Safari över och under ytan

Kruger & Moçambique

Kruger och Moçambique. För er som söker en kombination av djur- och naturupplevelser ovan och under ytan bjuder denna föreslagna rutt på en skön mix av äventyr varierat med lata dagar på stranden. En riktig ”Bush & Beach”-upplevelse. Ni börjar med att resa österut från Johannesburg mot världskända Krugerparken för att åka ut på häftig safari i bushen. Här har ni möjlighet att se The Big Five och en mängd andra djur i ett naturskönt landskap. Ni har också tid att utforska det vackra området kring Panoramarutten där Mac Mac Falls, Bourke’s Luck Potholes och Moholoholo Rehab Center är endast några av sevärdheterna. Därefter lämnar ni hyrbilen och flyger vidare till Moçambique.

Inhambane-provinsen bjuder på magiska vita stränder och underbar snorkling. För den som önskar finns dykplatser kända som några av världens bästa. Längs kusten i Inhambane-provinsen har ni goda chanser att se manta, valhaj, sköldpaddor och självklart mängder av färgglada fiskar som trivs i det ljumma vattnet. I det lilla fiskesamhället Vilanculos är alternativen många och ni väljer själva hur ni vill lägga upp era dagar. Varva sol- och bad-dagar i paradiset med aktiviteter så som snorkelturer, paddelboarding, fisketurer, kajakpaddling eller båtturer i den vackra solnedgången. Skäm bort er själva med några timmars spa och en uppfriskande ansiktsbehandling eller en välgörande massage. Bli serverade havets läckerheter och känn de färska nygrillade räkorna smälta i munnen, medan paraplydrinken svalkar gott i den ljumna brisen. Detta är ett komplett reseförslag som bara väntar på att förverkligas!

Sammanfattning
Resans längd:
13 dagar
Pris från:
27 300 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 10 nätter samt inrikesflyg.
Reseförslag

Nu börjar äventyret- Kruger Moçambique

Ni flyger från Skandinavien med något av de större flygbolagen till Johannesburg i Sydafrika. Smidigast är att hämta ut en hyrbil direkt på flygplatsen för vidare genomresa till Krugerparken. Ert äventyr börjar sedan på väg till Mpumalanga som ligger i nordöstra delen av Sydafrika. Detta är nästan till punkt och pricka den väg som Winston Churchill tog efter att han hade flytt genom ett toalettfönster undan boernas fångenskap.

Färden går ner mot låglandet och efter hand som det slår lock för öronen breder ett vackert landskap ut sig framför er när ni närmar er Mpumalanga-provinsen. Här finns natursköna vyer i alla riktningar och många sevärdheter. I samma område ligger även Krugerparken där ni kör på egen hand alternativt lägger till guidade safariturer, eller varför inte varvar med både och. Valet är helt och hållet ert.

Första stoppet, Krugerparken

De två första nätterna bor ni i enklare bungalows intill Krugerparken. Utöver den fantastiska natur som omringar campet finner ni djursjukhuset Moholoholo Rehab Center i närheten som vi varmt rekommenderar ett besök till. Här hålls det dagliga guidade turer där ni får se arbetet med att omhänderta och vårda skadade djur och hur de så småningom återanpassar sig till naturen igen. Detta är absolut inget zoo, utan ett program för att återinföra djuren i det vilda. På bekvämt avstånd ligger Blyde River Canyon där ni har hänförande utsiktsplatser så som Three Rondavels, God’s Window och de stora grythålsformationerna Bourke’s Luck Potholes. Ett stopp till de vackra vattenfallen Mac Mac Falls är också ett måste längs Panoramarutten.

På spaning efter The Big Five i Kruger

Från Moholoholo sedan är det cirka 30 km till Krugerparkens närmsta gate, Orpen Gate, varifrån ni kör till er statliga lodge inne i de mellersta delarna av Krugerparken där två spännande nätter väntar. Ta tillfället i akt att spana efter djuren redan på vägen till ert camp. För att få ut det mesta av era dagar rekommenderar vi att stiga upp tidigt, äta frukost och bege er iväg strax efter soluppgången. Detta är tiden då alla djur är aktiva och chanserna att se djuren är större. Ni tillbringar dagarna i parken och spanar efter The Big Five (lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel), ni kan också försöka bocka av The Ugly Five och The Small Five. Det finns fler platser för att sträcka på benen, äta och vila. Som uppgraderingsalternativ kan vi erbjuda boende på en privata lodge med helpension och guidade safariturer i terrängbilar.

