Shongololo Express - The Good Hope
18 dagar

Shongololo Express - The Good Hope

fr 70 400 SEK Visa avgångar

Shongololo Express - The Good Hopefr 70 400 SEK

Denna intressant tågresa ger en mångsidig bild av Sydafrika då ni färdas genom de områden som anses innehålla det bästa landet har att erbjuda. Ni kommer att åka kors och tvärs över landet och uppleva varierande landskap, kuststräckor, kulturella miljöer och folkslag. Från höglandet i norr, över KwaZulu Natals kullar, till Indiska oceanens färgsprakande vatten, genom inlandet för att avslutningsvis få njuta av Kapprovinsen med dess pittoreska vinlandskap och Kapstadens stora utbud. Under resans gång kommer ni att få välja mellan flera olika utflykter.

När afrikanerna för första gången såg ett tåg sakta röra sig längs horisonten kallade de det för Shongololo, som betyder tusenfoting. En affärsidé föddes 1995 och tåget fick namnet Shongololo och tåget åker genom följande afrikanska länder i södra Afrika: Sydafrika, Swaziland, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Zambia. Varje morgon vaknar ni utvilade och redo för dagens utflykter som varierar från dag till dag med stora valmöjligheter. Det finns alltid något för alla, det är bara tycke och smak som avgör. Självklart blir det mycket djur och natur men även kultur, historia och ljuvlig mat längs med färden. Utflykterna längs med resans gång genomförs i luftkonditionerade minibussar och med engelsktalande guider. Det finns även möjlighet att boka andra, mer äventyrliga aktiviteter till självkostnadspris såsom bungyjump och ballongflygning, utbudet varierar mellan de olika resorna.

Samtliga tåg har en restaurangvagn, en bar- och loungevagn samt två olika klasser på kupéerna, Emerald och Gold.

Resan kan också göras i omvänd riktning med identiskt program.

Shongololo Good Hope här anpassat för att passa den hängivna golfaren med möjlighet till spel på flertalet av Sydafrikas bästa banor, detta mot tilläggskostnad.

Visa avgångar

Program

Programmet är standard för Shongololo Express - The Good Hope men vissa avvikelser kan förekomma.
shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 1: Avresa
Nu börjar äventyret! Idag reser ni ifrån Skandinavien och efter en mellanlandning flyger ni vidare till Sydafrika.

johannesburg-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 2: Johannesburg
Ni blir hämtade på flygplatsen för en transfer till tåget. Antingen tar ni det bara lugnt på tåget och vilar ut om ni har haft en lång flygresa men det erbjuds även flertalet dagsutflykter i och kring Johannesburg om ni vill utforska området. Sen kväll tar sig tåget den korta sträckan norrut till Pretoria. Ni har er första natt ombord på tåget ståendes inne på perrongen.

township-kakstad-soweto-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 3: Pretoria
Gauteng är södra Afrikas ekonomiska centrum med flera av Afrikas största städer. Namnet på provinsen är på sotho och betyder “plats av guld” och r mycket passande då områdets rikedom främst kommer från de guldfynd som gjorts här i historien. Ni kan välja mellan att göra en statstur i huvudstaden Pretoria eller Johannesburg. Båda turerna avslutas med ett besök i Soweto där ni bland annat får se det hus där Nelson Mandela bodde.

Under natten tar tåget er österut till Mpumalanga och staden Nelspruit.

gods-window-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 4: Panorama Route eller Krugerparken
Mpumalanga betyder ”den uppåtgående solens land” och är en bergig höglandsprovins där varje blick ut från tågfönstret kommer att erbjuda vackra vyer. Ni besöker byn Pilgrims Rest, ett levande museum och statligt minnesmärke. Guldfyndigheter hittades i detta område 1873, och lockade till sig hundratals lycksökare. Idag kan ni besöka många av de restaurerade gruvbostäderna, som numera fungerar som butiker. I detta dramatiska område finns det gott om naturliga geologiska formationer som t.ex. den 26 km långa och 800 meter djupa ravinen Blyde River Canyon eller de av erosion cylindriskt formade djupa håligheterna Bourke´s Luck Potholes. Från utkiksplatsen Gods Window har ni en underbar utsikt över the Highveld.

