Hur hamnade de där?

Många är vi som har charmats av de söta små pingvinerna vid Boluders Beach i Sydafrika, samtidigt är inte pingviner ett djur som egentligen trivs på Afrikas fastland. Hur hamnade dem egentligen där?

Pingvinerna härstammar från de närliggande öarna utanför Sydafrikas kust så som Dyer Island utanför Gansbaai. Men på grund av överfiske av sardiner och anjovis, som är deras huvudsakliga föda, på 60 och 70-talet tvingades de att förflytta sig och skapa nya kolonier. År 1983 dök de första pingvinerna upp i Sydafrika, på Boulders Bech, och upptäckte att granitklipporna skyddar dem från hårda vindar och höga vågor. Vid den tiden fanns det också gott om föda i vattnet här. De slog sig till ro och hade det riktigt gott ställt under en period.

Med tiden minskade dessvärre pingvinerna i antal. Överfisket har fortsatt och oansvarig turism har lett till att maten sinat för pingvinerna som minskat i antal från ca 1,5 miljon 1910 till ca 3 000 idag. Numera tillhör de Table Mountain National Park Marine Protected Area vilka jobbar för att skydda pingvinerna, hålla Boulders Beach och de övriga stränderna rena. Och att utbilda de yngre generationerna i ansvarsfull turism så att de ska ta ansvar och hjälpa till att bevara dessa vackra varelser.

För några år sedan byggdes flera ramper runt reservatet så att det ska vara lättillgängligt för alla men också skydda pingvinerna bättre och få folk att lättare hålla avstånd ifrån djuren. Numera hjälper de cirka 60 000 årliga besökarna till att finansiera skyddet av de afrikanska pingvinerna. För de som vill doppa sina tår eller ta en simtur i det uppfriskande, eller kalla; vattnet i Atlanten finns det möjlighet att bada bland granitklipporna, och har ni tur dyker det kanske upp en pingvin som simmar med på avstånd. Vill ni lära er mer om dessa fantastiska varelser kan ni boka in en guidad tur vid Boulders Visitors Centre, där pengarna naturligtvis används för att fortsatt värna om pingvinernas framtid.

 

Resor till Sydafrika