellenbosch till en extremt barnvänlig destination. Närområdet kryllar av ställen med exotiska djur såsom The Giraffe House, Exotic Animal World eller The Alpaca Loom – som till stor del uppskattas lika mycket av vuxna. Besöker man vingården Spier kan man till och med få klappa världens snabbaste däggdjur, geparder – detta efter att ha fått lunch serverad uppe bland trätopparna. Frukt och bär växer lika bra som vinrankor här så beroende på säsong så finns det flera självplock att besöka. För familjer med lite äldre barn, eller barnasinnade vuxna för den delen, finns det ett massvis med äventyrliga aktiviteter såsom tree-top hopping eller mountainbiking.
Sist men inte minst så måste Route 44 Market nämnas. Som namnet antyder ligger marknaden intill motorvägen Route 44 på vägen till Stellenbosch och är öppen varje helg – den blir antingen en perfekt början eller ett perfekt avslut på eran tripp. Marknaden är ungefär trippelt så stor som de flesta andra marknader i Kapstadsområdet och erbjuder ett överflöd av olika cuisines och crafts, och som väntat en stort urval av Stellenboschs viner.
I Stellenbosch kommer ni äta gott, dricka gott, sova gott – men framförallt må gott.