Ni återvänder till tåget som väntar på er i Nelspruit. Resan fortsätter till Malelane.

leopard-krugerparken-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 5: Krugerparken
Denna världskända nationalpark kräver ingen närmare presentation. Här erbjuds ni en upplevelse i den afrikanska bushen som är bland de bästa i Afrika. Krugerparken, som grundades 1898 av den dåtide presidenten Paul Kruger för att skydda de vilda djuren mot den hänsynslösa jakt som pågick under 1800-talet, är nu en park på nästan 2 miljoner hektar och är oslagbar när det gäller mångfalden av djur- och växtarter. Här finns 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter (inklusive The Big Five: lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning).

Ni har en heldag av safari medan tåget väntar på er i Malelane.

swaziland-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 6: Swaziland
Idag kan ni följa med på en dagstur in till kungadömet Swaziland. Turen tar er till huvudstaden Mbabane och Swazilands Nationalmuseum. Här får ni en rundtur av bland annat utstälningen om Kung Sobhuza. Lunch äter ni på ett hotell (på egen bekostnad) innan ni kör vidare till Ezulwini Valley. Här kör ni förbi det kungliga palatset Ludzidzini innan ni kommer fram till ert stopp vid hantverksmarknaden Swazi Candles. Här får ni ett bra shoppingtillfälle om ni är ute efter lokala hantverk av trä, korg eller färgglada textiler som Swaziland är kända för. Ni går på tåget igen på Mpaka Station och ni åker över gränsen till Golela.

noshorning-motljus-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 7: Hluhluwe-iMfolozi National Park & Shakaland
Zululand tar vid där North Coast slutar vid den mäktiga floden Tugela River och sträcker sig sedan norrut hela vägen upp till iMfolozi River, strax söder om St Lucia. Som namnet antyder var Zululand hem för de stolta Zulukrigarna och området är som en skattkista full av afrikanska juveler. Ett besök hit kommer att öppna dina ögon för denna mäktiga nation, vars status än idag är respekterad.

Ni lämnar tåget på morgonen och tar plats i bilarna för en tur i Hluhluwe-Umfolozi National Park, som är det äldsta reservatet i Sydafrika, etablerat redan 1895. Reservatet är mest känt för ”Operation Rhino” som startades under 60-talet, då man lade mycket kraft på att rädda den vita noshörningen från utrotning. Resultatet blev att beståndet av vita noshörningar i Sydafrika idag är 12 gånger större än de 500 djur som fanns 1960. Idag fokuserar man på att rädda den svarta noshörningen, vars antal har sjunkit från 14 000 till ca 2 500 djur under det senaste årtiondet. I Hluhluwe-Umfolozi National Park finns ca 1/5 av världens noshörningsbestånd.

På eftermiddagen går ni på tåget igen i Empangeni.

flodhast-st-lucia-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 8: Zulu Cultural Experience & iSimangaliso Wetland Park
Tidig morgon åker ni till nationalparken St Lucia Wetlands National Park (iSimangaliso) som är en av Sydafrikas största parker. Det är inte bara ett fantastiskt vackert område utan också ett oerhört viktigt ekosystem, som 1999 upptogs på UNESCO:s världsarvslista. Denna park sträcker sig över ett 250 000 hektar stort område och parken består av inte mindre än fem distinkta ekosystem, däribland sjöar, våtmarker och kustskog. Greater St Lucia Wetland Park bebos av Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler. Den är även hem till havssköldpaddor, svarta noshörningar, leoparder och mer än 530 fågelarter, 120 fiskarter och 50 grodarter.

