UD avråder från resor till hela världen. Vi kommer att kontakta alla kunder som berörs av detta i turordning utifrån avresedatum. Du behöver inte kontakta oss, vi hör av oss. Läs mer här: Aktuell information om Coronaviruset
Shongololo Express - The Southern Cross
15 dagar

Shongololo Express - The Southern Cross

fr 64 800 SEK Visa avgångar

Shongololo Express - The Southern Crossfr 64 800 SEK

Tågresan tar er genom sex länder i södra Afrika och bjuder på spännande upplevelser varje dag. Tåget rör sig i sakta mak mellan Johannesburg och Victoriafallen och stannar på en mängd ställen i Sydafrika, Zimbabwe, Swaziland, Botswana, Moçambique och Zambia. När landskapet breder ut sig framför er kommer ni att få förståelse för den kulturella och geografiska cocktail som gör södra Afrika så pulserande och spännande. Under resan kommer ni att få möjlighet att välja på flera olika dagsutflykter.

När afrikanerna för första gången såg ett tåg sakta röra sig längs horisonten kallade de det för Shongololo, som betyder tusenfoting. En affärsidé föddes 1995 och tåget fick namnet Shongololo och tåget åker genom följande afrikanska länder i södra Afrika: Sydafrika, Swaziland, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Zambia. Varje morgon vaknar ni utvilade och redo för dagens utflykter som varierar från dag till dag med stora valmöjligheter. Det finns alltid något för alla, det är bara tycke och smak som avgör. Självklart blir det mycket djur och natur men även kultur, historia och ljuvlig mat längs med färden. Utflykterna längs med resans gång genomförs i luftkonditionerade minibussar och med engelsktalande guider. Det finns även möjlighet att boka andra, mer äventyrliga aktiviteter till självkostnadspris såsom bungyjump och ballongflygning, utbudet varierar mellan de olika resorna.

Samtliga tåg har en restaurangvagn, en bar- och loungevagn samt två olika klasser på kupéerna, Emerald och Gold.

Resan kan också göras i omvänd riktning med identiskt program.

Visa avgångar

Program

Programmet är standard för Shongololo Express - The Southern Cross men vissa avvikelser kan förekomma.
victoriafallen-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 1: Avresa
Nu börjar äventyret! Idag reser ni ifrån Skandinavien och efter en mellanlandning flyger ni vidare till Sydafrika.

pretoria-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 2: Pretoria / Johannesburg / Soweto
Ni blir hämtade på flygplatsen för transfer till tåget. Provinsen Gauteng är södra Afrikas ekonomiska knutpunkt och namnet betyder ”plats av guld”, vilket är väldigt passande då en stor del av välfärden har sitt ursprung från denna ädla metall. Beroende på när ni landar, har ni möjlighet att delta i dagens utflyktsprogram – dagens planerade turer går till Johannesburg eller Pretoria, samt Soweto. Se utflyktsprogrammet.

Tåget avgår på kvällen från Johannesburg mot Nelspruit.

mpumalanga-gods-window-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 3: Mpumalanga
Mpumalanga betyder ”den uppåtgående solens land” och är en bergig höglandsprovins där varje blick ut från tågfönstret kommer att erbjuda vackra vyer. 

Ni besöker byn Pilgrims Rest, ett levande museum och statligt minnesmärke. Guldfyndigheter hittades i detta område 1873, som lockade till sig fler än 1 500 lycksökare. Idag kan man besöka många av de restaurerade gruvbostäderna, som numera fungerar som butiker. I detta dramatiska område finns det gott om naturliga geologiska formationer som t.ex. den 26 km långa och 800 meter djupa ravinen Blyde River Canyon eller de cylindriska, djupa håligheterna Bourke´s Luck Potholes formade av forsande vatten. Från utkiksplatsen Gods Window har ni en underbar utsikt över the Highveld. Efter en heldag i Mpumalanga återvänder ni till tåget som tar er till Krugerparken.

