Restauranger i Sydafrika

Kapstaden

La Colombe

I det lilla vindistriktet Constantia, bakom Table Mountain ligger Silvermist Mountain Lodge. Här ligger Sydafrikas absolut bästa restaurang, La Colombe. Köket är modernt franskt med asiatiska influenser och ett måste för alla som är intresserade av en matupplevelse som man inte glömmer i första taget.
Tel: + 27 (0) 21 794 2390 | www.lacolombe.co.za | [email protected]

GOLD

Restaurangen ligger mitt i centrum och serverar typisk afrikansk mat från hela den afrikanska kontinenten. Menyn består av mellan 14 – 18 rätter, alla fint presenterade där personalen berättar om var rätt innan den serveras, varifrån den kommer och vad det är. Det råder en livlig stämning och under kvällen har de uppträdande med dans, iklädda masker och dräkter från Västafrika. Mellan klockan 18.30 – 19.00 så har de en interaktiv trumsession som man kan delta i, kul och lärorikt.
Tel: +27 (0) 21 421 4653 | www.goldrestaurant.co.za | [email protected]

Baia Seafood Restaurant

Restaurang Baia har ett unikt läge då restaurangen ligger nere i hamnområdet Victoria Wharf Waterfront. Från deras fyra terrasser får man en panoramavy över hamnen och havet och tillsammans med den utsökta maten och höga servicen blir besöket en fantastisk upplevelse. Deras högklassiga råvaror komponeras av Patricio Cumaio som är chef de cuisine. Influenser från Sydafrika, Frankrike och Portugal syns tydligt i menyn och de serverar alltifrån havets läckerheter till fågel, biff och kalv rätter. Men det är för deeras seafood man kommer hit, de bästa i Kapstaden! De har ett omtalat rykte och ägaren Luis Viana står för att de har världens bästa restaurang terrass där man har utsikt över den livliga hamnen där man kan se stora båtar lägga till.
Tel: +27 (0) 21 421 0935 | www.baiarestaurant.co.za | [email protected]

Grand Café Granger Bay

Ett stenkast från Waterfront vid en artificiellt uppbyggd strand ligger denna hippa restaurang. På dagen serveras luncher utomhus där hälften av borden är på ett trädäck medan den andra halvan är utplacerad i sanden. Ska ni äta middag så kom gärna lite innan och ta en drink i en av de två beach barerna innan ni sätter er till bords. På menyn står mycket fisk, Cape Malay mat och curry. Väljer ni att sitta inomhus så är det ett ombyggt lager som utgör restaurangen, rustikt, enkelt och trendigt. Grand Café finns även i närbelägna Camps Bay och Plettenberg Bay.
Tel: +27 (0)21 425 0551 | http://www.grandafrica.com | [email protected]

Paranga Restaurant

Mitt på strandpromenaden I det fashionabla området Camps Bay ligger denna pärla. Endast en livlig gata skiljer restaurangen från den halvmåneformade stranden och en helt perfekt solnedgång som går ner rakt ute i havet. Paranga är som gjort för en långlunch med den avslappnade stilen men ändå med klass. Kom i badshorts eller i kostym, bägge passar. Ljudnivån är hög från folk som samtalar och från musiken som spelar och man känner verkligen att man är på ett populärt ställe. Sushi, läckra sallader och en bred meny av havets läckerheter blandat med de bästa kötträtterna tillfredsställer de flestas behov.
Tel: +27 (0)21 438 0404 | www.paranga.co.za | [email protected]

Sevruga

Nere i Waterfront, så nära vattnet man kan komma ligger Sevruga. Utöver en fantastisk meny av läckerheter är vår favoritsushin! Alan Huang är kreatören av dessa sushirätter och ansedd som en av landets mest innovativa sushi masters. Sätt er på uteserveringen och be dem bära in en blandning av sushirätter som de själva kan bestämma så får ni ett fat fyllt av fantastiska rätter till mycket överkomligt pris.
Tel: +27 (0) 21 421 5134 / 7 | https://www.sevruga.co.za | [email protected]

Stellenbosch

Guardian Peak

Restaurangen ligger på vingården med samma namn, strax nedanför Ernie Els vingård och ägs också av honom. Den har en av de mest fantastiska utsikter man kan föreställa sig med Heidelberg bergen snett till höger och Stellenbosch dalen till vänster. Stora fönster gör att man kan sitta inomhus och njuta av utsikten. Restaurangen är bäst lämpad till lunch just pga utsikten. Ät gärna deras trerätters lunch med vinpaket till maten.
Tel: +27 (0) 21 881 3899 | www.guardianpeak.com | [email protected]

96 Winery Rd

Mitt i vindistriktet ligger denna restaurang som satsar på närodlade råvaror. Ofta är de ekologiskt odlade för säsongen anpassade och alltid närproducerade. Restaurangen lämpar sig bäst till lunch då de har en mysig uteservering där man kan sitta i skuggan av vinrankorna som slingrar sig upp på taket. En vacker trädgård och lugn omgivning gör detta till en oas med god mat och skön, avslappnande atmosfär.
Tel: +27 (0) 21 842 2020 | www.96wineryroad.co.za | [email protected]