Nu lockar paradisiska Moçambique

Efter er sista morgonspaning kör ni sedan i riktning mot Krugerparkens flygplats utanför Nelspruit. Ni lämnar tillbaka bilen på flygplatsen och flyger vidare till Moçambiques kust och fiskesamhället Vilanculos där ni blir upphämtade av en privat transfer. Här bor ni precis intill stranden och badar i Indiska Oceanen som har behaglig temperatur året runt. Här är fantastiskt för både snorkling och dykning eller bara total avkoppling för den som så önskar. Moçambique var känt bland dykare långt innan den traditionella turismen hittade hit. Några av anledningarna är den stora variationen av fiskar samt tre olika typer av mantor, något verkligt unikt då detta är den enda platsen i världen där alla tre förekommer tillsammans.

Njut av Moçambiques alla färger

I detta förslag har vi räknat på ett mysigt strandboende som överblickar Bazaruto-arkipelagen. Ni har nu sex dagar som ni kan fylla med precis det ni känner för. Spendera härliga dagar med avkoppling på den privata terrassen, vid poolen eller kilometerlånga stranden. Känn den ljumma vinden i håret när ni åker ut med en traditionell dhowbåt, paddla kajak, åk fyrhjuling i sanddynorna, eller varför inte ta en tur in till byn med tuk tuk och uppleva den lokala marknaden som i sig bjuder på en färgexplosion för alla sinnen. Här kan ni fynda ”Capulanas” – stora tygstycken av bästa kvalitet i alla möjliga färger och mönster, som traditionellt används som alltifrån saronger till bordsdukar, endast kreativiteten kan stoppa dig.

 

Färska skaldjur och azurblått hav

Låt er guidas av det kontrastfyllda landskapet genom att lyssna in alla läten från naturens skådespel, andas in alla nya dofter, blicka ut på det i azurfärgade havet, njut av havets färska läckerheter från grillen och lapa sol, sol och mera sol. Skulle ni vilja testa ö-livet väntar sedan Bazaruto-arkipelagens paradisöar en båttur bort som alla erbjuder olika sorters upplevelser och kanske populärast är att kombinera två utav öarna där grillad lunch och magisk snorkling längs ”Two mile reef” ingår. Lockar det att komma ifrån fastlandet helt och hållet i några dagar finns även möjlighet att övernatta på den enda bebodda ön Bazaruto för en mer exklusiv vistelse hela eller delar av resan.

Vad händer härnäst?

När resan bär mot sitt slut känner ni er förhoppningsvis rofyllda och har ett bagage fullt av underbara resminnen. Kanske får ni inte nog utan nu har upptäckarglädjen av en kontinent full av hemligheter väckts till liv. Oavsett vad så slutar vårt reseförslag här. Men ni har alla möjligheter att förlänga resan och fortsätta upptäcka mer av landet om ni så önskar.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Alla delar av resan är anpassningsbara. Programmet går att förändra, förlänga eller förkorta, vi skräddarsyr enligt era önskemål. Priset är räknat på del i dubbelrum och styrs av säsong samt hur långt i förväg resan bokas. Kontakta oss för fler tips och ett personligt reseförslag. Kostnad för hyrbil tillkommer.

  • Flyg i ekonomiklass t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • Flyg Sydafrika-Moçambique.
  • 2 övernattningar på 3-stjärnigt boende med frukost i Moholoholo.
  • 2 övernattningar på 2-stjärnigt boende utan frukost i Krugerparken.
  • 6 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Vilanculos.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Martina

Resespecialist

Resans längd:
13 dagar
Pris från:
27 300 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum under 10 nätter samt inrikesflyg.

Information Sydafrika

Säkerställ att ni har giltiga pass för de länder ni ska besöka. Passet skall vara giltigt sex månader efter hemkomstdatum. Det skall även finnas minst två tomma sidor per destination. Kontrollera att era resehandlingar är i gott skick, ni kan komma att nekas inresa om era resehandlingar är skadade.

Visum krävs ej för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar och inte ska arbeta i Sydafrika. Övriga resenärer hänvisas till Sydafrikas ambassad i Stockholm, telefon 08-24 39 50. För resenärer som ej innehar svenskt pass kan andra regler gälla.

Det finns i dagsläget inga krav gällande vaccination för inresa till Sydafrika från Sverige. Rekommendationer finns kring grundskyddet, det vill säga polio, difteri och stelkramp samt för Hepatit A. Vissa delar av Sydafrika är malariaområden. Vi rekommenderar att ni köper lokala myggmedel. Använd myggmedel på handleder, hals, nacke och fotleder, speciellt morgon och kväll. Kom ihåg att använda myggmedel även om ni äter malariatabletter. Vaccin mot Gula febern krävs inte i Sydafrika om ni kommer direkt från Europa.