bufflar-buffel-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 4: Krugerparken
Krugerparken kräver ingen närmare presentation. Här erbjuds ni en upplevelse i den afrikanska bushen som är bland de bästa i såväl Afrika som världen. Krugerparken, som grundades 1898 av dåtida presidenten Paul Kruger för att skydda de vilda djuren mot den hänsynslösa jakt som pågick under 1800-talet, är nu en park på nästan 2 miljoner hektar och är oslagbar när det gäller mångfalden av djur- och växtarter. Här finns 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter (inklusive The Big Five: lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning).

Ni har en heldag av safari i öppna fordon (frivilligt) medan tåget väntar på er i Malelane. Ni åker vidare till Mozambique och Maputo över natten.

strand-mocambique-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 5: Maputo (Moçambique)
Huvudstaden i Moçambique, Maputo, är en spännande blandning av kultur och byggnader med afrikanska, portugisiska och koloniala influenser. Gamla katolska kyrkor står sida vid sida med muslimska moskéer och fort, viktorianska herrgårdsbyggnader och andra hus från en svunnen tid. Det är en stad full av kontraster vilket gör det till en bra mötesplats för folk från olika kulturer.

Ni avnjuter Afternoon Tea på tåget på eftermiddagen och fortsätter sedan till Swaziland.

marknad-swaziland-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 6: Swaziland (Swaziland)
Idag har ni en heldag framför er i detta bergiga lilla land vilket ger er en inblick i hur livet ter sig i Afrikas näst minsta, och ett av världens äldsta, kungadömen. Denna monarki är helt annorlunda från Sydafrika. Bara det att kungen själv har 14 fruar säger väl en del. Här lever man kvar i traditionella lerhyddor och kor och getter går fritt omkring på både landsvägar och gatorna inne i de större samhällena. Ni färdas landvägen i Shongololos egna minibussar och vägen erbjuder dramatiska vyer över Ezulwini Valley och Komati River. Ni besöker Swazi Market – en pulserande marknad där ni kan beskåda och köpa hantverk av bra kvalitet. Detta lär vara ett av de bästa ställena på er resa att inhandla souvenirer, stort utbud och billigt.

Resan fortsätter över natten till Limpopo och Klaserie i Sydafrika igen

elefanter-chobe-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 7: Greater Kruger
Ni börjar dagen med en morgonsafari i Kapama Game Reserve. Efter morgonturen besöker ni Hoedspruit Endangered Species Centre där man tar hand om och försöker återföra djur som är på väg att bli utrotade.

Ni äter lunch på tåget som fortsätter norrut mot Tzaneen och övernattning vid Louis Trichardt.

emerald-double-cabin-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 8: En dag på räls
Ni tillbringar dagen på tåget. Passa på att ta en drink och slappna av i loungevagnen medan ni passerar provinserna Mpumalanga, Gauteng och Limpopo och landskapet passerar förbi. Vid Beit Bridge kommer ni in i nästa land, Zimbabwe, och fortsätter mot Rutenga station där tåget stannar över natten.
Under dagen kommer guiderna att berätta om områdena som passeras.

great-zimbabwe-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 9: Great Zimbabwe
Ni reser från Rutenga genom ett vackert granitbergslandskap till Great Zimbabwe – ett imponerande monument. Det är det största förkoloniala monumentet söder om pyramiderna i Egypten och staden beboddes troligtvis mellan 1000- och 1400-talen. Här kan ni vandra runt bland ruinerna av en antik stad som byggdes av Rozwi-folket och upptäcka hur de levde och bröt guld och silver som slutligen lämnade afrikansk mark via arabiska och portugisiska köpmän. Man vet inte med säkerhet varför området övergavs.