De Volkskombuis

Här serveras måltider med traditionell sydafrikansk prägel men med modern touch. Maten som erbjuds tillreds med säsongsbetonade råvaror och avnjuts i de ombonade lokalerna eller utomhus i skuggan under de gamla träden som ramar in trädgården. De Volkskombuis erbjuder frukost, lunch och middag.
Tel: +27 (0) 21 842 2020 | https://devolkskombuis.co.za/ | [email protected]

The Restaurant at Clos Malverne

Denna frukost- och lunchrestaurang är belägen med fantastisk utsikt över omgivningarna. Menyn som är säsongsbetonad erbjuder såväl kött- och fiskrätter som rustika pizzor. Utöver frukost och lunch erbjuds även kombinerad glass- och vinprovning.
Tel: +27 (0) 21 842 2020 | https://closmalverne.co.za/the-restaurant/ | [email protected]

Franschhoek

La Petite Colombe

I det franskinspirerade samhället Franschhoek ligger La Petite Colombe, ett nytt tillskott i familjen La Colombe som är känd för att vara Sydafrikas bästa restaurang. Le Petite Colombe erbjuder likt sin storasyster en fransk gastronomisk upplevelse med asiatiska inslag. Det ligger i anslutning till det fem-stjärniga hotellet Le Quartier Français Hotel och erbjuder en matupplevelse utöver det vanliga.
Tel: +27 (0) 21 202 3395 | https://www.lapetitecolombe.com/welcome | [email protected]

Leeu Collection

Hotellkedjan Leeu Collection erbjuder varierade gastronomiska upplevelser i och runt Franschhoek. The Dining Room erbjuder enastående vyer över vingårdar, berg och dalar och uppmuntrar till långa måltider bäst avsmakade med en fin årgång från vinkällaren. På The Conservatory njuter ni av en lättare meny som serveras hela dagen. Protégé ligger på hotellet Le Quartier Français, köket influeras av det italienska och franska köket. På samma hotell finner ni även Épice som erbjuder ett koncept med fine-dining.
Tel: +27 (0) 21 492 2222 | https://leeucollection.com/discover/franschhoek/ | [email protected]

Monneaux Restaurant

Med flera utmärkelser har Monneaux skapat en härlig klassisk Cape meny. Restaurangen ligger på det vackra hotellet Franschhoek Country House and Villas och har en väldigt mysig källarlokal där man kan njuta av den enastående maten och dricka lokala och utländska viner från deras imponerande vinkällare. I restaurangens Bar Lounge kan man sitta i en avslappnad miljö och umgås med sitt sällskap. De serverar lunch på terrassen under ett stort ”pepper tree”.
Tel: +27 (0) 21 8763386 | https://www.monneaux.co.za | [email protected]

Boschendal

Mellan Stellenbosch och Franschhoek ligger denna ljuvliga vingård som grundades 1685 som en av Sydafrikas äldsta gårdar. Gården ligger i ett område där ekosystemet kallas för ”Cape Floral Kingdom” och här erbjuder man en prisbelönad och ekovänlig vin- och matupplevelse. Manor House bjuder in till vinprovning i trädgården. Här finns även möjlighet att avnjuta en härlig picknick i parken. Restaurangen The Werf Restaurant erbjuder det bästa av lokala och säsongsbetonade råvaror. Vingården erbjuder även guidade turer, vandringsleder och en gårdsbutik med lokala delikatesser.
Tel: +27 (0) 21 870 4200 | https://boschendal.com/eat/ | [email protected]

Knysna

Zachary’s Grill Room at Pezula Hotel

Zachary’s är beläget i det fem stjärniga hotellet Pezula Resort Hotel and Spa. De har fyra lokaler att välja mellan, Restaurangen, Loungen, Terrassen och den Privata Restaurangen. De använder endast lokala råvaror och har menyer baserade på säsong där ingredienser från hotellets organiska trädgård alltid finns med. De har en stor vinkällare med lokalproducerade viner men även internationella viner som två år i rad vunnit en utmärkelse av Excellence i Wine Spectator.
Tel. +27 (0) 44 302 3410 | www.pezula.com | [email protected]

34degrees south

34degrees south är stället för er som vill ha lite av varje. Det är egentligen ingen restaurang utan mer en mötesplats och affär. Deras service sträcker sig från matställe, bageri, presentaffär, fiskhandel till matbutik. De serverar en ljuvlig frukost, lunch och middagsmeny till bra pris. Restaurangen ligger nere i Waterfront på en träbrygga med utsikt ut över lagunen. Prova gärna deras ostron.
Tel: +27 (0) 44 382 7331 | www.34-south.com | [email protected]

