Gepard i Sydafrika
Safari, naturupplevelser och storstadspuls

Pilanesberg & Garden Route

Pilanesberg och Garden Route. Detta är ett av våra mest uppskattade reseförslag och det är enkelt att förstå varför. Med gott om tid på varje plats får ni uppleva både det afrikanska djurlivet i Pilanesberg i norr och den vackra kuststräckan, Garden Route, i söder. Resan startar med safari i Pilanesberg, här bor The Big Five och en mängd andra exotiska djur. Parken är väldigt vacker med kuperat och frodigt landskap och det tar bara tre timmar att köra hit från Johannesburg.

Efter två dagar med safari kommer ni till kuststaden Port Elizabeth, här börjar er bilfärd genom den vackra kuststräckan Garden Route. Landskapet  är hänförande och naturen är annorlunda från det ni tidigare upplevt i norr. Det är grönt och frodigt på ett dramatiskt vis där de väldiga bergen möter havet. Flera små fiskesamhällen passeras i vikarna när ni färdas västerut mot Kapstaden och ni hinner också med ett besök i vindistriktet där ni både äter och dricker gott. Resan avslutar ni i färgglada Kapstaden, en fantastisk stad med mycket att erbjuda. Här finns storslagna naturupplevelser, prisvärd shopping och några av landets bästa restauranger.

Sammanfattning
Resans längd:
14 dagar
Pris från:
23 600 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 11 nätter samt inrikesflyg.
Reseförslag

Safari i Pilanesberg

Resan börjar i Johannesburg där ni hämtar ut en hyrbil och kör mot Pilanesberg. Parken är rankad som en av de finaste parkerna i Sydafrika och den är dessutom malariafri. Ni checkar in på er lodge under eftermiddagen och ger er ut på er första safaritur. Följande dagar följs av safariturer och förhoppningsvis lyckas ni får se alla The Big Five innan ni checkar ut och tar er vidare med bil och flyg till Port Elizabeth ”The windy city”. Här kan ni njuta av fina stränder med varmt havsvatten att bada i, men se upp då det kan vara strömt och vilt på sina ställen. Gillar ni att surfa är det den perfekta platsen att göra det på.

Fantastiska naturupplevelser väntar

Ni lämnar Port Elizabeth och kör västerut mot hjärtat av Garden Route, Knysna. Men innan dess får ni inte missa ett stopp i Tsitsikamma National Park med dess fantastiska natur och skogar. Hängbron över Storms River är magisk att gå över. Ett annat stopp är Groot River Pass och Blaauwkrantz bron, som går 220 meter över floden.  Här kan den våghalsige hoppa bungyjump och stoltsera med att man hoppat från världens högsta bro. Full med adrenalin, jo man får det av att bara titta på hoppen. Ni fortsätter till ert boende i Knysna för en god natts sömn.

Knysna, en gömd pärla

Knysna är främst känt för sina ostronodlingar så åk inte därifrån utan att ha smakat på minst ett. Njut av dagar med god mat, ta en båttur till naturreservatet Featherbed Nature Reserve, för att sedan fortsätta till bergets topp där nationalparken är belägen. Det finns även möjlighet att besöka en kåkstad med guide för att lära sig mer om historien, kulturen och hur vardagslivet ser ut för människorna som bor där. Vill ni njuta av fina stränder kan ni köra österut till Plettenberg Bay. På somrarna är det många aktiviteter här med volleybollturneringar, fester och events. En annan populär strand är Buffalo Bay som ligger ca tjugo minuter västerut från Knysna. Här finns en liten affär och en glassbar samt en sandstrand som är ca sex kilometer lång. Var uppmärksam på att det kan vara strömt i vattnet, så var försiktig.

Strutsar och surikater

Resan fortsätter västerut via Outeniqua Pass och George. Målet är Oudtshoorn, som ligger vackert insprängd mellan bergspass och dalgångar i halvökenområdet Klein Karoo. Oudtshoorn är mest känt för sina strutsfarmer och de mäktiga Cango Caves. Populärt i området är att innan solen går upp ge sig ut på surikatsafari. Det är en jättekul upplevelse att se när surikaterna vaknar till liv och kommer ut från sina hålor i marken för att värma sig i solens första strålar.

