Lottie Knutson Sydafrika
Utforska Lotties sydafrikanska pärlor!

Sydafrika i Lottie Knutsons fotspår

Välkommen till Lottie Knutsons Sydafrika! Det här är resan för dig som vill uppleva något utöver det vanliga. En unik upplevelse med genomgående hög standard men på relativt få dagar. Redan vid ankomst till Rovos Rails egen station i Pretoria blir ni serverade champagne i kristallglas. Därefter går ni ombord på tåget som kommer att ta er på en tidsresa ni sent ska glömma. Efter ett par nätter ombord på Rovos Rail med utmärkt mat och service är ni framme vid Indiska Oceanens kust och staden Durban. Här njuter ni av avkopplande dagar på ett anrikt lyxhotell som är vackert beläget precis vid havet. Resan avslutas med några fantastiska dagar på en lyxig safaricamp med helpension och pulshöjande game drives.

Sammanfattning
Resans längd:
11 dagar
Pris från:
49 800 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, transfers, del i dubbelrum under 8 nätter samt del i pullman suite under 2 nätter ombord på Rovos Rail.
Reseförslag

En nostalgisk tågresa inleder vårt äventyr på Lottie Knutsons Sydafrika

Äventyret börjar i Johannesburg där ni blir hämtade på flygplatsen av en transfer som tar er till Pretoria och det hotell ni spenderar er första natt på i Sydafrika. Dagen efter avgår tåget från Rovos Rails privata bangård på Capital Park Station. Tillsammans med era medresenärer får ni ett glas champagne och lite tid att bekanta er med varandra innan avgång.

Lyx på hög höjd

Rovos Rail ringlar sig sakta söderut genom den vackra Mpumalangaprovinsen. Lunchen serveras i restaurangvagnen medan tåget passerar Heidelberg på 1903 meters höjd. På eftermiddagen lämnar tåget Vooruitsig och börjar sin stigning mot Majuba Hill på 2146m. Förhoppningsvis får ni uppleva en solnedgång vacker som få. På kvällen är det dags att klä upp sig och njuta av en välsmakande femrätters middag. Tåget stannar för natten i Elandslaagte.

Tid för safari

Följande dag väcks ni tidigt för att ge er iväg i jeepar/minibussar på en morgonsafari i Nambiti Private Game Reserve. I denna vackra och stora park finns alla Big 5-djuren och har ni tur så får ni en skymt av dem alla. Efter några timmars upptäckter vänder vi tillbaka mot tåget. Här väntar en god brunch med vackra vyer utanför fönstret då tåget tuffar vidare. Ett planerat utflyktsstopp i Estcourt hinner vi också med under dagen. På Spionkop Lodge kan ni välja mellan en eftermiddagstur med ytterligare safari eller den guidade turen där ni besöker de gamla slagfälten i området. Valet är ditt! Dagen avrundas med middag på lodgen för att sedan åka tillbaka till tåget för en god natt sömn.

Ändhållplatsen är bara början

Natt blir till dag och frukosten serveras medan tåget börjar nedstigningen mot Lions River station. Här stannar ni för att göra ett besök på det berömda Ardmore ceramics gallery. Lokala konstnärer får visa upp sina färdigheter i det uråldriga hantverket som är typiskt för KwaZulu-Natal-regionen som vi nu befinner oss i. Tillbaka på tåget serveras ni lunch medan resan går vidare genom KwaZulu-Natals böljande kullar. På kvällen anländer ni till Sydafrikas tredje största stad, Durban, som är belägen vid Indiska Oceanen.

Lyxiga Oyster Box Hotel

På stationen i Durban väntar en transfer som kör er en kort bit norrut till samhället Umhlanga. Ni checkar in på anrika och pompösa The Oyster Box Hotel. Här har ni gott om tid för avkoppling i en lugn och trivsam miljö. Ta en lång promenad längs med havet, en massage på relaxavdelningen, läs en bok på en dagbädd i den lummiga innergården eller avnjut hotellets klassiska och mycket välsmakande afternoon tea.

Underbara Thanda!

Efter några härliga dagar i sakta mak är det nu dags att växla upp tempot något. En transfer hämtar er och kör er bekvämt till Thanda Private Game Reserve. Detta reservat ägs av den svenske affärsmannen Dan Olofsson och är cirka 14 000 hektar stort. Thanda Private Game Reserve anses av många som en av Afrikas bästa privatägda safariparker och här finns naturligtvis ”The Big 5” representerat. Ni ankommer till parken under tidig eftermiddag och strax därefter väntar er första safaritur!

Livet på en safaricamp är ett mycket gott liv att leva. Ni stiger upp med solen tidigt på morgonen för att fånga de mest aktiva timmarna av djurlivet. Under en morgontur vaknar parken till liv och djuren positionerar om sig. Med spårare och guide söker ni efter djuren och upplevelsen att sitta tyst i en stor öppen jeep mitt i ett viltsafari är omöjlig att föreställa sig i förväg. Efter timmarna i morgonturen väntar en god frukost tillbaka på lodgen. Under dagen finns sedan tid till sköna timmar vid poolen eller med en bok sittandes på däcket intill ert tält. På eftermiddagen är det dags att återigen ge sig ut på safari och komma riktigt nära djurlivet. Väl tillbaka på lodgen serveras en god, stämningsfull middag. Dessa dagar kan komma att bli resans höjdpunkt på Lottie Knutsons Sydafrika!

Sista dagen innan ni lämnar Thanda hinner ni med en avslutande safari och en välsmakande frukost. Med transfer tar ni er tillbaka söderut till Durban varifrån ni flyger hemåt igen med oförglömliga minnen i bagaget.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Alla delar av resan är anpassningsbara med undantag för programmet med Rovos Rail. Programmet går att förändra, förlänga eller förkorta, vi skräddarsyr enligt era önskemål. Priset är räknat på del i dubbelrum och styrs av säsong samt hur långt i förväg resan bokas. Kontakta oss för fler tips och ett personligt reseförslag.

  • Flyg i ekonomiklass t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • Samtliga transfers med bil.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Pretoria.
  • 2 övernattningar i pullman kupé med helpension på Rovos Rail.
  • 3 övernattning på 5-stjärnigt boende med frukost i Umhlanga.
  • 2 övernattning på 5-stjärnigt safarilodge med helpension + 2 safariturer/dygn.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Sofie

Resespecialist

Resans längd:
11 dagar
Pris från:
49 800 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, transfers, del i dubbelrum under 8 nätter samt del i pullman suite under 2 nätter ombord på Rovos Rail.

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

Oförglömliga kontraster för den nyfikne från Kapstaden till Windhoek

Kapstaden till Windhoek

Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och sjudande Kapstaden men snart byts storstad ut mot Namibias enorma obebodda landområden. När ni kör norrut mot Namibia blir det allt glesare mellan samhällena medan unika naturupplevelser istället duggar tätt.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

25 400 kr

Spännande safari i Kruger och vackra Kapstaden

Kruger & Kapstaden

Detta prisvärda förslag är en kombination av Sydafrikas bästa delar. Spännande safari i den väldiga Krugerparken följt av oförglömliga upplevelser i Kapstaden, av många kallad ”världens vackraste stad”.

Antal dagar:

11 dagar

Pris från:

16 900 kr

Safari över och under ytan

Kruger & Moçambique

På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas kanske mest kända nationalpark, Krugerparken, och magiska stranddagar med sol, bad ochutforskning under vattenytan i solsäkra Moçambique.

Antal dagar:

13 dagar

Pris från:

27 300 kr