Kapstaden till Windhoek Namibia
Oförglömliga kontraster för den nyfikne från Kapstaden till Windhoek

Kapstaden till Windhoek

Ni börjar resan i Kapstaden och njuter av ett par fullmatade dagar i en av världens mest omtalade städer, vackert belägen mellan havet och Taffelberget. Varva upptäckterna i staden med dagsturer till vindistrikten, Godahoppsudden eller Robben Island. Från Kapstaden kör ni sedan norrut genom bland annat Citrusdal mot Namibia. På vägen ser ni hur den sydafrikanska grönskan ersätts av det torra, karga klimatet i Kalahariöknens västra utlöpare. När ni har passerat Orange River, som flyter längs gränsen, är ni i Namibia och kommer först till den mäktiga ravinen Fish River Canyon som är den andra största i världen. Härifrån fortsätter färden mot Aus och spökstaden Kolmanskoppe där man gjorde stora diamantfynd i början av 1900-talet innan staden övergavs och togs över av ökensanden. Längre norrut stöter ni på de stora sanddynerna i Sossusvlei, som kan stoltsera med att vara några av världens högsta!

Efter all öken kopplar ni av med några sköna dagar i kuststaden Swakopmund, en charmig småstad som har ett stort utbud av aktiviteter men som även inbjuder till avkoppling. Sista etappen går från Swakopmund in i landet igen, nu till huvudstaden Windhoek som är en modern afrikansk stad vackert omgiven av berg. Här kan ni passa på att köpa fina hantverk till rimliga priser, äta på trevliga restauranger och uppleva tysk byggnadskonst anpassad till afrikanska förhållanden. Det är också i Windhoek som ni kan släcka törsten med en sista iskall lager, som råkar heta just Windhoek, innan ni flyger hemåt igen.

Sammanfattning
Resans längd:
18 dagar
Pris från:
24 300 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum 14 nätter på boende i mellanklass.
Reseförslag

Resan börjar i Kapstaden

När ni har landat i Kapstaden hämtar ni ut er hyrbil och kör till ert boende för natten. Ni har ett par dagar här så det finns gott om tid att se sig om. Spendera gärna en eftermiddag nere i de gamla hamnkvarteren och ät på någon av de fina uteserveringarna. Här avgår även båtarna ut till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under apartheid. Turen är mycket intressant då den guidas av tidigare fångar och fångvaktare som berättar sin egen personliga historia om hur det var under den här tiden. Kapstaden som stad är som allra vackrast härifrån där man ser den ligga inklämd mellan Taffelberget i öster och havet i väster. Kanske åker ni till Godahoppsudden för att uppleva platsen där två världshav sägs mötas? Eller ta en rofylld tur till vindistrikten som gör gott för både kropp och själ.

Mot Namibia!

Idag lämnar ni Kapstaden och kör nu ut på vägarna med siktet inställt på den lilla staden Springbok i norr. Här stannar ni på en gästfarm som heter Biesjesfontein och Daisy Country Lodge. Biesjesfontein ligger strax utanför Springbok och är en mycket lugn plats där stjärnorna fyller natthimlen som juveler varje natt. Ni kan koppla av och bara njuta av stillheten efter en lång dag och om ni vill, så finns det möjlighet att bl.a. ta en tur på hästryggen i landskapet. Passa på och njut av Namaqualands gästfrihet!

Mäktiga Fish River Canyon

Efter frukost fortsätter ni mot Namibia som ligger ca 120 km norrut. Ni passerar gränsövergången Vioolsdrif/Noordoewer och korsar Orange River som utgör gräns mellan Namibia och Sydafrika. Har ni tid över kan ni hyra kanot och ta en tur här. Vidare norrut kommer ni fram till Gondwana National Park som ligger precis i kanten till Fish River Canyon och det är här ni stannar för natten.