Här går ni ombord på båtar som väntar på er och beger er ut på en flodkryssning på St Lucia Estuary med kikarna i högsta beredskap! Underbåtturen kommer ni förmodligen att se flodhästar, krokodiler och en hel del fåglar.

På eftermiddagen åker ni till Dumazulu där ni får en spännande tur i zulufolkets seder och bruk. Ni besöker en traditionell by och ser hur folket traditionellt sett har levt här.
Ni åker tillbaka till tåget i Empangeni och reser vidare över natten till Durban.

durban-strand-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 9: Durban
Huvudstaden i provinsen KwaZulu Natal (även känt som Zululand) på östkusten heter Durban och har över tre miljoner invånare. Durban är den stad utanför Indien som har den största indiska befolkningen. Indierna har i stort sett behållit sin kulturella identitet vilket i allra största grad bidrar till stadens speciella mångkulturella atmosfär. Staden ligger i landets subtropiska områden och klimatet är således varmt året runt. Durban är även en populär turistort med sina kilometerlånga sandstränder och perfekta vågor för surfaren. På stränderna finns det gott om badvakter och hajarna hålls på säkert avstånd med hjälp av hajnät. Längs Golden Mile, den mest populära strandpromenaden mitt i staden, finns det dussintals pooler, fontäner och vattenrutschbanor, exotiska restauranger, nattklubbar och hotell. Staden har också ett väldigt rikt kulturliv och lever verkligen upp till att vara en stad i regnbågsnationen Sydafrika!

Ni har tvåalternativ att välja bland idag – ni kan ta en stadstur i staden inklusive Victoria Market och uShaka Marine World eller besöka den mer hinduistiska delen av Durban med dess tempel.

Tåget kör vidare till Ladysmith.

drakensberg-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 10: Ladysmith / Midlands / Södra Drakensberg
Den spektakulära bergskedjan Drakensbergen stäcker sig 20 mil längs KwaZulu Natals västra gräns. Under 2000 blev hela regionen, som numera heter uKhahlamba Drakensberg Park, upptagen på UNESCO:s världsarvslista till följd av dess påfallande betydelse ur miljösynpunkt, dess imponerande skönhet samt dess kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar som San-folket lämnat efter sig i mer än 500 olika grottor.

Drakensbergen är väldigt fascinerande i sig, med toppar som överskrider 3 000 meter och med några mycket spektakulära kännetecken, där Royal Natal National Park, Giant’s Castle, Champagne Castle och Cathedral Peak är de mest välkända. Den södra delen av Drakensbergen karaktäriseras av något flatare terräng med gröna böljande kullar. Svävande rovfåglar, vattenfall, floder och sjöar med ett överflöd av fisk, vilda djur, vandringsleder, möjligheter till ridning och en mängd äventyrliga sporter från klättring till cykling i bergen, gör Drakensbergen till en enastående destination för alla som älskar att röra sig i naturen.

Ni tillbringar hela dagen på tåget och njuter av den vackra och dramatiska naturen när ni passerar mellan berg och dalar.

Ni åker vidare till Bloemfontein.

lounge-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 11: Bloemfontein
Bloemfontein är den juridiska huvudstaden i Sydafrika och därmed säte för landets högsta domstol. Den är belägen på 1 395 meters höjd över havet och har omkring 500 000 invånare vilket gör den till landets sjätte största stad och en av de tre huvudstäderna. Den grundades av boerna år 1846, och var huvudstad i den gamla boerrepubliken Oranjefristaten. Staden ockuperades av britterna den 13 mars 1900 under Boerkriget. Ett minnesmärke i det anglo-boerska krigsmuseet hedrar de 27 000 kvinnor och barn som dog i de brittiska koncentrationslägren under denna tid. Från Naval Hill erbjuds det fina vyer över staden och dess omgivningar.

