Avkoppling och pulshöjande upplevelser vid havet

Uttrycket ”Life’s a Beach” är ett utmärkt sätt att sammanfatta St Francis Bay. Här kretsar det mesta kring stranden och allt som hör där till – sol, bad, surfing, seafood och cocktails.

Denna strand-stad ligger i provinsen Eastern Cape, en dryg timma från Port Elisabeth som är en av Sydafrikas största städer. En resa hit hade kunnat göras som avslut på Garden Route, eller i samband med ett besök på Addo Elephant Park.

Surfarens paradis

Här flockas surfare från hela landet och som så många andra städer på Sydafrikas östkust beskrivs det som ett Surfer’s Paradise. Men surfare eller ej kommer ni att förälska er i de kilometerlånga stränderna och dess lugna och varma vatten.

Faller surfning inte er i smaken så är det bara att välja och vraka bland alla andra vattenaktiviteter som finns: SUP (Stand Up Paddle), kanot och kajak paddling, båtuthyrning, eller vattenskidor – bara för att nämna ett par stycken. Trots allt detta är det dock få saker som slår en hederlig och fridfull strandpromenad.

Vattnet lockar inte bara oss människor, utan uppskattas lika mycket av alla valar, delfiner och pingviner som finns i området. Ni kommer säkert se dem från strandkanten men att bemöta djuren på riktigt nära håll under en valsafari är en helt annan upplevelse och ett måste om ni besöker staden under valsäsongen.

Även om det nästan är omöjligt att få nog av den indiska oceanen finns det lika många sysselsättningar på torra land. Om ni är golfare blir ni säkert glada att höra att det finns, inte bara en men två, golfbanor som båda erbjuder fantastisk havsutsikt.

Efter en lång dag på stranden går ni på jakt efter en färgsprakande cocktail och det blir verkligen inte svårt att hitta en bar som låter er avnjuta solnedgången från första parkett. Till kvällsmat är det pinfärska skaldjur som gäller på en av stadens otaliga seafood- restauranger.

St Francis Bay är helt enkelt semester i ett nötskal.