Många hävdar att Fish River Canyon är som vackrast i soluppgången när solen sakta stiger och de vassa klippkanterna kastar skuggor över sprickflodsdalen. Fish River Canyon räknas som näst störst efter Grand Canyon i USA men är dock äldre och ett verkligt spektakulärt naturfenomen som tagit naturen hundra miljoner år att forma till hur det ser ut idag. Den är 160 km lång, upp till 27 km bred och 500 m djup, med rester av den flod som en gång i tiden karvade ut ravinen långsamt rinnande i dess botten. En helt otrolig plats!

Diamanter och en sandig spökstad

Ni kan ta det lite lugnt på dagen eller vandra i det vackra området runt lodgen. Ett annat förslag som vi varmt rekommenderar är att åka ut till kuststaden Lüderitz. Staden ligger vackert vid havet och en lunch här kan vara ett bra tidsfördriv. Men den verkliga turistattraktionen är inte staden i sig utan den lilla byn strax innan Lüderitz, Kolmanskop.

Staden var en gång i tiden en blomstrande och toppmodern stad som byggdes upp helt tack vare de diamantfynd som gjordes i området. Här plockade man de värdefulla stenarna från marken och fyllde en hel simbassäng innan tillgångarna började sina. När man beslutade sig för att flytta längre söderut för att leta nya diamanter lämnade man staden helt åt sitt öde. Då Kolmanskop ligger mitt ute i Namiböknen har sanden sakta tagit över stadens hus. Starka vindar har slagit sönder fönster och dörrar och sanden ligger i drivor inne i husen. Den torra luften gör så att allt har bevarats som det lämnades för mer än 60 år sedan. En guide berättar om de fina damernas lyxiga liv och de hårda arbetsförhållanden som rådde för de övervakade arbetarna. För den som gillar fotografi finns många möjligheter till otroliga motiv och otaliga minnesbilder.

Dags för Namiböknen

Nu fortsätter ni norrut mot Seeheim, där Namibias järnvägar korsas. Här styr ni mot nordväst till Helmeringhausen, en tyskgrundad stad som är känd för fåruppfödning. Njut av den fantastiska utsikten som naturen bjuder på utmed vägen, ni är nu på väg in i en riktig öken – Namiböknen. Ni bor på Hammerstein Lodge, som är ett populärt läger ca 60 km från Sesriem. På kvällen kan ni ta del i några av de aktiviteter som den här farmen bjuder på, t.ex. ”Cat Walk” där ni har möjlighet att se några av de stora afrikanska katterna.

Sossusvlei, en makalös plats

Den som stiger upp mycket tidigt hinner till Sossusvlei vid soluppgången. Detta är som ett sagoland, med sanddyner som sträcker sig upp till 300 meter omgivna av stora uttorkade sjöar. De varma tonerna från sanddynerna sträcker sig från blekt aprikos till terrakotta och djupt rött. Det ger en stor kontrast till den bländande vita ytan från de uttorkade sjöarna som ligger nedanför. Njut av en ofattbar utsikt över de högsta sanddynerna i världen och ta gärna en promenad till Dead Vlei, med uråldriga träd förstenade av torkan och hettan. Om ni är här tidigt på morgonen får ni se vackra skuggor på dynernas mitt och den som orkar tar gärna en tur upp på dynorna. Efteråt fortsätter ni en kort bit till den lilla byn Solitaire, för en god natts sömn.

Lugna dagar i Swakopmund

Efter frukost kör ni vidare via Kuiseb Canyon innan ni kommer ut till kusten vid Walvis Bay. Där svänger ni rakt norrut till Swakopmund. Stanna gärna till i Walvis Bay och ta omvägen ner mot Sandwich Harbour där tusentals flamingos samlas delar av året.

Swakopmund, Namibias badort på västkusten är en charmig småstad. Det är en liten bayersk ort som ligger inklämd mellan öknen och havet. Spendera eftermiddagen med att utforska staden till fots och svalka fötterna i Atlantens vatten. Ni har avslutningsvis två dagar ledigt här innan ni far vidare hemåt. Här finns mycket att hitta på för den som inte bara vill koppla av vid en pool eller i puben. Swakopmund är, förutom att vara en hamnstad, centrum för sådant som delfinsafari, quad biking, kamelridning, fallskärmshopp och andra äventyrliga aktiviteter. En underbar strand ligger precis vid stadens centrum och här träffas många under soliga dagar även om det är svalt i vattnet.

