Information reseförslag

Nedan följer allmän information som komplement till ert reseförslag till Namibia, för den generella informationen klicka här. Läs igenom innehållet noga och återkom om ni har frågor eller funderingar.

Väder & klimat

I Namibia råder ökenklimat. Det är mycket hett och ont om vatten. Regnar det, så regnar det sparsamt och sporadiskt. Det är därför ett stort problem med vattenbrist i landet. Den varmaste tiden är januari och februari med medeltemperaturer upp till 30 grader. Det är kallast på vintern mellan maj och september då det kan bli ner till 6 minusgrader på natten men ändå 20 grader på dagen. Det kan variera från frost på natten men klart och varmt väder på dagen.

Befolkning

Namibia har en befolkning på endast 2 miljoner människor. De flesta bor i Ovamboland som ligger i norra delen. Det är ett stort land men mycket ödsligt. Namiböknen sträcker sig utmed kusten i väster och i öster breder den beryktade Kalahariöknen ut sig. Huvudstaden, och den största staden är Windhoek som ligger centralt i landet. Det finns flera olika stammar i Namibia men huvudspråket är engelska. Flertalet av befolkningen talar dock afrikaans framför engelskan. Eftersom det tidigare har varit en tysk koloni kan man även hitta en stor del av befolkningen som talar tyska.

Hyrbil

Det bästa för er är att hyra bil under tiden ni är i Namibia, vilket nästan är ett måste eftersom kommunala färdmedel nästan inte finns alls. De som finns är mest för lokalbefolkningen för att ta dem från och till arbetet. Under de varma månaderna (oktober – mars) rekommenderar vi att ni hyr en bil med luftkonditionering, samtliga modeller nedan är utrustade med det. Beroende på vilken del av Namibia man ska besöka krävs det mer eller mindre jeepliknande bilar eftersom det är mycket grusvägar. Man behöver inte alltid ha fyrhjulsdrift men en högre bil kan vara att föredra då det är långa sträckor att köra på dessa vägar.

I priserna ingår krockskade- och stöldskyddsförsäkring, självriskeliminering vid olyckor, fria mil, GPS samt två förare. Bilmodellerna är exempel inom varje kategori, ni får denna modell eller liknande av samma standard och storlek. Vid köp av paketresa får ni i era färdhandlingar GPS-koordinater till de boende ni bokat.

Priserna i Namibia är högre än Sydafrika eftersom skadorna på bilarna är högre på grund av mycket sämre vägar.

 

Kategori B

VW Polo Vivo eller liknande

Manuell. 2 mellanstora + 1 liten väska.

520 kr/dygn

Kategori C

Toyota Corolla Quest eller liknande

Manuell. 3 mellanstora + 1 liten väska.

540 kr/dygn

Kategori E

Toyota Corolla Quest eller liknande

Automat. 3 mellanstora + 1 liten väska.

750 kr/dygn