Lunchen äter ni på egen bekostnad på innan ni återvänder till tåget som väntar på er i Bannockburn och reser mot Somabhula över natten.

lejon-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 10: Antelope Park, Gweru
Ni har en heldag på Antelope Park. Här kan ni välja mellan att paddla kanot, åka på safaritur i jeep, ha safari från hästryggen etc. Se utflyktsprogrammet.

Ikväll avgår tåget mot Bulawayo.

kudu-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 11: Bulawayo och Matabo Hills National Park
Idag besöker ni Matabo Hills National Park hela dagen. Matabo Hills National park är väl känt för sina imponerande klippkonstmålningar och platsen för Cecil John Rhodes grav. Man tror också att Matobo Hills har den högsta koncentrationen av Black Eagles i världen.

Tåget lämnar Bulawayo på kvällen och färdas till Dete över natten.

giraffer-hwange-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 12: Hwange National Park
Zimbabwes mest kända nationalpark är känd för sina lejon och sin stora population av giraffer. Med sina 14 600 kvadratkilometer som innesluter 105 däggdjursarter och en stor variation av fåglar är det landets största viltpark, i storlek jämförbar med Belgien. Populationen av vildhund räknas som en av de största i Afrika. P.g.a. avsaknaden av naturlig vattenkälla finns det konstgjorda vattenhål utspridda i parken för att erbjuda vatten åt djuren under torrsäsongen. Ni börjar dagen med en tidig safari i gryningen för att sedan äta frukost på Sable Valley Lodge. Härifrån kan ni spana kring vattenhålen efter djur som kommer för att dricka och svalka sig. Lunchen, som är på egen bekostnad, äter ni på Sikumi Tree Lodge där ni kan vila vid poolen på eftermiddagen innan det är dags för ytterligare en safari när skymningen börjar lägga sig.

Tåget avgår mot Victoriafallen på kvällen.

victoriafallen-vattenfall-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 13: Victoriafallen
Victoriafallen (Victoria Falls på engelska) som också kallas Mosi-oa-Tunya vilket betyder ”röken som dundrar” är 108 meter höga och 1,7 km breda, är den största ”ridå” av fallande vatten på jorden. Vattnet stänker så högt upp som 500 meter och kan ses från ett avstånd på 70 km. Ljudet från fallen hörs på flera kilometers avstånd och det dova mullrandet förvandlas till ett vrål när man kommer nära. Vattenmängden i fallen skiljer sig kraftigt mellan slutet på regnsäsongen och slutet på torrperioden, trots detta är fallen värda att besöka året runt. Tack vare fallens bredd finns det gott om säkra utsiktsplatser över fallen och de mullrande vattenmassorna när de stupar ner i klyftan. Regnskogen runt om, som är konstant fuktig tack vare fallen, är en sevärdhet i sig med flera intressanta träd och växter som t.ex. fikonträd, mahogny, dadelpalm och ebenholts. Även den fågelintresserade kan finna sitt lystmäte här. Om ni vill handla souvenirer så finns det gott om hantverkare och små souvenirstånd överallt.

Ni har en guidad tur i staden samt av fallen. På seneftermiddagen träffas ni och har en tur på Zambezi floden i solnedgången. Ni blir efter turen körda till ert hotell.

zambezifloden-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika

Dag 14: Hemresa
Er resa genom södra Afrika med Shongololo har nu kommit till sin sista dag. Det anordnas lite aktiviteter på förmiddagen till självkostnadspris. Ni flyger hem på eftermiddagen via Johannesburg.

Dag 15: Hemkomst
Efter en resa med många upplevelser och intryck landar ni idag i Skandinavien igen.

Avgångar

Visar tillgängliga avgångar för Shongololo Express - The Southern Cross.
DatumReslängdProgramPris frKlassKontakta oss
201915 dagarLäs program77 100:-Emerald SuiteMer infoBoka
201915 dagarLäs program64 800:-Gold SuiteMer infoBoka
Pris ovan avser per person.

Liknande resor

Andra som tittade på denna resa tittade även på dessa.