Ni åker vidare under natten till Kimberley.

vintunnor-worcester-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 12: Kimberley
Kimberley är en av de första städerna som drabbades av diamantfeber i Sydafrika på 1870-talet. Här får ni en guidad visning av staden, gruvmuseet och ”The Big Hole”, världens största utgrävning gjord för hand. Ni besöker även Diamantmuseet som ligger här samt The william Humphreys Art Galley.

Resan fortsätter till Graaff Reinet.

emerald-double-cabin-shongololo-express-the-southern-cross-tagresor-sydafrika-2

Dag 13: Graaf Reinet
Ni stannar till i Sydafrikas fjärde äldsta stad Graaf Reinet. Här har ni en guidad tur innan ni åker vidare Oudtshoorn.

cango-caves-oudtshoorn-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 14: Oudshoorn
Oudtshoorn är mest känd för sina strutsfarmar som duggra tätt i området. Ni kommer besöka en strutsfarm under dagen samt besöka de kända kalkstensgrottorna Cango Caves och bekantar er med det naturliga underverket som skulpterats av naturen genom tiderna.

Middga äter ni på Fancourt Golf Estate.

knysna-drydock-waterfront-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 15: Knysna
På morgonen kommer ni fram till Knysna. I Knysna finns nämligen Afrikas största ostronodling som skeppar ostron till all världens hörn. Det vore en synd att inte prova dessa havets läckerheter! Ni har två alternativ i Knysna. Antingen åker ni färjan över Knysnalagunen till naturreservatet Featherbed Nature Reserve, för att sedan fortsätta till bergets topp där nationalparken är belägen. Alternativ två är att ni stannar i staden och shoppar. Ni äter lunch på tåget och fortsätter mot Robertson.

val-hermanus-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 16: Hermanus
Ni har en fantastisk vacker natur när ni kör mellan Knysna och Hermanus. Staden är mest känd för de stora rätvalarna som kommer hit för att leka mellan juli och november. Delfiner och valar kan dock beskådas året om, även om hösten är den bästa tiden för detta.

Ni åker tillbaka till Worcester för en avskedsmiddag tillsammans.

kapstaden-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 17: Kapstaden
Sydafrikas mest kända stad, Kapstaden, ligger i provinsen Western Cape på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet och har närmare tre miljoner invånare. Kapstaden har en rik historia och är en kulturell smältdegel med en mångfald som kan härröras från olika afrikanska stammar samt franska, holländska, brittiska och tyska kolonister. Medeltemperaturen ligger på ca 7 grader under vintermånaderna och runt 26 grader under sommarmånaderna.

Kapstaden har blivit framröstad till en av de främsta internationella destinationerna i världen med dess naturliga skönhet och stora variation av aktiviteter. Kapstadens livliga karaktär med influenser från hela världen, gör att ni aldrig tröttnar på mångfalden av upplevelser staden har att erbjuda. Från oförstörda kuststräckor och magnifika landskap som erbjuder en unik flora, till shoppingcentra, restauranger, loppmarknader, kasinon och nattklubbar – Kapstaden vänder sig till alla.

Resan avslutas och ni tar er till ert boende på egen hand.

gold-class-cabin-shongololo-express-tagresor-sydafrika

Dag 18: Hemresa
Er resa genom Sydafrika med Shongololo har nu kommit till sin sista dag. På förmiddagen får ni eventuellt tillfälle att göra ytterligare någon aktivitet i Kapstaden. På eftermiddagen åker ni till flygplatsen och flyger hem.

Avgångar

Visar tillgängliga avgångar för Shongololo Express - The Good Hope.
DatumReslängdProgramPris frKlassKontakta oss
201918 dagarLäs program86 900:-Emerald SuiteMer infoBoka
201918 dagarLäs program70 400:-Gold SuiteMer infoBoka
Pris ovan avser per person.

Liknande resor

Andra som tittade på denna resa tittade även på dessa.