Med skräckblandad förtjusning

Detta är utflykten för dig som vågar komma nära vilda djur. I Sydafrika lever några av världens farligaste hajar, vithajen. Men även andra hajar simmar runt i haven som omger landet. Varför inte ta ett litet dopp tillsammans? Adrenalinpåslag i sikte!

Ni lämnar hotellet innan solen gått upp och blir körda ca tre timmar till en liten fiskeby. Här möter ni upp resten av gruppen och era guider. Ni får en enklare frukost och blir samtidigt informerade om dagens aktivitet och vilka regler som gäller. Sedan åker ni ut till havs i en mindre fiskebåt. Det kan gunga på rätt bra när vi är mitt ute till havs. Vattnet är kyligt men adrenalinet värmer er. När ni kommit ut på tillräckligt djupt vatten fäster de en metallbur på båtens sida. Det är dags att kliva ner och spana! Ni går ner fyra-fem personer åt gången. Alla har våtdräkt och snorkel men ni behöver ingen dykerfarenhet för att klara denna tur. Besättningen på båten kastar i fiskbete i vattnet för att locka till sig hajarna. De matar inte hajarna utan lockar bara dit de med fiskrens och blod-doft. När hajarna närmar sig buren får ni en signal att dyka ner med huvudet under vattenytan och ta tag i handtaget för att hålla er fast så att ni kan se dessa makalösa, men skrämmande, rovdjur.

Hajarna kommer verkligen nära och det är med skräckblandad förtjusning ni plötsligt stirrar hajen i vitögat! Känner man sig orolig eller rädd behöver man inte kliva ner i vattnet i buren, det är spännande nog att bara från båten stå och skåda de stora djurens siluett i vattnet. Ni är ute till havs några timmer innan ni återvänder till land för lite stärkande lunch. När pulsen har lagt sig blir ni sedan körda tillbaka till ert boende. Räkna att hela dagen går åt till denna häftiga utflykt, alltså att dyka med vithajar i Sydafrika!

Resor till Kapstaden