Rekommendationer för vaccinering kan ändras och vi hänvisar till vaccinationsklinik/läkare för aktuell information.

I Sydafrika är Rand (ZAR) den lokala valutan. Växla gärna pengar hemma i Sverige för de första dagarna i Sydafrika. Det finns bankomater överallt i landet, där får ni bästa dagskursen även om ni ofta betalar en uttagsavgift till er bank. Annan valuta än Rand rekommenderas inte.

Utländska betalkort som VISA-kort och Mastercard accepteras så gott som överallt.

På många restauranger får personalen en minimilön och är beroende av gästernas dricks. Det förväntas att ni ger 10–20 % av notan i dricks. Dricks ges till exempel på restauranger och i barer samt till taxichaufförer, portierer och guider. På safarin är riktlinjen för dricks till safariguiden R200/person/dag och samma summa till övrig personal. Lodgerna har ofta egna rekommendationer gällande dricks så fråga gärna dem om ni är osäkra.

Försök i allmänhet att ge dricks i sedlar, ej i mynt.

Sydafrika har 220 volt och ni kan behöva adapter. Fler och fler hotell har adaptrar på rummen men säkrast är att ha med en egen.

I Sydafrika tillämpas periodvis något som kallas load shedding vilket innebär att strömmen stängs av under delar av dygnet. Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför kontinuerligt planerade strömavbrott.

De flesta boenden erbjuder trådlöst internet (Wi-Fi). På många boenden är uppkopplingen kostnadsfri på rummet och/eller i de allmänna utrymmena. Om Wi-Fi inte ingår kan det köpas mot en avgift.

Sydafrika har vänstertrafik. Vägarna är bra och skyltningen god. Undvik körning när det blivit mörkt och undvik att lämna värdesaker synliga i bilen.

Det är vanligt med fartkameror så tänk på hastigheten. Tänk även på att det är olagligt att prata i mobiltelefon när ni kör bil.

Allmänna kommunikationsmedel för turister finns i stort sett inte. Taxi och Uber är prisvärda transportalternativ, vi rekommenderar att ni alltid åker med taxibilar med taxameter. Be ert boende eller restaurangen ni besöker att hjälpa er att boka taxi.

Maten håller hög kvalitet och många råvaror är lokalt producerade. Maten är prisvärd jämfört med svenska priser.

Om ni reser under storhelger eller har specifika restauranger ni vill besöka bör ni boka bord i förväg.

Delar av Sydafrika har brist på vatten och vattenförsörjningen är periodvis ett omfattande problem, allra helst kring Kapstaden. Detta kan bland annat innebära att boenden tvingas stänga av vattnet under bestämda tider. Det kan även omöjliggöra öppethållande av pooler och liknande. Tänk gärna på att minimera vattenanvändningen.

Vi rekommenderar att ni dricker vatten på flaska och även använder flaskvatten vid tandborstning.

Afrikanska souvenirer så som tyger, träsnideri och smycken köper ni med fördel på de lokala marknaderna.

Sydafrika är känt för sina förstklassiga viner. Vill ni beställa viner har de flesta gårdar avtal med transportföretag eller distributörer i Europa. Många sydafrikanska viner finns även att beställa genom Systembolaget.

Täckningen för mobiltelefoni är bra med undantag för vissa safariparker och avlägsna platser. Svensk mobil som är öppen för utlandssamtal kan användas. Som alternativ erbjuder lokala mobilföretag kontantkortsvarianter.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika varierar. Sydafrika är en timme före när vi har vintertid. Under sommartid är det ingen tidsskillnad.

Liknande resor

Tåglyxa med golf & safari i Sydafrika

Golfresa med Rovos Rail

Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner, hänförande safari och helt fantastiska golfbanor!

Antal dagar:

18 dagar

Pris från:

79 400 kr

Den kompletta semesterresan

Kapstaden, Pilanesberg & Mauritius

Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur och naturupplevelser i Pilanesberg är en fantastisk upplevelse! Att sedan få smälta alla intryck från Sydafrika med några lata dagar på en härlig strand på Mauritius gör denna resa komplett.

Antal dagar:

19 dagar

Pris från:

39 900 kr

Sol, pool och spännande safari

Sol & Safari

Kombinera spänningen med boende på en safaricamp och njut av den afrikanska solen vid kusten. Under en dryg vecka i provinsen KwaZulu-Natal på östkusten upplever ni fantastiska djur- och naturupplevelser på en förstklassig safaricamp innan ni kopplar av vid kusten och njuter av sol och bad.

Antal dagar:

10 dagar

Pris från:

27 600 kr