Valarna vid Hermanus

Nästa stopp är Hermanus, den pittoreska kuststaden vid Walker Bay. Körningen dit är ganska lång så det är bra att köra i god tid. Gör gärna ett stopp på vägen i Calitzdorp där man framgångsrikt satsat på att göra portvin. Ni kör sedan vidare längs åkrar och fruktodlingar med ståtliga berg som skjuter upp i bakgrunden. Väl framme möts ni av en mängd gallerior, restauranger, marknader och promenadstråk. Sätt dig på en uteservering och kika ut över havet efter valar och delfiner, störst chans att se dem är under juli-november då rätvalarna kommer in i bukten för att leka. Hermanus är en populär stad att besöka, mycket för sin enastående skönhet, avslappnade stil och oändligt stora möjligheter till äventyr.

Gastronomi i Stellenbosch

Två timmars bilväg från Hermanus ligger Stellenbosch. Här får man lätt dagarna att gå genom att njuta av det fantastiskt fina landskapet, besöka vingårdar, äta god mat och bara vara för en stund. Men Stellenbosch är inte bara för dem som älskar vin, det är en universitetsstad och staden är fylld av liv och rörelse, restauranger, butiker, marknader, mysiga caféer och gallerior.

Händelserika dagar i Kapstaden avslutar resan

Slutet på resan spenderas i världskända Kapstaden. Här finns mycket att erbjuda och en perfekt utgångspunkt för spännande utflykter. Oavsett vad du är intresserad av så finns det något att förgylla dagarna med. Ta dig upp för Taffelberget via linbana eller genom att promenera upp längs någon av vandringslederna. Åk ut till Godahoppsudden och hälsa på pingvinerna vid Boulders Beach. Kör längs den vackra kustvägen som slingrar sig längs med klipporna till Chapmans Peak där det finns magiska utsiktsplatser. Shoppa i Waterfront, ät på de bästa restaurangerna, åk ut till Robben Island för en guidad tur, ta en ridtur på den milslånga stranden i Noordhoek. För den våghalsige finns paragliding, du fylls av ett adrenalinpåslag du lever länge på. Kapstaden är upplevelsernas stad och här skapar du minnen för livet innan det är dags att packa väskan och bege sig hemåt igen.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Alla delar av resan är anpassningsbara. Programmet går att förändra, förlänga eller förkorta, vi skräddarsyr enligt era önskemål. Priset är räknat på del i dubbelrum och styrs av säsong samt hur långt i förväg resan bokas. Kontakta oss för fler tips och ett personligt reseförslag. Kostnad för transfer och/eller hyrbil tillkommer.

  • Flyg i ekonomiklass t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • Inrikesflyg Johannesburg – Port Elizabeth.
  • 2 övernattningar på 4-stjärnig safarilodge med helpension + 2 safariturer/dygn i Pilanesberg.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Port Elizabeth.
  • 2 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Knysna.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Oudtshoorn.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Hermanus.
  • 2 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Stellenbosch.
  • 2 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Kapstaden.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Martina

Resespecialist

Resans längd:
14 dagar
Pris från:
23 600 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 11 nätter samt inrikesflyg.

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

Oförglömliga kontraster för den nyfikne från Kapstaden till Windhoek

Kapstaden till Windhoek

Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och sjudande Kapstaden men snart byts storstad ut mot Namibias enorma obebodda landområden. När ni kör norrut mot Namibia blir det allt glesare mellan samhällena medan unika naturupplevelser istället duggar tätt.

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

25 400 kr

Safari över och under ytan

Kruger & Moçambique

På denna resa upplever ni det bästa av två världar – spännande safari i Sydafrikas kanske mest kända nationalpark, Krugerparken, och magiska stranddagar med sol, bad ochutforskning under vattenytan i solsäkra Moçambique.

Antal dagar:

13 dagar

Pris från:

27 300 kr

Tåglyxa med golf & safari i Sydafrika

Golfresa med Rovos Rail

Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner, hänförande safari och helt fantastiska golfbanor!

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

79 400 kr