Sirocco

Sirocco är döpt efter den ljumma vinden som finns runt Medelhavet. Det är en vibrant restaurang med lunch och middags servering. För dem som gillar en avslappnad miljö men ändå sofistikerat är detta det rätta stället. Det är ett modernt ställe med en romantisk känsla skapad av rätt ljussättning. De har en väldigt tilltalande meny med bland annat Gourmet burgare, sallader och smårätter. Den ligger på ute på ön Thesen Island som ni kan köra bil eller ta en taxi till.
Tel: +27 (0) 44 382 4874 | www.sirocco.co.za | [email protected]

Johannesburg

The Grillhouse

The Grillhouse ligger i Rosebank och grundades år 1995 och är nu en av Sydafrikas bästa steakhouse. Här erbjuds det en kombination av olika måltider i en klubbliknande miljö. Restaurangen är mest känd för sina biffar och revbenspjäll, på menyn finner du också ett lyxigt urval av fågel, fisk och vegetariska rätter. De har också en ett stort utbud av viner och en egen vinkällare som man är varmt välkommen att besöka. Restaurangen är mest lämpad för middag.
Tel: +27 (0) 11 880 3945 | www.thegrillhouse.co.za | [email protected]

Pigalle Restaurant

Pigalle Restaurant är en exklusiv restaurang belägen i Sandton. Här avnjuter ni skaldjur som tillagas enligt traditionella recept eller väljer ni några av de övriga huvudrätterna med portugisisk touch. Pigalle Restaurant har också ett exklusivt utbud av vin och champagne. Restaurangen erbjuder både lunch och middag i en varm och modern miljö.
Tel: +27 (0) 11 684 2711 | www.pigallerestaurants.co.za | [email protected]

San Restaurant & Deck

San Restaurant & Deck är ett café/bistro som ligger i Southern Sun Sandton Hotel. I en avslappnad och inbjudande miljö kan ni prova deras berömda strutsburgare följt av Naartijes malvapudding. Menyn som är inspirerad av sydafrikanska ingredienser ändras dagligen.
San Deck erbjuder en hisnande utsikt över Sandton, här finns tre eldstäder och mysiga soffor där kan njuta av solnedgången. Här serveras det både lunch och middag.
Tel: +27 (0) 11 780 5000 | www.southernsun.com/deluxe/sandton-sun/dining/pages/overview.aspx | [email protected]

Durban

Cargo Hold at uShaka

En annorlunda upplevelse där man äter spännande maträtter i en spännande miljö. Öga mot öga genom en ruta ser man på de vackra hajarna och äter från kökets kryddiga, fruktiga och exotiska rätter och dricker fina viner. Hela restaurangen är byggd i ett skepp där ena väggen utgör ett stort akvarium. Restaurangen är belägen i en vattenpark ”Ushaka Marine World” med massor av aktiviteter för familjen. Under perioder är barn under 12 år inte är tillåtna efter klockan 18:00, kontrollera detta vid eventuell bokning.
Tel: +27 (0) 31 328 8065 | http://www.ushakamarineworld.co.za/restaurants/cargo-hold-promenade/ | [email protected]

Hermanus

Fisherman’s Cottage

Centralt belägen fisk- och skaldjursrestaurang. Fisherman’s Cottage erbjuder en enkel men inbjudande meny. Miljön är trivsam, ni sitter på rustika träbänkar i en byggnad från sent 1800-tal.
Tel: +27 (0)28 312 364 | http://www.fishermanscottage.co.za | [email protected]

Rossi’s

Här råder en inbjudande och avslappnad stämning, vilket bidrar till att stället ofta är välbesökt oavsett veckodag eller tid på året. Rossi’s är ett populärt ställe för barnfamiljer.
Tel: +27 (0) 28 3122 848 | https://rossis.co.za/ | [email protected]

Heaven

Heaven är en mindre restaurang som ligger på vingården Newton Johnson uppe i Hemmel-en-Aarde-dalen, 15 minuter med bil från Hermanus centrum. Det är definitivt värt att köra upp hit för en lunch. Maten är fantastisk, vinerna goda och servicen utmärkt. Samtidigt kan du njuta av en underbar utsikt över dalen och vid fint väder, även ut över Atlanten.
Tel: +27 (0) 21 200 2148 | http://www.newtonjohnson.com | [email protected]

St Lucia

Alfredo’s Restaurant

De är specialiserade på Italiensk mat och serverar à la carte men har även catering service.
Deras specialitet är fisk och skaldjur, kalv och utsökta italienska pastarätter. Det är en enkel restaurang med god mat.
Tel: +27 (0) 35 590 1150

St Lucia Ski-Boat Club

En liten men populär restaurang där ni kan sitta och skåda djurlivet, har ni tur ser ni såväl flodhästar som krokodiler. Det är den enda restaurangen som är belägen på strandbädden av St Lucia Estuary. Enkel restaurang som bland annat serverar hamburgare och enklare rätter. På helgerna samlas sydafrikanerna här för att se på rugby eller cricket.
Tel: +27 (0) 35 5901376