Resan avslutas i Windhoek

Ni kör nu den sista biten genom Namibia till huvudstaden Windhoek. Åter tillbaka i en stor stad, där ni kan njuta av de bekvämligheter som finns på pensionatet. Kanske tillbringar ni eftermiddagen med att slappa vid poolen eller klara av den sista shoppingen. Windhoek är ett stort center för hantverkare som kommer från norr, så det är ett bra tillfälle att köpa med sig en handgjord noshörning, flodhäst eller giraff som souvenir hem. Kvaliteten är generellt hög och priserna rimliga.

Prisdetaljer

Reseförslaget ovan är till för att inspirera. Priset är baserat på del i dubbelrum på mellanklassboende samt internationella flyg. Alla delar av resan är anpassningsbara efter önskemål och går att förändra, förlänga eller förkorta. Priserna kan ändras beroende på säsong. Prata med din resespecialist för fler tips och få ett skräddarsytt förslag.

  • Flyg t/r från Skandinavien.
  • Samtliga flygskatter, dessa kan ändras.
  • 3 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Kapstaden.
  • 1 övernattning på 4-stjärnigt boende med frukost i Springbok.
  • 2 övernattningar på 3-stjärnigt boende med frukost i Fish River.
  • 2 övernattningar på 3-stjärnigt boende med frukost i Aus.
  • 1 övernattning på 2-stjärnigt boende med frukost i Sesriem.
  • 1 övernattning på 3-stjärnigt boende med frukost i Solitare.
  • 3 övernattningar på 4-stjärnigt boende med frukost i Swakopmund.
  • 1 övernattning på 3-stjärnigt boende med frukost i Windhoek.

Res tryggt med oss

Genom att boka resa och hotell som ett paket hos en svensk arrangör täcks ni av den svenska resegarantilagen. Lagen gäller som ett minimiskydd om något händer med din resa och gäller endast den del av resan som är bokad via arrangören. Det ni bokar på egen hand eller via en utländsk arrangör täcks inte av resegarantilagen.

Sydafrikaresor är medlemmar av SRF (Sveriges Resebyråförening) och har lämnat fullständiga garantier till Kammarkollegiet. Detta är en trygghet för er som resenärer att veta att vi som arrangör utför ett seriöst arbete helt enligt gällande lagar och regler. Kännetecken för en resebyråmedlem i SRF är bland annat att personalen är kompetent och erfaren och att företaget bedrivs på ett representativt sätt.

Alla arrangemang i Sydafrika sköts av våra partners på plats som samtliga är godkända av den sydafrikanska turistmyndigheten och kontrollenheten SATSA (Southern Africa Tourism Services Association).

Något du undrar? Fråga mig!

Sofie

Resespecialist

Resans längd:
18 dagar
Pris från:
24 300 kr

per person

Detta är ett reseförslag där vi räknat på flyg i ekonomiklass, samtliga flygskatter, del i dubbelrum 14 nätter på boende i mellanklass.

Liknande resor

Ett land helt olikt alla andra

Mitt Namibia

Mitt Namibia är resan där man får uppleva dom mest fantastiska och unika naturupplevelserna. En mix av kultur, natur och spännande safari.

Antal dagar:

16 dagar

Pris från:

24 200 kr

Spännande safari i Kruger och vackra Kapstaden

Kruger & Kapstaden

Detta prisvärda förslag är en kombination av Sydafrikas bästa delar. Spännande safari i den väldiga Krugerparken följt av oförglömliga upplevelser i Kapstaden, av många kallad ”världens vackraste stad”.

Antal dagar:

11 dagar

Pris från:

17 500 kr

Den kompletta semesterresan

Kapstaden, Pilanesberg & Mauritius

Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur och naturupplevelser i Pilanesberg är en fantastisk upplevelse! Att sedan få smälta alla intryck från Sydafrika med några lata dagar på en härlig strand på Mauritius gör denna resa komplett.

Antal dagar:

19 dagar

Pris från:

35 500 kr